Полиција Унутрашњи послови

Отворено писмо дипломаца полицијске академије Небојши из Београда

Протестно писмо и опомена пред тужбу које су незапослени завршени студенти Криминалистичко-полицијске академије званично упутили министру полиције прослеђено је и на мејл покрета Доста је било. У традиционалним медијима које контролише режим Александра Вучића нема вести о томе. Писмо огорчених дипломаца објављујемо интегрално.

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
министру др Небојши Стефановићу

Поштовани господине Стефановићу,

Шаљемо Вам ово писмо као подсетник на катастрофално стање у које је запао високополицијски кадар који уместо да решава кривична дела и подиже стање безбедности грађана Србије, седи кући незапослен, ради на трафикама или обавља послове за које се није школовао чиме се потпуно деградира његова личност и полиција такође.

Пре више од годину дана, стајали смо иза Вас на Криминалистичко-полицијској академији, у почасном воду, као свршени дипломци, најбољи у класи, за које сте рекли да ће у МУП-у имати места, јер смо се показали и доказали као најбољи током студија. Држава нас је школовала 4 године. Плаћала нам део смештаја, хране, куповала књиге из којих смо учили, давала нам стипендију у износу од 10 000 динара месечно. Господине министре, у сваког од нас сте уложили преко 20 000 евра, а с обзиром да нас је тридесетак незапослених то је бачених преко 600 000 евра! То су паре грађана Србије, пореских обвезника, који су те паре дали да би били сигурнији, а не да не могу да виде полицајца на улици недељама, јер су они на Бироу за запошљавање.

Неке од нас сте запослили у октобру, њих 25 омаловажавајући наш и њихов труд и рад, поставивши им услов да раде са средњом стручном спремом, деградирајући диплому Академије и стављајући их у ранг полазника Центра за основну полицијску обуку који ту обуку заврше за годину дана. Слажемо се да систем каријерног напредовања треба да постоји, али ми нисмо могли да бирамо, нити икога да терамо да нам да на потпис уговор у којем пише да ћемо бити запослени са стручном спремом коју смо стекли. Јер, за то сте нас и школовали, зар не? Да имате школоване криминалисте, будуће инспекторе и старешине, а не васпитачице, мегатрендисте и њима слични.

И то није био крај, већ сте покушали да нас на мала врата уведете у МУП у тзв. „помоћну полицију“ да ми, који смо се четири године школовали, будемо „помоћници“ курсистима. И овим путем Вам се захваљујемо што сте предложили стављање ван снаге ову срамну уредбу.

Господине Стефановићу, алармирамо Вас да под хитно нешто предузмете, јер ми полако губимо стрпљење, добијали смо разна обећања, чекали смо дуже од годину и по дана, више не можемо. С обзиром да са дипломом Криминалистичко-полицијске академије не можемо нигде другде да се запослимо, а да сте се уговором обавезали да са нама заснујете радни однос у звању у складу са стеченом стручном спремом, нека ово писмо буде и опомена пред тужбу. Подсећамо Вас да сте ове године буџетом МУП-а планирали чак милијарду и двеста милиона динара за изгубљене спорове.

Жељно очекујемо Ваш позитиван одговор,

           С поштовањем,

           свршени студенти КПА                                                                                                      у Београду,

                                                                                                                             13.01.2017. године

Прилог: писмо предато МУП-у

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pa ne može to da bude odgovor kad mu se oni zahvaljuju što je “predložio stavljanje van snage te SRAMNE uredbe”.

 • Bravo omladino, uz vas smo. Kamo srece da ovaj duh eticnosti, civilizovanosti, profesionalizma i sluzenju otadzbini uneste u citav policijski sistem koji je potpuno kolabirao u partokratiju, nepotizam, korupciju i zastrasivanje gradjana kojima bi ponosno trebali da sluze. Samo napred, neodustajte, sklonimo zajedno fukare, neznalice, lazne diplomce i strucnjake, decu, kumove, tetke, tece, strine i ostale parazitske uhljebe iz policije i celog drzavnog sistema! Vratimo dostojanstvo, sebi, svom pozivu, institucijama, drzavi i narodu!

 • Пуна подршка најбољим студентима – дипломцима Криминалистичко-полицијске академије!
  Издвојићу само једну њихову реченицу која нарочито поражава:
  “И то није био крај, већ сте покушали да нас на мала врата уведете у МУП у тзв. „помоћну полицију“ да ми, који смо се четири године школовали, будемо „помоћници“ курсистима.”
  Ој, Србијо! Мила мати…

 • До које је мере у Србији медијски мрак у црно обојио “наше право да знамо све”, говори чињеница да се оваква једна прилично значајна вест не може и није чула апсолутно нигде, ни на једној тв станици.
  Грађани нису ни свесни колико су неинформисани, односно дезинформисани, а без објективног и потпуног информисања, није могуће донети исправну и на стварном стању утемељену одлуку.
  Од РТС-а, те Пинка итд. није се ништа ни дало очекивати, али сам веома разочарана некада независном Б92.

 • Diplomcima puna podrška.

  Moj komšija je bio u sličnoj situaciji, da bi nakon više od pet godina čekanja presavio tabak, tužio i dobio na sudu odštetu od 50 000 eura. Znači pored redovnog školovanja, ovi diplomci će (s pravom) dobiti odštete od nekoliko hiljada eura. Zar ovo nije zločin protiv sopstvenog naroda, školovati kadar koji nećeš zaposliti, ali će ti zato svako ko ima bilo kakvu srednju školu početi da radi u policiji nakon kursa, a zatim sa ekspresnim diplomama visokih i fakulteta, biće unapređivani u inspektore. Dok ljudi koji su se za to školovali ne mogu da dobiju posao!!!!

  Ne znam koliko će ova napaćena zemlja moći još ovo da izdrži! Da je novinarstva pisalo bi se o ovoj temi. A znam slučajeve blejača koji su sada počeli da rade u policiji, tipova bivših dilera i raznih sa krivičnim prijavama. Šetkaju se, izigravaju vlast i moć.

  • Izvinite gospodine,da li mozete da ostavite vasu e-mail adresu kako bi stupili u kontakt i dali mi broj vaseg komsije jer je i moj brat u takvoj situaciji i hoce detaljno da se informise oko ugovora i tuzbe.Ovo vam pisem ovako jer ne mogu doci do vaseg profila i poslati vam privatnu poruku.Nije nikakva prevara nemojte se bojati,ako sumnjate odgovarite ovde da ste videli moju poruku a ja cu vama ostaviti svoju e-mail adresu.Unapred hvala.

 • To je što se tiče Akademaca.Ova prva rečenica o katastrofalnom stanju u koje je zapao visokopolicijski kadar, koji je zamenjen partijskim kadrom
  koji nema niti škole,niti znanja,a ni interesovanja da obavlja funkcije na koje je postavljen-to je masovna pojava,mnogo školovanog kadra u policiji je prinuđeno da je napusti,ja lično poznajem dvoje, a nikakve veze sa policijom nemam, napravili su štetu koja ce teško biti ispavljena.
  Kao uostalom i u svim oblastima drustva,velike su to štetočine

 • Ovo je potpuna glupost. Kako visokoškolska ustanova može ugovorom da se obaveže da će nekom da da posao? TO bi bilo apsolutno protivzakonito. Fakultet ne može nikome da obeća posao. Zašto bi studenti KPA bili povlašćeni u odnosu na sve ostale studente i nezaposlene ove zemlje? Očito je i DJB počeo da spinuje.

  • Janko, mislim da nije fakultet taj koji obećava posao nego Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policijska akademija daje posebnu vrstu kadrova, oni ne mogu tek tako da rade bilo šta nego se upravo i školuju da bi radili u državnim strukturama bezbednosti. Besmisleno je završavati tu akademiju ako posle ne možeš tu da se zaposliš nego moraš da radiš kao radnik obezbeđenja kao neko sa srednjom školom. Ako već Ministarstvo nema potrebe za tim kadrom, zašto onda ne usklade studiranje sa tim potrebama pa školuju manje studenata? A najluđe pitanje, zašto se planira osnivanje pomoćne policije ako već postoji prava policija i kadrovi koji su spremni za rad? Zato što se prava policija, koja se puni akademcima, teško kontroliše a pomoćna policija, koja bi bila puna huligana iz savamale i vođa navijača je mnogo potrebnija ovoj vlasti.

  • Донекле се слажем са вашом реченицом о повлашћености…Сале је одговорио са “Бесмислено је завршавати ту Академију ако после не можеш да нађеш посао у струци”, а струка ти је полиција која је државна служба.

   Написао сам текст “Кич и хиперпродукција глумаца” (доступан је онлајн), у овој земљи годишње академију заврши око 100 глумаца (мени је то и даље невероватна цифра) и онда се прослављени глумац и бивши министар Воја Брајовић пита ко ће те људе да запосли и позива државу да реши проблем. Он је требало да га реши, и као глумац и као министар је имао ту моћ! Ово је само један пример, има их много.

 • А шта ћемо са наредним генерацијама Академије када ови немају посла? Овај проблем није везан само за полицију, него и за друге струке. Када ће више једном неко да направи пројекције колико нам треба лекара, адвоката и осталих струка за наредних двадесет година. па да у односу на то одредимо квоте на факултетима. То би онда довело до смањења буџета факултета, а то неком није у интересу. Проблем ових школа је што су елитне, веома их је тешко уписати јер је посао готово загарантован. Онда се уписи сређују, доста родитеља који су инспектори “гура” своју децу тамо јер могу да им обезбеде посао, и слично…