Policija Unutrašnji poslovi

Otvoreno pismo diplomaca policijske akademije Nebojši iz Beograda

Protestno pismo i opomena pred tužbu koje su nezaposleni završeni studenti Kriminalističko-policijske akademije zvanično uputili ministru policije prosleđeno je i na mejl pokreta Dosta je bilo. U tradicionalnim medijima koje kontroliše režim Aleksandra Vučića nema vesti o tome. Pismo ogorčenih diplomaca objavljujemo integralno.

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
ministru dr Nebojši Stefanoviću

Poštovani gospodine Stefanoviću,

Šaljemo Vam ovo pismo kao podsetnik na katastrofalno stanje u koje je zapao visokopolicijski kadar koji umesto da rešava krivična dela i podiže stanje bezbednosti građana Srbije, sedi kući nezaposlen, radi na trafikama ili obavlja poslove za koje se nije školovao čime se potpuno degradira njegova ličnost i policija takođe.

Pre više od godinu dana, stajali smo iza Vas na Kriminalističko-policijskoj akademiji, u počasnom vodu, kao svršeni diplomci, najbolji u klasi, za koje ste rekli da će u MUP-u imati mesta, jer smo se pokazali i dokazali kao najbolji tokom studija. Država nas je školovala 4 godine. Plaćala nam deo smeštaja, hrane, kupovala knjige iz kojih smo učili, davala nam stipendiju u iznosu od 10 000 dinara mesečno. Gospodine ministre, u svakog od nas ste uložili preko 20 000 evra, a s obzirom da nas je tridesetak nezaposlenih to je bačenih preko 600 000 evra! To su pare građana Srbije, poreskih obveznika, koji su te pare dali da bi bili sigurniji, a ne da ne mogu da vide policajca na ulici nedeljama, jer su oni na Birou za zapošljavanje.

Neke od nas ste zaposlili u oktobru, njih 25 omalovažavajući naš i njihov trud i rad, postavivši im uslov da rade sa srednjom stručnom spremom, degradirajući diplomu Akademije i stavljajući ih u rang polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku koji tu obuku završe za godinu dana. Slažemo se da sistem karijernog napredovanja treba da postoji, ali mi nismo mogli da biramo, niti ikoga da teramo da nam da na potpis ugovor u kojem piše da ćemo biti zaposleni sa stručnom spremom koju smo stekli. Jer, za to ste nas i školovali, zar ne? Da imate školovane kriminaliste, buduće inspektore i starešine, a ne vaspitačice, megatrendiste i njima slični.

I to nije bio kraj, već ste pokušali da nas na mala vrata uvedete u MUP u tzv. „pomoćnu policiju“ da mi, koji smo se četiri godine školovali, budemo „pomoćnici“ kursistima. I ovim putem Vam se zahvaljujemo što ste predložili stavljanje van snage ovu sramnu uredbu.

Gospodine Stefanoviću, alarmiramo Vas da pod hitno nešto preduzmete, jer mi polako gubimo strpljenje, dobijali smo razna obećanja, čekali smo duže od godinu i po dana, više ne možemo. S obzirom da sa diplomom Kriminalističko-policijske akademije ne možemo nigde drugde da se zaposlimo, a da ste se ugovorom obavezali da sa nama zasnujete radni odnos u zvanju u skladu sa stečenom stručnom spremom, neka ovo pismo bude i opomena pred tužbu. Podsećamo Vas da ste ove godine budžetom MUP-a planirali čak milijardu i dvesta miliona dinara za izgubljene sporove.

Željno očekujemo Vaš pozitivan odgovor,

           S poštovanjem,

           svršeni studenti KPA                                                                                                      u Beogradu,

                                                                                                                             13.01.2017. godine

Prilog: pismo predato MUP-u

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Skoro bi se kladio da ce odgovor biti, nasao sam resenje ali opozicija me naterala da ukinem uredbu o pomocnoj policiji.

    • Pa ne može to da bude odgovor kad mu se oni zahvaljuju što je “predložio stavljanje van snage te SRAMNE uredbe”.

  • Bravo omladino, uz vas smo. Kamo srece da ovaj duh eticnosti, civilizovanosti, profesionalizma i sluzenju otadzbini uneste u citav policijski sistem koji je potpuno kolabirao u partokratiju, nepotizam, korupciju i zastrasivanje gradjana kojima bi ponosno trebali da sluze. Samo napred, neodustajte, sklonimo zajedno fukare, neznalice, lazne diplomce i strucnjake, decu, kumove, tetke, tece, strine i ostale parazitske uhljebe iz policije i celog drzavnog sistema! Vratimo dostojanstvo, sebi, svom pozivu, institucijama, drzavi i narodu!

  • Puna podrška najboljim studentima – diplomcima Kriminalističko-policijske akademije!
    Izdvojiću samo jednu njihovu rečenicu koja naročito poražava:
    “I to nije bio kraj, već ste pokušali da nas na mala vrata uvedete u MUP u tzv. „pomoćnu policiju“ da mi, koji smo se četiri godine školovali, budemo „pomoćnici“ kursistima.”
    Oj, Srbijo! Mila mati…

  • Do koje je mere u Srbiji medijski mrak u crno obojio “naše pravo da znamo sve”, govori činjenica da se ovakva jedna prilično značajna vest ne može i nije čula apsolutno nigde, ni na jednoj tv stanici.
    Građani nisu ni svesni koliko su neinformisani, odnosno dezinformisani, a bez objektivnog i potpunog informisanja, nije moguće doneti ispravnu i na stvarnom stanju utemeljenu odluku.
    Od RTS-a, te Pinka itd. nije se ništa ni dalo očekivati, ali sam veoma razočarana nekada nezavisnom B92.

  • Diplomcima puna podrška.

    Moj komšija je bio u sličnoj situaciji, da bi nakon više od pet godina čekanja presavio tabak, tužio i dobio na sudu odštetu od 50 000 eura. Znači pored redovnog školovanja, ovi diplomci će (s pravom) dobiti odštete od nekoliko hiljada eura. Zar ovo nije zločin protiv sopstvenog naroda, školovati kadar koji nećeš zaposliti, ali će ti zato svako ko ima bilo kakvu srednju školu početi da radi u policiji nakon kursa, a zatim sa ekspresnim diplomama visokih i fakulteta, biće unapređivani u inspektore. Dok ljudi koji su se za to školovali ne mogu da dobiju posao!!!!

    Ne znam koliko će ova napaćena zemlja moći još ovo da izdrži! Da je novinarstva pisalo bi se o ovoj temi. A znam slučajeve blejača koji su sada počeli da rade u policiji, tipova bivših dilera i raznih sa krivičnim prijavama. Šetkaju se, izigravaju vlast i moć.

    • Izvinite gospodine,da li mozete da ostavite vasu e-mail adresu kako bi stupili u kontakt i dali mi broj vaseg komsije jer je i moj brat u takvoj situaciji i hoce detaljno da se informise oko ugovora i tuzbe.Ovo vam pisem ovako jer ne mogu doci do vaseg profila i poslati vam privatnu poruku.Nije nikakva prevara nemojte se bojati,ako sumnjate odgovarite ovde da ste videli moju poruku a ja cu vama ostaviti svoju e-mail adresu.Unapred hvala.

  • To je što se tiče Akademaca.Ova prva rečenica o katastrofalnom stanju u koje je zapao visokopolicijski kadar, koji je zamenjen partijskim kadrom
    koji nema niti škole,niti znanja,a ni interesovanja da obavlja funkcije na koje je postavljen-to je masovna pojava,mnogo školovanog kadra u policiji je prinuđeno da je napusti,ja lično poznajem dvoje, a nikakve veze sa policijom nemam, napravili su štetu koja ce teško biti ispavljena.
    Kao uostalom i u svim oblastima drustva,velike su to štetočine

  • Ovo je potpuna glupost. Kako visokoškolska ustanova može ugovorom da se obaveže da će nekom da da posao? TO bi bilo apsolutno protivzakonito. Fakultet ne može nikome da obeća posao. Zašto bi studenti KPA bili povlašćeni u odnosu na sve ostale studente i nezaposlene ove zemlje? Očito je i DJB počeo da spinuje.

    • Janko, mislim da nije fakultet taj koji obećava posao nego Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policijska akademija daje posebnu vrstu kadrova, oni ne mogu tek tako da rade bilo šta nego se upravo i školuju da bi radili u državnim strukturama bezbednosti. Besmisleno je završavati tu akademiju ako posle ne možeš tu da se zaposliš nego moraš da radiš kao radnik obezbeđenja kao neko sa srednjom školom. Ako već Ministarstvo nema potrebe za tim kadrom, zašto onda ne usklade studiranje sa tim potrebama pa školuju manje studenata? A najluđe pitanje, zašto se planira osnivanje pomoćne policije ako već postoji prava policija i kadrovi koji su spremni za rad? Zato što se prava policija, koja se puni akademcima, teško kontroliše a pomoćna policija, koja bi bila puna huligana iz savamale i vođa navijača je mnogo potrebnija ovoj vlasti.

    • Donekle se slažem sa vašom rečenicom o povlašćenosti…Sale je odgovorio sa “Besmisleno je završavati tu Akademiju ako posle ne možeš da nađeš posao u struci”, a struka ti je policija koja je državna služba.

      Napisao sam tekst “Kič i hiperprodukcija glumaca” (dostupan je onlajn), u ovoj zemlji godišnje akademiju završi oko 100 glumaca (meni je to i dalje neverovatna cifra) i onda se proslavljeni glumac i bivši ministar Voja Brajović pita ko će te ljude da zaposli i poziva državu da reši problem. On je trebalo da ga reši, i kao glumac i kao ministar je imao tu moć! Ovo je samo jedan primer, ima ih mnogo.

  • A šta ćemo sa narednim generacijama Akademije kada ovi nemaju posla? Ovaj problem nije vezan samo za policiju, nego i za druge struke. Kada će više jednom neko da napravi projekcije koliko nam treba lekara, advokata i ostalih struka za narednih dvadeset godina. pa da u odnosu na to odredimo kvote na fakultetima. To bi onda dovelo do smanjenja budžeta fakulteta, a to nekom nije u interesu. Problem ovih škola je što su elitne, veoma ih je teško upisati jer je posao gotovo zagarantovan. Onda se upisi sređuju, dosta roditelja koji su inspektori “gura” svoju decu tamo jer mogu da im obezbede posao, i slično…