Ауторски текст Београд

(Не)брига о деци

На седници општине Вождовац одржаној 29.12.2016. године, усвојен је буџет општине за 2017. годину у којем, нажалост, за наше најмлађе становнике није предвиђено много.

Финансирање вртића и школског прибора

Предшколске установе су овом тачком дневног реда поменуте само у једном кратком делу, иако је проблема у вртићима на Вождовцу много. Новац за предшколске установе из општине треба да иде на намештај, санитарије, тоалете, столице, полице и тако даље, што је општина и обећала већини предшколских установа. Повратна информација коју ми имамо као родитељи, чија деца похађају предшколске установе на Вождовцу, јесте да општина није дала средства у 2016. години.

Одборница СНС-а задужена за предшколске установе дала ја уопштен одговор на ову примедбу, “како се општина труди и ради на санацији најугорженијих вртића”, наводећи вртић Невен у Кумодражу као један од оних који су добили помоћ.

Како је општина дужна да издваја средства за предшколсе установе, дат је предлог да се на нивоу целе општине скенира стање свих тоалета у јаслама и вртићима и да се покрене акција сређивања истих. Тражено је од надлежних да утичу на релeвантне службе у секретаријату за предшколске установе и у граду да обезбеде већи буџет за материјал за наставу. Неретко се дешава да материјал за наставу – бојице, бојанке, темпере, колаж папир, доносимо ми родитељи или га од својих ионако ниских примања купују васпитачице.

Добили смо обећање председника општине да ће издвојити средства и покренути иницијативу по овом питању. Инсистираћемо на одговорима када ће почети са овом акцијом као и ко ће вршити контролу.

Безбедност деце

Манифестација „Сигурно је безбедно“ по члану 3 одлуке има „за циљ да се у сарадњи са образовно васпитним установама утврде мере и активности заштите деце, односно ученика за време остваривања образовно васпитног рада и других активности, пре свега бавећи се превентивним мерама и безбедношћу деце у саобраћају.

Како је безбедност све деце најбитнија ствар за родитеље подржали смо ову тачку и гласали за. Додатна питања су се односила на безбедност деце на целој општини а нарочито у насељу Степа Степановић. Како у насељу постоји вртић, јасле и основна школа, надовезали смо се на ову тему да би општина морала да утиче на градске и републичке органе како би се решио огроман проблем на свим саобраћајним излазима у насељу. Највећи изазов је на кружном току насеља ка укључењу на Кружни пут, где су се у пар наврата десиле лакша саобраћајне несреће.

Добили смо одговор да насеље нема везе са темом и да је то била нечија друга наделжност, те да проблем постоји због претходних владајућих структура. Присутне функционере општине и одборнике владајуће коалиције подсетили смо да насеље постоји тек четири године и да су за све то време на валсти општине управо они, да су сви надлежни органи који могу да учествују у решавању овог проблема из њихове коалиције те да морају извршити утицај како би се променио урбанистички план насеља Степа. Да подсетим, сви саобраћајни излази из насеља се по подацима Саобраћајне полиције Београд воде као грађевински. Насеље са 10.000 становника, великим бројем школске и прешколске деце, давно је превазишло овакву саобраћајну регулативу. Обећано је и по овој тачки дневног реда да ће општина урадити све.

Остаје да видимо како ће се општина заиста и опходити према обавезама и одлукама везаним за будућност најважнијих Вождовчана – наших најмлађих.

Ана Николић
одборница “Доста је било” у Скупштини општине Вождовац

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар