Источна Србија Саопштењe

Ово је Смедерево

Новогодишњи концерт „Ово је Србија – 14 јануар“ у Смедереву организује се уз драстично кршење Закона о јавним набавкама, а иако је организатор концерта Центар за културу, извођаче је бирао град, а не људи задужени за културу.

На седници одржаној дана 23.12.2016. године, усвојен је План рада и Финансијски план Центра за културу Смедерево за 2017. годину. Једна од ставки у плану Центра за културу Смедерево је и Новогодишњи концерт „Ово је Србија – 14 јануар“.

У том плану у колони 4, средства из буџета, наведен је износ од 715.000,00 динара са ПДВ-ом, што значи да се ова набавка финансира из буџетских средстава.

Центар за културу Смедерево је објавио да ће се дана 14.01.2017. године у Великој дворани са почетком у 20 часова, одржати Новогодишњи концерт „Ово је Србија“, у коме је покровитељ Град Смедерево, са бесплатним улазом.

Да се одмах разумемо, овде није проблем датум одржавања концерта, ни то што је исти бесплатан, нису проблем ни извођачи који наступају, овде је проблем у начину трошења нашег новца и непоштовању закона од стране запослених у Центру за културу и граду Смедереву, као његовом финансијеру.

Због чега је ово велики проблем?

Зато што се закони морају поштовати и једнако важити за све, а не да се селективно примењују како владајућој већини одговара, без транспарентних одлука и без тачне одговорности ко стоји иза њих.

Како и где је прекршен Закон о јавним набавкама (ЗЈН)?

Центар за културу Смедерево, као корисник буџетских средстава био је дужан да у складу са законом донесе годишњи план јавних набавки, који мора да садржи све податке који су наведени у ставу 1 овог члана и исти усклади са Финансијским планом за 2017. годину који је усвојен на седници одржаној 23.12.2016. Године.

Усвојени План набавки наручилац, у овом случају Центар за културу Смедерево, је дужан да објави на Порталу јавних набавки у року од 10 дана од његовог доношења.

На Порталу јавних набавки нема Плана набавки за 2017. годину, већ се на тој страници може наћи само План из 2016. године, што се може проверити кликом на линк.

У ЗЈН јасно стоји да се набавка може покренути ако је иста предвиђена у годишњем плану набавки, па се овде поставља питање, да ли је поступак набавке услуге “Новогодишњи концерт „Ово је Србија“ – 14 јануар“ могао да се спроведе без претходно донетог Плана.

Изузетак од горе наведеног се може применити само у случају када јавну набавку није било могуће унапред планирати или из разлога хитности.

Да ли наведена набавка спада у ове изузетке?

Наравно да не, због тога што је иста предвиђена финансијским планом за 2017. годину, који је усвојен крајем 2016. године на горепоменутој седници, па је Центар за културу имао сасвим довољно времена да усвоји и објави План набавки за 2017. Годину.

Чак и да наведена набавка спада у ове изузетке, конкурсну документацију и позив за достављање понуда наручилац је дужан да објави на Порталу јавних набавки у складу са законом, из разлога што се ради о набавци мале вредности, чија је финансијска вредност 595.833.33 динара без ПДВ-а.

Законом је одређено да су јавне набавке мале вредности оне набавке чије се процењена вредност креће у износу од 500.000 – 5.000.000 динара.

Приликом претраге Портала јавних набавки, јасно се види (односно не види), да Центар за културу Смедерево није објавио ни позив ни конкурсну документацију за набавку „Новогодишњи концерт „Ово је Србија“ – 14 јануар“ (линк), па се овде постављају логична питања:

Зашто о томе ко ће бити извођачи одлучује Градска управа а не професионалци који се тиме баве из Центра за културу?

По којој цени ће наступати наведени извођачи на овој манифестацији?

Где се може видети одлука да ли су извођачи потписали уговоре, да ли ће им се новац уплатити авансно или после наступа, можда у више рата и да ли ће се уплата вршити преко текућег рачуна (ради праћења токова новца)?

Да ли наручиоца ове набавке треба подсетити да је казна за необјављивање позива и конкурсне документације од 100.000,00 до 1.000.000,00 динара?

Да ли наручиоца ове набавке треба подсетити да је казна за необјављивање и недоношење плана јавних набавки од 200.000,00 до 1.500.000,00 динара?

Да ли ће грађани да плаћају грешке и бахатост буџетских фирми? Нажалост, неће бити први пут, а по свему судећи ни последњи.

Због чега је све горе наведено толико битно?

Када болнице, школе, вртићи и социјалне установе не могу да приуште нормалан оброк за своје пацијенте, ђаке, децу и бескућнике, свако трошење пореског новца мора бити обављено одговорно, професионално и транспарентно.

Зато се не можемо отети утиску да су организатори ове манифестације – појединац или више њих, у овом случају највише профитирали и да је ово можда и разлог због чега је бесплатан улаз на концерт?

Доста је било Смедерево ће се увек борити против популистичких потеза који су незаконити, нетранспарентни и без одговорност професионалаца.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Koga je briga kolike su kazne? Pa zna se ko ce da ih plati: Poreski obveznici. Kao sto ce platiti i nadoknade po sudskim presudama, koje ce kad- tad dobiti u radnim sporovima zaposleni, koji se nezakonito otpustaju.( Nece to biti bas onako brzo, kao u sporu NIN – Nebojsa, ali ce biti). I dokle god nema licne odgovornisti, ni materujalne, ni krivicne – tako ce nam biti.

 • Погледајте која је вредност концерата – КОНЦЕРТ ФИЛМСКЕ МУЗИКЕ У ОКВИРУ ФЕСТИВАЛА ВОЈНИХ ОРКЕСТАРА – 04.07.2016
  – ПРВИ ФЕСТИВАЛ ПЕСМА ЛЕТА – 24.06.2016
  – МОЈА ОДИСЕЈА – 25.04.2016
  – БИЛА ЈЕ ТАКО ЛЕПА – 08.03.2016
  Погледајте ко је диригент на наведеним концертима.

  • И да, наравно, заборавих да напоменем. Погледајте ко је диригент на овом концерту „Ovo je Srbija – 14 januar“

 • A ulaznice za koncert su dobili samo oni građani Smedereva koji su bili 11.01. 2017.g. na tajnom sastanku u Centru za kulturu, čiji je povod delovanje članova SNS-a za sigurne glasove predsedničkih izbora. Da li je plaćen zakup Velike sale CK ili je on besplatan za SNS, kao što je i koncert samo za njihove članove?