Ауторски текст Западна Србија

Избори у Ваљеву: Како од муве направити роду

Пре пар дана завршили су се избори у 13 сеоских месних заједница које припадају граду Ваљеву.

valjevo

Кандидати су били чланови политичких партија СНС-а и СПС-а, док кандидата других политичких странака није било. СПС већ има добро разгранату мрежу и велики број постављених људи на челним местима у многим месним заједницама. Међутим, на овим изборима је изгледа постигнут договор између коалиционих партнера СНС-а и СПС-а. Напредњацима је очајнички требала победа да би се доказало председнику Владе Александру Вучићу да има јако упориште у Ваљеву.

Челни људи СНС-а из Ваљева су се обрукали кад је премијер пре десетак дана долазио на прославу у фабрику “Горење“. Очекивали су много већи број људи на дочеку вољеног им премијера. Кад су видели „зла очима“ извели су и део радника „Горења“ и поделили им неке мајице да би направили масовнији дочек. Да је Александар Вучић знао за ово, вероватно би ангажовао увек спремне аутобусе са „сендвич бригадама“. Кад је бивша радница фабрике „Горење“ поставила пар незгодних питања дочек се за припаднике СНС-а претворио у ноћну мору.

Победу у овим месним заједницама ( броје 6352 бирача а изашло, или изведено 2656 тј 41%) огласли су на сва звона. Информер је упрегнут у ширење “победничке” атмосфере. Брује сви локални медији а напредњаци победу издижу у звезде. Пуне су друштвене мреже хвалоспева о „великој победи“.

Сам начин припреме избора у тим месним заједницама је спроведен на недемократски начин, власт је користила ресурсе Града у кампањи СНС-а, а легитимитет избора је доведен у питање. Уочи избора за Скупштине месних заједница мењани су статути месних заједница без образложења и мимо процедуре, како би се смањио или повећао број чланова, према потребама СНС-а и у складу са партијским инжењерингом бирачких спискова. Незванична информација је да  су промене извршене на захтев градоначелника Слободана Гвозденовића, лидера Ваљевских напредњака. У изјавама објављеним у локалним медијима ово је оправдано потребом функционалности месних заједница. У кампањи су учествовали функционери, директори јавних предузећа, чланови СНС-а, који су у радно време, користећи службена возила, данима обилазили села.

Поставља се питање докле ће осиромашени грађани Ваљева плаћати полтронство и доказивање чланова СНС-а пред својим лидером.

Снежана Спајић
одборник у Скупштини града Ваљева
окружни координатор покрета “Доста је било” за Колубарски регион

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар