Autorski tekst Saobraćaj

Led je čvrsto agregatno stanje vode

Tek što je započela planirana pauza u radu Skupštine Srbije susretosmo se sa neplaniranom silom prirode koja nekako uvek iznenadi i zatekne nespremne nadležne organe koji bi trebalo da brinu o preventivi kako bi ublažili negativne posledice te iste sile. Priroda ne zna za skupštinske planove i procedure, nije ni zainteresovana za na brzinu donete zakone, ne razume se u štetne privatizacije, javno-privatno partnerstvo i koncesije… Priroda ne prašta greške, nemar i neznanje. Priroda ne prašta, a ne treba da oproste ni građani Srbije.

Šta je to što građani Srbije ne bi trebalo da oproste ovih mraznih dana kada je ceo vodotok Dunava zaleđen, a nije oslikan lirskom belinom već havarijom i opasnošću od ledene stihije? Ne treba da oproste činjenicu da su izloženi opasnosti i štetnim posledicama prirodne sile koje su mogle da se izbegnu. Postoji čitav niz državnih institucija koje se bave ovom problematikom. Postoje Zakoni i pravilnici koji regulišu ovu oblast. Ali čemu zakoni i pravilnici kad ih ne sprovodi zakonodavac. Čemu Zakon o vodama kad ga ne sprovodi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i javna preduzeća određena tim istim Zakonom da ga sprovode. Čemu Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kad ga ne sprovodi Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture? O čemu su razmišljali ministri kada su pripremali te zakone? O čemu su razmišljali poslanici kada su usvajali te zakone po hitnom postupku, neznajući da usvajanje znači i obavezu postupanja po Zakonu? Da li su razmišljali o tehničkom održavanju vodnih puteva i interventnom održavanju? NE! Razmišljali su o davanju u zakup vodnog zemljišta, o javno privatnom partnerstvu i koncesijama vezanim za vodno zemljište u javnoj svojini. Razmišljali su o dobiti od šljunkara, privatizaciji priobalja i luka, o taksama za plovne objekte. Razmišljali su o prodaji prirodnih resursa Srbije.

Put Zakona o vodama i plovidbi na unutrašnjim vodama je dug podjednako kao i spisak krivaca za posledice ledene stihije na Dunavu. Jedina odbrana od leda je skloniti se na vreme od leda. Vreme sklanjanja od leda je vreme obustave plovidbe. Obustavu plovidbe najavljuje Lučka kapetanija Beograda na osnovu svoje stručne procene i na osnovu egzaktnih podataka kojima raspolaže Republički hidrometeorološki zavod. Radno vreme Lučke kapetanije je kancelarijsko, osmočasovno. Radno vreme Dunava je u dvadesetčetvoročasovno. U toj neusklađenosti radnih vremena postaje upitno da li je vreme obustave plovidbe ispravno. Neki smatraju da je prerano obustavljena plovidba, neki da je prekasno, a Lučka kapetanija Beograd da je baš u pravom trenutku. Sve to je manje važno u odnosu na činjenicu da je u trenutku obustave plovidbe inspekcija dozvolila da neki plovni objekti ostanu na Dunavu i to neobezbeđeni na način kako propisuje Zakon (sidrenje sa dva sidra, vezivanje određenim čeličnim sajlama i sl). Ta ista inspekcija koja je dala dozvole za rad tim plovnim objektima sad ukazuje na činjenicu kako nisu propisano obezbeđeni za led. Postavlja se pitanje, na osnovu čega su ti objekti dobili dozvole ako ne ispunjavaju propisane tehničke uslove. Da li je trebalo da ti objekti, neposredno pre obustave plovidbe, budu premešteni u zimovnik na Savi (zimovnik je geografski pojam za teritoriju na vodi gde se sklanjaju plovni objekti). Slika u oku prolaznika je materijalna šteta kao posledica leda. Slika u oku stručnih je strah za ljude koji su u tim istim objektima bezbrižno slavili januarske praznike. Sve u svemu i slika sa nepokretnim brodovima i razrušenim splavovima zamrznuta je kao i površina Dunava.

Da bi se slika odmrzla i brodovi i barže pokrenule po Dunavu čekali smo ledolomce iz susedne Mađarske, a sve u skladu sa višedecenijskim sporazumom sa Mađarskom. Ledolomci iz Mađarske se nisu prvi put u novijoj istoriji Srbije pojavili na toku Dunava u Srbiji ali zato se naši ledolomci nisu pojavili prvi put u novijoj istoriji Srbije 2012. godine, kao i sada. Naša dva ledolomca “Vučevo” i “Čakor” stoje ukotvljeni, okovani ledom još od vremena jedne neuspešne privatizacije kada je privatizovana jedna od najvećih brodarskih firmi “Heroj Pinki”. Za treći, najnoviji ledolomac “Petrovaradin”, ne zna se na kojim vodama razbija led. Sve privatizacije u Srbiji pa i ova su rađene na štetu građana Srbije, te tako obaveza razbijanja leda na Dunavu nije postala i obaveza novog vlasnika. Dunav nema radno vreme i ne interesuju ga prethodne vlasti jednako kao i današnja pa ni da li je privatizacija izvršena 2006. ili 2011. godine, on se ledi po zakonima prirode koje jedino nadležni za sigurnu plovidbu, pokušavaju da ignorišu.

Voda uvek nešto nosi. Kako je led samo čvrsto agregatno stanje vode, izbacio je na obalu krivicu za nemar, nebrigu i loše gazdovanje vodama. Isplovili su nestručnost, neznanje i neiskustvo Ministarstva za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu, Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Sektora za vanredne situacije MUP-a kao i svih inspekcijiskih službi nadležnih za vode i plovne puteve. Možda je potrebno u novijoj istoriji Srbije formirati ministarstvo za led i posledice od negativnog dejstva leda kako bi imali u nizu još jedno ministarstvo koje donosi zakone koje ne poštuje i radi na štetu svojih građana. Možda nam “može pomoći samo Bog“ kako nas je za vreme poplava 2014. Godine tešio i danas aktuelni direktor JP Srbijavode. Jedno je sigurno, priroda ne prašta a ne bi trebalo da praštamo ni mi.

Sonja Pavlović
narodna poslanica
članica pokreta “Dosta je bilo”, Novi Beograd

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svojim oglašavanjem na aktuelne događaje u Srbiji i način kako to radite upravo ilustruje zašto je opozicija nužan deo društva. Svojim preciznim, na određenu temu skoncentrisani javljanjem, nama koji smo zauzeti svojim brigama pa zato i ne sagledavamo linije vršenja vlasti, donošenje zakona i izvršavanja obaveza po zakonu, servirate sliku, sada aktuelne vlasti. Šire gledano, vlasti uopšte, nezavisno ko je vrši!
    Međutim, umesto da je vlast zahvalna na ovako konkretizovanoj pomoći, u Srbiji pa i drugde, i umesto da popravlja navedene propuste koji su objektivne ili subjektivne prirode, ona krene đonom na opoziciju, uvredama, lažima, stranim i inim plaćenicima, mrziteljima AV, …. ukratko, na svaki način se posveti rušenju “opozicije” da sačuva vlast i stvara sliku kao da opozicija nije izbor naroda nego neakih narodnih neprijatelja koje su instalsale neki “krugovi” koji bi da ubacuju “klipove” u …..što bi Ivica, zvani Miljacka rekao, protiv “državnih i nacionalnih” interesa, deja vue!
    Vlast mora da shvati da je i opozicija deo vlasti jer je produkt narodove volje. A opozicija mora da shvati da je tu po volji naroda i da mora precizno i konkretno da obavlja svoje poslanstvo kao što je u ovom primeru učinila narodna poslanica Sonja Pavlović kojoj se iskreno zahvaljujem za navedenu pokaznu vežbu!

  • Ljudi, da li vi znate da je Srbija posedovala dva najbolja ledolomca na Dunavu, Cakor i Vucevo. Ta dva super broda su nekada bili u vlasnistvu firme Heroj Pinki i uvek sam ih vidjao na Dunavu kod Novog Sada dok sam bio u Srbiji. Da li se zna gde su sada ti brodovi? Kako je uopste moguce da su takvi brodovi nestali ili da su izbaceni iz upotrebe bez adekvatne zamene? Inace led nije naivna stvar. Led moze da napravi veliku stetu, da porusi mostove a ako hladno vreme potraje moze i branu Djerdap da ugrozi. Nadam se da ce otopliti, inace…

    • Još su u NS-u, u privatnom vlasništvu izgleda, havarisani i potreban im je remont. Ležaće usidreni dok ne istrule.

  • Da, svaka cast na tekstu!Treba znati cinjenicu da Srbija ima tri ( upotrebljiva / neupotrebljiva ) ledolomca a ,sada, placamo Madjarima dnevno vise od 500 e….”ima se – moze se” ?!