Политика Преносимо

Милош Васић: Тамни вилајет

Преносимо вам колумну Милоша Васића из Времена.


Треба понекад послушати Александра Вучића. Лепо је човек пре неки дан рекао да предизборна кампања не треба да траје дуже од три месеца, није добро. Сасвим је у праву: предуге предизборне кампање имају ту ману да се пре времена издувају и спласну; то смо у међувремену научили на нашем, али и на хрватском примеру. Вучић то зна: предизборма кампања треба да буде налик на оне ратове о којима Америка сања – брзе и насилне – па ако успе, успе. Ратови испадну овако или онако, ратна срећа ту игра улогу, али кампање су много предвидљивије: нема ратне среће.

predsednistvo

Овде смо већ једном (пре две недеље) изразили бојазан да би рани петлови у овој предизборној кампањи (за председничке изборе, јер за парламентарне још нисмо сигурни, нити треба да будемо) могли да заврше у лонцу. Није нимало паметно затрчавати се у тај тамни вилајет баш одмах, чим вас позову. Ако вас је неко – ни кривог ни дужног – извикао за „председничког кандидата” и кренуо да вас ритуално коље и пљује, то не значи да треба да се одмах примите на такву провокацију. Ево зашто: до 9. априла остало је још четири месеца; за то време свашта може да се деси и – десиће се. Из разних својих разлога – које уважавамо – разни кандидати попут Александра Поповића из ДСС, па Бошка Обрадовића, па Воје Шешеља и још неких који ће се так јавити (можда и рехабилитовани и застарели Богољуб Карић), већ су се запљунули за те изборе или ће ускоро. Неки од њих то раде ето тако, да буду примећени; неки из принципа; неки са – можда – реалним амбицијама, попут Воје Шешеља, коме није први пут, па зна шта ради и зашто.

Кад је о Саши Јанковићу реч, стрепња ми је дубља од наде. Наиме, мислим да се Заштитник грађана непромишљено залетео пре времена са објавом своје кандидатуре за председника републике. Требало је да пусти Вучића и његове да се на тихој ватри крчкају и прже до последњег тренутка. Знам да може веома брзо да прикупи тих десет хиљада потписа за кандидатуру, па у том смислу нема потребе за журбом. Његово објашњење да жели да представља све грађане Србије за сваку је похвалу, али није политичке природе. Ово је политика, а политика се води преко странака. Какве су нам странке – то знамо. Ванстраначки кандидати немају шансе на овој политичкој позорници, макар како поштени, способни, паметни и добри били. Поштење, памет, способности и доброта не играју улогу у овој игри. Овде је реч о политичкој тактици: не кандидујеш се пре времена, пре последњег тренутка, јер се тако намешташ за дугу и одвратну кампању пљувања, која већ траје, али није паметно продужавати је непотребним намештањем. Требало је да Саша Јанковић сачека до последњег тренутка, достојанствен у свом својству Заштитника грађана, па да се тек онда кандидује. Овако се изложио вишемесечном линчу Вучићевих таблоида и реалитy телевизија, који сви једва чекају да га се докопају, као да до сада нису. Тек сада ће.

То се иначе зове „тамни вилајет” у народној предаји. Ко узме, кајаће се; ко не узме кајаће се; има таквих ситуација и у преферансу. Има ипак неке разлике: ко се сагнуо и узео – кајао се што није више: боље је понекад не сагињати се. Саша Јанковић довољно је млад и паметан да себи једнога дана отвори политичку каријеру, много захвалнију и перспективнију од сумњиве шансе да постане председник републике 9. априла 2017. године. Тактички гледано, тог 9. априла 2017. нико ко нема јасну и снажну подршку Александра Вучића неће и не може постати председник републике; и тачка. Нема шансе, ствар је јасна и очигледна.

Добро сад: јављају се гласови који сматрају да је добро кандидовати се против свих шанси и изгледа – па да барем остане у историји као губитник, али „морални победник” итд. „Морална победа” на изборима не значи свечано ништа; значи само победа, таква каква је, а не „морална”; морал с тим нема никакве везе. Тако се јануара 2000. године Дражен Будиша прогласио за „моралног победника” председничких избора у Хрватској (победио је Стипе Месић), па се чак дрзнуо да се, као „морални победник”, кандидује за потпредседника републике. То, да опростите, некако не бива: које на изборима победио – он је победио. „Морални победници” остају за марљиве истраживаче политичке историје Срба и Хрвата, оне који имају времена да се баве изгубљеним случајевима. Политичка математика јасна је. Укратко: свако се може – о сопственом трошку – кандидовати за председника препублике или било шта друго; ако изгуби – ко му је крив… Ако је стање ствари такво какво је, а јесте, кандидовати се за унапред недостижну позицију бесмислено је. Било каква „морална добит” из тога крајње је сумњива, јер ће се заборавити месец дана после избора, осим ако се не појаве неке дилеме око бројања гласова, за шта су шансе мале, ако не и занемарљиве.

Другим речима, Саши Јанковићу било је паметније да сачека до последњег тренутка, па да се онда кандидује или не (боље не), уместо да се намешта напорној и понижавајућој кампањи, односно наставку постојеће понижавајуће кампање, до 7. априла 2017. У било каквој хладној и разумној политичкој анализи не могу се наћи довољни разлози за ову преурањену кандидатуру. Уз дужно поштовање и уважавање свих оних који су ту кандидатуру подупрли до сада, скрушено сматрам да је потез кобно преурањен и непродуктиван. Наравно да ћу подржати Сашу Јанковића (знам човека); наравно да ћу гласати за њега (па шта буде; нећу ваљда за њега, ане за Шешеља или неког Вучићевог, па макар и Тому или Ристичевића); али ми од тога неће бити нимало лакше. То се ради другачије, а не овако.

Извор: Време
Аутор: Милош Васић

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Vucic je ove godine sa 55% izlaznosti i 10 koalicionih partnera osvojio 48% glasova.Tesko da moze izgubiti izbore.Moze da badne do 38% za pocetak,i to je veliki pomak,sa obzirom da je na 3 zadnja izbora osvojio skoro 50%.Ocekujem pobedu DJB na beogradskim izborima,i to bi bio najveci uspeh,signal da ce doci do promena.

  • Za dobru analizu nam je nekad potrebna i drugačija matematika, sa drugim ulaznim parametrima. Više je procesa koji se dešavaju u društvu i koji će dovesti do totalnog pucanja SNS-a. Jedino je pitanje do kog stepena će kulminirati do aprila meseca, ali neće proći više od godinu-godinu i po dana a SNS će se raspasti skroz.

 • pobediti na beogradskim izborima 2017 i spustiti sns ispod 40 posto glasova ne bi li formirao vladu sa najmanje tri partije je veliki uspeh za opoziciju.jer onda ce koalicijoni partneri svojim ucenama dovesti sns do novih izbora i konacnog pada 2018 godine.

 • Pošto će i ovi izbori za predsednika biti uglavnom glasanje protiv, kao i predhodni na kojima je po tom pricipu više “protiv” dobio Boris Tadić, u toj verziji, mislim, da će izbori biti krajnje neizvesni! Jedina dobitna varijanta za SNS je da se sam Vučić kandiduje pa da kao i Tadić preko Cvetkovića, vrši vlast preko nekog svog Cvetkovića, što je i u ruskoj verziji kombinacija Putin – Medvedev. To je, na kraju, radio i Milošević i vladao je bez problema. Prema dosadašnjem ponašanju, Vučić je spreman i kadar da tako postavi stvari. Mislim da za Nikolića na ovim izborima nema šanse iz dva razloga. Prvo je to što je sad on taj koji “osvaja” glasove “protiv” jer je, kao predsednik republike, ostavio jako “dobar” trag i utisak protiv koga se prosto mora glasati (a i Vučić ga je već pustio niz bujicu… čak ni botove ne stavlja u službu Nikoliću). Drugi razlog je Šešelj koji ga je već iskompromitovao, a šta li će tek raditi u kampanji, mada ga verovatno ni on ne doživljava kao ozbiljnog kandidata i verovatno je mnogo jači i bez te kompromitacije. Tako nam ostaje jedini ozbiljan kandidat (osim Vučića), sam Šešelj, za koga ipak ne verujem da može da pobedi, mada ovo je ipak Srbija.

  Jedinu nadu mi nekako daje poslednja rečenica u tekstu M. Vasića, koju sam gotovo istovetnu čuo od jedne poznanice, u jnoebaveznom razgovoru, sa svim primedbama koje i Vasić navodi (Наравно да ћу подржати Сашу Јанковића (знам човека); наравно да ћу гласати за њега (па шта буде; нећу ваљда за њега, а не за Шешеља или неког Вучићевог, па макар и Тому или Ристичевића); али ми од тога неће бити нимало лакше.). Znam da nema mnogo birača koji će posegnuti za ovom varijantom, ali živ čovek voli da se nada (možda i ima), očekujući neku vrstu pravde, uzdajući se čak i neke nadnaravne sile, mada je i sam Vučić sila te vrste, ali od njega ne očekujem tu vrstu ispunjenja, pravdu, nego baš suprotno. Ispunjenje ove krhke nade bilo bi istorijsko čudo, ali i čuda se ponekad dešavaju! Mi treba da uradimo što je do nas, po svom ubeđenju. Ja ću, mimo ovih favorita, kako oni vole da kažu “političkih gromada”, ipak glasati za S.Jankovića!

 • Miloš Vasić je malo čovek prošlog doba. Ne zbog godina nego zbog mentaliteta. Očigeldno da je jednopartijsko jednoumlje na njega ostavilo dubok trag, pa živi i dalje u ubeđenju da nekoga ko zasedne ne može niko pomeriti. Ako tako budemo svi mislili, tako će nam i biti. U svakom slučaju, Nikolić više nikada neće pobediti, to je sasvim sigurno, pa i ako ga sto Vučića bude podržavalo.

 • Čeda je podržao Jankovića. Trebali nešto dodati još? Od samog starta ukazujem da je Janković sve samo ne dobra kandidat – čak ni za mesto Zaštitnika gradjana. Potpuno je neuspešan u tom poslu, nedelotvoran i bez ikakvog ličnog izgradjenog uticaja i autoriteta. Ali, mašta i ne razmišljanje ljudi su – neograničeni. Baš kao još jedna stvar.

  • Pazi, pazi pa ovaj igor nije otišao u ropotarnicu botova, ponovo se šunja ovde na stranicama DJB! Ako dobro čitam kaže on, igor, da Janković nije dobar kandidat jer ga je podržao Čeda! Pa rekoh ja da je ljukav ko ljisica! Dve muhe na mah! Nije bitno to što je uradio zaštitnik građana, vidi njegov sajt, već da skupština, Maja i AV ne stavljaju na dnevni red izveštaje za 2015 i 16 na raspravu u skupštini R. Srbije(ustav), što ga Informer, Pink itd pokušavaju da uvuku u sopstvenu kaljugu pa zato igor ocenjuje da sve to kaže kako je “nedelotvoran i bez ikakvog ličnog izgradjenog uticaja i autoriteta.
   I završi mudro “Baš kao još jedna stvar” ?!? Mi će razmislimo šta je mlađahni umetnik, čitaj SNS bot na gostovanju, hteo da kaže pa će se javimo! A do tada podrška Jankoviću iza koga će stati siguran sam i DJB ali ovom taktikom odugovlačenja malo cepa živce AV . Malo nesanice utiče na lepotu!

  • Ne obraćajte pažnju na Igora SNS-bota. Čudi me da administrator to nije primetio i uklonio botovski komentar.

 • Ne slazem se sa g. Vasicem. Poznajuci nas mentalitet, kada bi opozicija sela konstruktivno da se dogovara kome ukazati podrsku, April 2017 bi prosao a ostali bi bez dogovora. Meni je drago sto je g. Jankovic istakao kandidaturu, uzeo inicijativu u svoje ruke i time dodatno mogu reci uozbiljio posao pred opozicijom. Ja cu naravno sacekati sta ce DJB zvanicno da saopsti jer oni pregovaraju i oni direktno mogu da naslute sta je za nasu ideju dobro a sta ne. Vazno je da se svi udruzimo, da izadjemo na izbore i da se oslobodimo ovih kosmara proslosti koji nas unistavaju decenijama.

 • Slušam Čedu pre neki dan kako neće da podrži one (čitaj Jankovića) koji nikada nisu bili u kampanji. To kaže on, koji je celog života samo to radio i od toga uvek luksuzno živeo. Jutros čitam da je okrenuo ploču, izgleda da malo tvrdi pazar ili je to deo plana koji bi, u konačnom, rezultirao pobedom AV u prvom krugu. Ni ovi drugi, samozvani proevropski opozicionari, koji su svojim činjenjima i nečinjenjima od 2000-te naovamo doveli ovo zlo na vlast, ništa nisu bolji. Samo gledaju kako će šta da ušićare.DJB bi trebalo da pokuša da drži jasan otklon od toga koliko god može. U ovom momentu je to svakako otvorena, nedvosmislena i snažna podrška Saši Jankoviću, čije je dosadašnje delovanje, a zasigurno i buduće, potpuno na fonu politike koju uspostavlja i promoviše DJB.

  Slažem se sa gospodinom Vasićem da je Saša Janković preuranio sa obeladonjivanjem kandidature. Medjutim, ima to i neke svoje dobre strane. Prvo, gospoda iz tkzv proevropskih partija treba da zauzmu stav u vezi sa tim i da to saopšti javnosti. Drugo, ovo malo preostalog arsenala za blaćenje i diskreditaciju Jankovića (veći deo je ispucan) režim će rasporedi na duži period i time umanjiti efekat. Treće i možda najvažnije, Janković će postati vidljiviji i onom delu biračkog tela, koje za njega maltene do sada nije ni čulo. U vezi ovog trećeg, činjenica je i to da će davno i čvrsto opredeljeni podržavaoci Saše Jankovića imati više vremena da ubede one neopredeljene kome treba dati glas.

  Zato poštovani članovi i simpatizeri DJB znate šta vam valja činiti, pa odmah u akciju, bez popuštanja!

 • Od prvih dana sam sa svojom familijom uz pokret Dosta je bilo.Ne razumem zasto se ne izjasnjavaju.Podrzavam Sasu Jankovica sto je obelodanio odluku i sigurno ga u potpunosti podrzavam i glasacu za njega.To sto ce proci kroz blato i pljuvanje,pa on je na to navikao.To mu se desavalo i dosada samo zato sto je dostojansveno radio svoj posao.To ga je i ucinolo kandidatom za presednika.Dalje pljuvanje ucinice ga jos vecim.Samo napred

 • Slažem se sa napisanim u članku, ali kao i autor, ni ja nemam odgovor na pitanje zašto je Janković požurio da objavi svoje namere. Zato i delim tu zebnju oko svrsishodnosti ovog čina sa njim. Voleo bih da je u pitanju neka složena, za sada nevidljiva strategija, koja će do izbora oslabiti Vučićevu poziciju.
  Nekako se nadam da je Vasićev članak napisan da bi isprovocirao neku glupu reakciju suprotne (SNS) strane, ili da bi ih možda naveo na pogrešan zaključak kad su Janković i njegova kandidatura u pitanju.

 • Александар Вучић је победив, али осим личних квалитета кандидата нужно је понудити једну врсту политичког пројекта сарадње с опозицијом, или пак владом о низу политичких питања непосредно пред изборе, током избора…, и што је најважније након избора…, нужно за победу на председничким изборима је логистика која захтева ресурс страначке, или страначких машинерија…, а шта ове добијају за узврат…, неопходна је препознатљивост, политичко искуство, капацитет за привлачење неопредељених, па и провладиних бирача…Јанковић све то нема, готово да нема ништа, или барем нема довољно…, али то има Вук Јеремић!

 • Pozdrav Svima
  Nadan se da ce nas DJB gromoglasnije ponavljati
  “Kada se raspisu izborI.Kada se kandidati prijave, podrzacemo tog i tog.” (Da ne bude DJB se ne izjasnjava, nego izjasnava se tako i tako N1)
  Reagovanje Ii podrska naseg DJB, sada, na najavu kandidature bi bilo neozbiljno.

  Mozemo mi simpatizeri da analiziramo kandidate, “tajming”, situaciju itd, ali mislim da ima jos vaznih stvari, koje ce nas zaokupiti.
  – Analiza stetnosti Zakona koji su izglasani i to objavljivati.
  – Da li je neko reagovao na pretnje Sasi?
  – Da li je Ustavni sud razmatrao neke od zalbi?
  – Kakvo je stanje sa tuzbama za uvrede (od letos) mediji, itd?
  – Mozda ponoviti upit oko birackih spiskova i promene? Ima toga dosta
  (cekamo Ameriku sa objasnjenjem greske, ili ko zna sta oko nerealnog poreza). I to mora jednom stici.
  Mozemo komentarisati ocigledan napredak u izlaganjima u Skupstini nase DJB “ekipe”, od prvih izlaganja do pre koji dan.
  Pozdrav svima od jednog Zike

 • Saša Janković se žrtvovao ,da bi Veliki Aleksandar pomislio da zna ko je kandidat opozicije,neka se Vučić prvo izjasni u februaru o svom kandidatu(Toma verovatno),a onda će biti rešen i kandidat opozicije.

 • Вук Јеремић је светски познат човек, али у позитивном смислу, за разлику од играча арапског колцета са фалш високим образовањем.
  Јанковић је коректан, али без капацитета за функцију председника. Вук има ту харизму… И много моћнију моћ убеђивања….

 • Tu se stvar mora rešiti. Jasno je da ako opozicija(tu ne ubrajam SRS,SPS, Čedu i Čanka jer su ucenjeni)
  ne stane iza jednog kandidata, onda ni jedan opozicioni kanditat neće preći u drugi krug.
  Od stane predstavnika DJB-a očekujem da urade sve što je u njihovoj moći da do tog dogovora ipak dodje.
  Boško i Saša mogu da izadju iz izborne trke da bi podrzali zajednickog kandidata, protiv Vučićevog, to bi mu dalo dodatnu snagu.
  Možete tako ujedinjeni izvući dosta apstinenata na birališta jer će izaći da glasaju protiv Vučića, a onda…sve je moguće,
  čak je po meni pobeda vrlo verovatna.Čak i pod ovim jezivim izbornim uslovima, sa ovakvim medijima i bez para

 • Vasić nije u pravu. Blatili ga kraće ili duže vreme ništa ne znači. Nemaju materijal, već su se ispucali ranije. Može samo da mu pomogne negativna kampanja vlasti da za njega svi čuju.

  Nama treba vremena da ubeđujemo rodbinu, prijatelje, poznanike, … da glasaju za Jankovića.

  Bolje je i zbog izjašnjavanja stranaka. Janković se izjasnio sad je red na opoziciji da ga podrži. DJB bi trebalo odmah da ga podrži. Kakvo mudrovanje i taktika. Ostali ako neće ne moraju.

  Građani će da glasaju protiv Vučića. Janković je idealan kao nestranačka ličnost, kao neko ko nije ukaljan politikom i ko se neće prodati odmah posle izbora.

  Jedina druga opcija je Vuk Jeremić ali on deluje kao Trojanski konj. Nadam se da neće dobiti podršku opozicije.

  Jankoviću je potrebna podrška opozicije zbog kampanje i kontrole glasanja.

  • Ja se sa vama u potpunosti slažem. Priča Miloša Vasića pripada nekom drugom vremenu u kom je on očigledno ostao večno zaglavljen. Danas je sve moguće, samo treba pametno raditi, uverena sam da ima više pametnog sveta nego onih krezubih, samo ih treba animirati.

 • Zasto, kako kaze Misa Vasic ,Sasa Jankovic “nije sacekao do poslednjeg trenutka”, vec se “zatrcao i zaleteo”?
  Neverovatno bi bilo, da se Sasa Jankovic, posle svega sto je doziveo od AV i SNS, ZALETEO.
  Radeci posteno godinama kao zastitnik gradjana, Sasa Jankovic se suocio sa sistemom u kome pravosudje nije nezavisno, sa medijima koji su kontrolisani, sa skupstinom u kojoj vecina “pobedjuje” samo zato sto joj je broj poslanika jedini argument, sa prostaklukom i primitivizomo, a pre svega sa LAZIMA, ali i besmislenim pohvalama AV rezimu sa Zapada, za “rezultate” AV koji nemaju veze sa realnoscu.
  Neobicna je i odluka prevrtljivog Cedomira Jovanovica da ne podrzi Sasu Jankovica, a onda obrt – podrzace ga.
  Neko mu je objasnio da njegova “podrska” moze obeshrabriti birace od odluke da glasaju za Sasu Jankovica.
  Mnogo je nepoznanica u ovim predsednickim izborima, da bi se bilo sta moglo sa sigurnoscu zakljuciti.
  Jedno je sigurno, da je Sasa Jankovic, strucan, posten i hrabar covek ali to sto su AV i Tomislav Nikolic na vlasti je DOKAZ da u Srbiji, kod velikog broja biraca strucnost, postenje i hrabrost nisu na velikoj ceni.

  • @fgpm, Ne samo izmedju DJB i Zivog zida, nego u bilo cemu drugom nema sanse da dodje do “koalicije” izmedju Srba i Hrvata.
   Zasto?
   Hrvati se oduvek prave da su kulturniji, pametniji, obrazovaniji, cistiji, evropskiji, …nego sto ustvari jesu.
   Srbi se oduvek prave da su nekulturniji, gluplji, neobrazovaniji, prljaviji, ruso/filniji/…nego sto ustvari jesu.

 • Ne slažem se ovom analizom. Janković je trebao da čeka do poslednjeg trenutka, pa da opozicija prihvati Vuka Jeremića kao kandidata, što bi uzgred budi rečeno, bila katastrofalna greška. Pošto je izgleda Jeremić čekao poslednji trenutak, po Vasiću, sada je na svu sreću izvisio pošto se Janković prvi prijavio. Drugo, ja lično ne volim da se neko nećka i femka i moli kao seoska mlada, ili bolje rečeno kao Boris Tadić. Taj čovek je sve odluke važne za državu donosio u poslednjoj sekundi, poslednje sekunde, i uvek napravio katastrofu. Za Vasića jedna poslovica: “ko prvi devojci njegova devojka”.

  • A, ta priča da ima veće šanse kao stranačka ličnost, nego kao predstavnik građana je smešna. Upravo suprotno, Jankoviću su mnogo veće šanse kao predstavniku građana.
   A što se tiče moralnog pobednika mora da bude više optimističan. Nek vućićev kandidat završi kao moralni pobednik, i ja zadovoljan.