Istočna Srbija Saopštenje

Ovo je Smederevo

Novogodišnji koncert „Ovo je Srbija – 14 januar“ u Smederevu organizuje se uz drastično kršenje Zakona o javnim nabavkama, a iako je organizator koncerta Centar za kulturu, izvođače je birao grad, a ne ljudi zaduženi za kulturu.

Na sednici održanoj dana 23.12.2016. godine, usvojen je Plan rada i Finansijski plan Centra za kulturu Smederevo za 2017. godinu. Jedna od stavki u planu Centra za kulturu Smederevo je i Novogodišnji koncert „Ovo je Srbija – 14 januar“.

U tom planu u koloni 4, sredstva iz budžeta, naveden je iznos od 715.000,00 dinara sa PDV-om, što znači da se ova nabavka finansira iz budžetskih sredstava.

Centar za kulturu Smederevo je objavio da će se dana 14.01.2017. godine u Velikoj dvorani sa početkom u 20 časova, održati Novogodišnji koncert „Ovo je Srbija“, u kome je pokrovitelj Grad Smederevo, sa besplatnim ulazom.

Da se odmah razumemo, ovde nije problem datum održavanja koncerta, ni to što je isti besplatan, nisu problem ni izvođači koji nastupaju, ovde je problem u načinu trošenja našeg novca i nepoštovanju zakona od strane zaposlenih u Centru za kulturu i gradu Smederevu, kao njegovom finansijeru.

Zbog čega je ovo veliki problem?

Zato što se zakoni moraju poštovati i jednako važiti za sve, a ne da se selektivno primenjuju kako vladajućoj većini odgovara, bez transparentnih odluka i bez tačne odgovornosti ko stoji iza njih.

Kako i gde je prekršen Zakon o javnim nabavkama (ZJN)?

Centar za kulturu Smederevo, kao korisnik budžetskih sredstava bio je dužan da u skladu sa zakonom donese godišnji plan javnih nabavki, koji mora da sadrži sve podatke koji su navedeni u stavu 1 ovog člana i isti uskladi sa Finansijskim planom za 2017. godinu koji je usvojen na sednici održanoj 23.12.2016. Godine.

Usvojeni Plan nabavki naručilac, u ovom slučaju Centar za kulturu Smederevo, je dužan da objavi na Portalu javnih nabavki u roku od 10 dana od njegovog donošenja.

Na Portalu javnih nabavki nema Plana nabavki za 2017. godinu, već se na toj stranici može naći samo Plan iz 2016. godine, što se može proveriti klikom na link.

U ZJN jasno stoji da se nabavka može pokrenuti ako je ista predviđena u godišnjem planu nabavki, pa se ovde postavlja pitanje, da li je postupak nabavke usluge “Novogodišnji koncert „Ovo je Srbija“ – 14 januar“ mogao da se sprovede bez prethodno donetog Plana.

Izuzetak od gore navedenog se može primeniti samo u slučaju kada javnu nabavku nije bilo moguće unapred planirati ili iz razloga hitnosti.

Da li navedena nabavka spada u ove izuzetke?

Naravno da ne, zbog toga što je ista predviđena finansijskim planom za 2017. godinu, koji je usvojen krajem 2016. godine na gorepomenutoj sednici, pa je Centar za kulturu imao sasvim dovoljno vremena da usvoji i objavi Plan nabavki za 2017. Godinu.

Čak i da navedena nabavka spada u ove izuzetke, konkursnu dokumentaciju i poziv za dostavljanje ponuda naručilac je dužan da objavi na Portalu javnih nabavki u skladu sa zakonom, iz razloga što se radi o nabavci male vrednosti, čija je finansijska vrednost 595.833.33 dinara bez PDV-a.

Zakonom je određeno da su javne nabavke male vrednosti one nabavke čije se procenjena vrednost kreće u iznosu od 500.000 – 5.000.000 dinara.

Prilikom pretrage Portala javnih nabavki, jasno se vidi (odnosno ne vidi), da Centar za kulturu Smederevo nije objavio ni poziv ni konkursnu dokumentaciju za nabavku „Novogodišnji koncert „Ovo je Srbija“ – 14 januar“ (link), pa se ovde postavljaju logična pitanja:

Zašto o tome ko će biti izvođači odlučuje Gradska uprava a ne profesionalci koji se time bave iz Centra za kulturu?

Po kojoj ceni će nastupati navedeni izvođači na ovoj manifestaciji?

Gde se može videti odluka da li su izvođači potpisali ugovore, da li će im se novac uplatiti avansno ili posle nastupa, možda u više rata i da li će se uplata vršiti preko tekućeg računa (radi praćenja tokova novca)?

Da li naručioca ove nabavke treba podsetiti da je kazna za neobjavljivanje poziva i konkursne dokumentacije od 100.000,00 do 1.000.000,00 dinara?

Da li naručioca ove nabavke treba podsetiti da je kazna za neobjavljivanje i nedonošenje plana javnih nabavki od 200.000,00 do 1.500.000,00 dinara?

Da li će građani da plaćaju greške i bahatost budžetskih firmi? Nažalost, neće biti prvi put, a po svemu sudeći ni poslednji.

Zbog čega je sve gore navedeno toliko bitno?

Kada bolnice, škole, vrtići i socijalne ustanove ne mogu da priušte normalan obrok za svoje pacijente, đake, decu i beskućnike, svako trošenje poreskog novca mora biti obavljeno odgovorno, profesionalno i transparentno.

Zato se ne možemo oteti utisku da su organizatori ove manifestacije – pojedinac ili više njih, u ovom slučaju najviše profitirali i da je ovo možda i razlog zbog čega je besplatan ulaz na koncert?

Dosta je bilo Smederevo će se uvek boriti protiv populističkih poteza koji su nezakoniti, netransparentni i bez odgovornost profesionalaca.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Koga je briga kolike su kazne? Pa zna se ko ce da ih plati: Poreski obveznici. Kao sto ce platiti i nadoknade po sudskim presudama, koje ce kad- tad dobiti u radnim sporovima zaposleni, koji se nezakonito otpustaju.( Nece to biti bas onako brzo, kao u sporu NIN – Nebojsa, ali ce biti). I dokle god nema licne odgovornisti, ni materujalne, ni krivicne – tako ce nam biti.

  • Pogledajte koja je vrednost koncerata – KONCERT FILMSKE MUZIKE U OKVIRU FESTIVALA VOJNIH ORKESTARA – 04.07.2016
    – PRVI FESTIVAL PESMA LETA – 24.06.2016
    – MOJA ODISEJA – 25.04.2016
    – BILA JE TAKO LEPA – 08.03.2016
    Pogledajte ko je dirigent na navedenim koncertima.

    • I da, naravno, zaboravih da napomenem. Pogledajte ko je dirigent na ovom koncertu „Ovo je Srbija – 14 januar“

  • A ulaznice za koncert su dobili samo oni građani Smedereva koji su bili 11.01. 2017.g. na tajnom sastanku u Centru za kulturu, čiji je povod delovanje članova SNS-a za sigurne glasove predsedničkih izbora. Da li je plaćen zakup Velike sale CK ili je on besplatan za SNS, kao što je i koncert samo za njihove članove?