Vojvodina Politika

Zrenjanin u 2016. godini

Odbrojavamo poslednje dane godine na izmaku, i ukoliko bismo sumirali utiske koje nam je 2016. godina donela, oni bi se sveli na – korak napred, tri koraka nazad.

Zrenjanin je kao jedan od najvećih gradova u Srbiji nastavio da se bori sa svim problemima koje muče stanovnike ovog grada već decenijama, a nijedna vladajuća garnitura do sada ne uspeva (ili nema viziju) da ih reši. Nezaposlenost, odlazak mladih u veće gradove i iseljavanje, problemi sa grejanjem i (ne)čistom vodom, odsustvo vizije vođenja grada su najveće rak-rane Zrenjanina koje ostaju aktuelne i sledeće godine.

retrospektiva-zrenjanin-2016-za-izdvojenu-sliku

Prvu polovinu godine obeležili su izbori na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou i, uprkos ’šminkanju’ stvarnosti od strane aktuelne vlasti, nezadovoljni stanovnici Zrenjanina i okolnih mesta u velikom broju su izašli i odabrali neke nove političke snage – među njima Pokret Dosta je bilo koji je prvi put u istoriji Srbije osvojio pet odborničkih mandata u Skupštini grada Zrenjanina.

Prva sednica Skupštine održana je u maju 2016. godine i argumentovana kritika, konstruktivni predlozi i pozivanje na fer i otvoreni politički dijalog u cilju ukidanja partokratije, veće transparentnosti u radu opštinskih i gradskih službi i zalaganje za rešavanje krucijalnih problema građana, postali su odlike odbornika Dosta je bilo u Zrenjaninu.

Odbornici Pokreta Dosta je bilo prepoznati su i kao najaktivniji u Skupštini grada koju, osim odbornika vladajuće stranke, tzv. ’’dizača ruku’’ kojima, zaklonjenim iza nekoliko odbornica lepšeg pola, na sednicama su važniji mobilni telefoni, čine i predstavnici nekoliko izanđalih političkih stranaka koje beleže ogroman pad popularnosti i ne ulivaju više poverenje građanima Zrenjanina.

U Skupštini grada vladajuća stranka nametnula je veoma lošu praksu dostavljanja materijala za tačke dnevnog reda u toku same sednice, što je onemogućavalo sve odbornike da se kvalitetno pripreme za takve (veoma često, važne tačke ili odluke o kojima su želeli da Zrenjaninci što manje saznaju). Zbog ovakve prakse, Odbornička grupa pokreta Dosta je bilo u Zrenjaninu pokrenula je postupak provere Poslovnika Skupštine Grada Zrenjanina pred Ustavnim sudom

Ove godine ponovo (gle, čuda) nismo dobili čistu pijaću vodu, i umesto rešavanja ovog veoma važnog pitanja za zdravlje Zrenjaninaca, dobili smo samo kamere i direktan prenos običnog gradilišta na kojem bi trebalo da bude instalirano nekakvo instant-postrojenje.

Umesto rešavanja problema preskupog grejanja Zrenjaninaca u stambenim naseljima, naše žitelje dočekalo je novo iznenađenje – na ’’mala vrata’’ izglasana Inicijativa za javno-privatno partnerstvo u pogledu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom. Drugim rečima, umesto sniženja, očekuje nas novo povećanje cene grejanja.

Evidentno zbog novog Zakona o lokalnoj samoupravi kojem je cilj bio otpuštanje viška zaposlenih partijskih kadrova, grad Zrenjanin je ostao bez Direkcije za izgradnju i uređenje i JP Turističkog centra pa smo tako dobili JP za urbanizam i Turističku organizaciju grada Zrenjanina (narodnim rečnikom, nije šija već je vrat), dok je projekat Zrenjaninske objedinjene naplate doživeo potpuni fijasko.

U avgustu, konstituisana je i vlada Republike Srbije u kojoj je mesto ministra privrede zauzeo novi-stari ministar, Zrenjaninac, Goran Knežević koji je nastavio stazom potpuno netransparentnih i ogromnih subvencija stranim investitorima i daljom politikom ogromnih nameta, poreza i doprinosa za privredu što Pokret Dosta je bilo ne podržava i oštro kritikuje ovakav način vođenja ekonomske politike.

Kritikovali smo i ponovno razbacivanje novcem građana Zrenjanina kada je u pitanju plaćanje muzičkih izvođača tokom letnje manifestacije Dani piva, kadrovsku politiku u JP Rezervati prirode, nezakonito naplaćene više iznose naknade za boravak dece u vrtićima, nebrigu o kulturnom dobru grada Zrenjanina (Sandićeva kuća i Elektrotehnička škola Nikola Tesla), pripremu dolaska i ogromne netransparentne subvencije nemačkom investitoru Tenisu (nem. Tönnies), katastrofalno stanje u opštini Sečanj i mnogo drugih stvari.

Podržali smo poslovno udruženje ZREPOK u zahtevu za ukidanjem obavezne članarine Privrednoj komori Srbije, udruženja za brigu i zaštitu životinja i mnoge zrenjaninske inicijative i predloge koji su se uklapali u ciljeve Pokreta. Pozitivnu zrenjaninsku 2016. godinu obeležio je neverovatan rad kulturnih ustanova grada u veoma teškim uslovima, zaposlenih u zrenjaninskoj Bolnici, svih privrednika koji se lavovski bore za poslovanje i radnike u svojim preduzećima, sportiste Ivanu Španović i Davora Štefaneka za osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Riju i dr.

U decembru, budžet. Posle rebalansa već u julu 2016. kada je i laicima bilo jasno da je budžet katastrofalan i sa značajno nižim prihodima, ovih dana odbornici grada Zrenjanina usvojili su budžet za 2017. godinu koji je čak 30% manji od prošlogodišnjeg i nazvali bismo ga ‘’budžetom za preživljavanje partokratije’’ i umesto da se pozabavi smanjenjem broja zaposlenih i rasterećenjem gradskog budžeta, broj zaposlenih biće – veći. Da ste u Upravnom odboru neke kompanije, i direktor vam predloži za trećinu niži budžet, da li biste dali poverenje takvom direktoru?

I za kraj, poruka za Zrenjanince. Želimo Vam da u novoj 2017. godini isključite televizor, ne slušajte prazna obećanja, pogledajte ulicu u kojoj živite, grad, razgovarajte sa bliskim ljudima i oslobodite se manipulacije vlasti kroz medije, jer idu izbori, a od izbora zavisi i da li ćemo svi srećnije živeti u njoj.

Srđan Janković

Član Opštinskog odbora Pokreta Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iskreno se nadam da gradjani Zrenjanina “vide” i u medijskom mraku sta i kako lokalni DJB pokusava da iznese na svetlo dana.Zelim puno uspeha u daljem radu.