Ауторски текст Београд

Вашариште уместо Улице отвореног срца

Концепт “Улице отвореног срца” је да се грађани Београда друже и подсете на праве вредности – дух даривања, хуманост, радост, неговање љубави, толеранције и добрих комшијских односа. Временом је манифестација постала препознатљив “бренд” Београда и начин да се грађани подстакну на помоћ онима којима је најпотребнија.

Пре неколико година концепт је заживео и у другим крајевима града – Нови Београд, Баново брдо, Видиковац, Раковица… Општина Чукарица је ове године организовала популарну манифестацију у Пожешкој улици уз традиционално учешће кловнова, музичара, забављача и наравно, неизбежног председника општине који је отворио овогодишњу шетњу “пригодним” говором у коме је промовисао “Годину културе на Чукарици”. Шта то за грађане значи, видели смо већ у првом дану Нове године.

Специјално за ову прилику, урбана градска средина је претворена у сеоско вашариште какво се на Чукарици не памти. Значајан део коловоза и тротоара заузеле су тезге препуне непотребних ђаконија и кич играчака и сувенира уз неизбежно (разводњено) кувано вино и ракију. А посред коловоза, између трамвајских шина никао је забавни парк достојан најсветлијих традиција паланачких вашара. Тако су створени сви услови за неописиву бесмислену гужву у којој су деца вукла родитеље а ови су сваки час посезали за новчаницима како најдражи не би остали ускраћени за балоне, маске, лизалице, шећерлеме и остале слаткише. О ценама вожњи на поменутим возићима и тобогану и да не говоримо. Све је било подређено заради а не забави деце и грађана. Истина, приметио сам штанд на коме су се продавали познати црвени носићи од гуме чиме се финансирају хуманитарне активности (додуше са јасним обележјем “Канцеларије за младе” која је друго име за подмладак СНС-а Чукарице), као и један штанд са интелигентним креативним играчкама. И то је било све што је преостало од духа “Улице отвореног срца”. Све друго је било на нивоу “жене с брадом” и Секуле.

Музички програм би можда и био занимљив али… Најављен је наступ бенда „Земља грува“ па сам као поштовалац, уредно заузео место испред бине у назначено време и напустио га већ после првих тактова јер смо уместо “бенда” добили само певачку линију од три члана који су покушавали да промрдају публику уз музику с матрице!

Непознато је са каквом су се идејом центри моћи у општинској управи руководили при креирању концепта овогодишње “Улице отвореног срца”. Да ли је идеја била подстицање емпатије, духа хуманости, солидарности и заједништва или је идеја био чисти профит од закупаца тезги? Или можда пука забава? Да ли је могуће да на територији општине од 200.000 становника не постоје културни посленици квалификовани за креирање културних садржаја? Наравно да постоје али из неког разлога, нису по вољи челницима општине. Зашто је то тако? Зашто је “Улица отвореног срца” постала средство за самопромоцију бахате странке на власти?

У овом тренутку, још увек немамо информацију са колико су средстава грађана финансиране ове “културне” активности, нити како су та средства распоређена. Не знамо ни колико новца ће заиста доспети до оних којима је хуманитарна помоћ потребна.

У којим се то експертским телима извршне власти креира накарадна квази-културна политика? Желели бисмо да видимо стручне студије и анализе које су довеле до креирања (читај “натрпавања”) садржаја за ову манифестацију. Да ли је било јавне расправе, консултација са вртићима, школама, установама културе, културним радницима, социолозима културе? Да ли је било конкурса за културне садржаје и по којим критетијумима је одлучивано на таквом конкурсу?

Питања је пуно, али значајније од свих јесте коме је потребна оваква манифестација која више није достојна часног имена оригиналне верзије? Сматрамо да је све могло бити знатно лепше и пријатније. Покрет “Доста је било” залаже се за стручно а не партијско креирање одрживе културне политике уз јасно постављене циљеве, дефинисање приоитета и контролу испуњавања задатака који не припадају популистичким моделима какав овде имамо као пример. Имамо конципиран читав низ решења за будућност ове манифестације на Чукарици и спремни смо за дијалог са свима заинтересованим за рад на унапређењу културних и хуманитарних вредности али никада нећемо пристати на овакво тумачење потреба грађана и њихово непоштовање. Доста је било! Чукарица заслужује боље!

Александар Јовчић
члан “Доста је било” Чукарица

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bila sam, Izdržala jedva pola sata na ovom seoskom vašaru. Užas! Naprednjačka vlast je sposobna da uništi sve čega se dotakne, pa I ovako jedan humanitarni koncept napravivši od njega seoski vašar I luna park. Zaista, dosta je bilo!

  • Sve ovo sto je napisano je Vase licno vidjenje ove manifestacije sa kojim se licno necu sloziti kao ni velika vecina gradjana Cukarice. Ako ste nekada bili recimo u Becu,Pragu,Budimpesti…mogli ste da vidite,takodje ulice pune tezgi sa raznim djakonijama,slatkisima, kuvanim vinom,suvenirima,igrackama…a o luna parkovima i raznim spravama za zabavu i da ne pricam. A kuvano vino je bilo odlicno na Cukarici a ne razvodnjeno kao sto Vi ovde navodite. Raspolozenje posetilaca je bilo sjajno tako da sam stekla utisak kao da nismo bili na istoj manifestaciji. Takodje, na Cukarici do pre par godina nije bilo nikakvih dogadjaja a da ne pricam da je do dolaska ove opstinske vlasti Cukarica bila ruglo Beograda. Vas cilj je da ovim nebuloznim tekstom omalovazite vlast na Cukarici a ne unapredjenje ove manifestacije.Trebali ste jos da postavite i pitanje gradjanima cukarice:”Da li vi verujete meni ili svojim ocima?”

    • Odlično gospođo Svetlana, navedite nam sve te uspehe opštinske vlasti u poslednje četiri godine? Svakodnevno dobijamo prijave građana o brojnim komunalnim, socijalnim, obrazovnim i zdravstvenim problemima na području opštine. Uzgred, proputovao sam dobar deo sveta i imao prilike da vidim brojne advente. Istina je da se svuda prodaju đakonije i slatkiši ali je sve s ukusom aranžirano i tezge se ne nalaze na obodima pešačkih transverzala. U Požeškoj je sve bilo sabijeno na 200 metara oko TC “City Hall” i vladao je neopisiv haos, teško je bilo kretati se ulicom. Zašto genijalni umovi nisu produžili sadržaje do Beteksa, zašto nije iskorišćen parkić preko puta škole “Josif Pančić” i plato ispred škole? Ne znate? Ni ja.

    • Sve uspehe Vam necu nabrajati jer nemam vremena…ima toga dosta. Navescu samo par “sitnica” koje su uradjene u Rusnju gde inace zivim. 20 godina unazad se borimo da Rusanj dobije direktnu liniju do centra grada…e od kada je ova opstinska vlast na Cukarici,to smo dobili jer Lastin autobus staje u Rusnju i ide do zel.stanice. Tako da pored linija 531 i 532 , sada imamo 534, Lastu 560 i 581. Znaci da ipak moze ,samo sto ranije to nikoga od hvala Bogu bivsih vlasti, nije interesovalo. Lezeci policajci su postavljeni svuda,postavljeni su trotoari sto je jako bitno za bezbednost ljudi a narocito dece…i to je ranije bila nemoguca misija,ali se ispostavilo da ipak moze. Park, koji je ranije licio na smetliste,sada je lepo uredjen sa svim spravama za igru.Inace, nasa deca nisu imala fiskulturnu salu,a sada je imaju. Najbitnija stvar za koju niko nije imao sluha je to sto Rusanj napokon dobija novu skolsku zgradu jer je stara pretila da se obrusi na decu…a ispostavilo se da ipak moze kada se hoce.Sve ovo sto sam navela X godina unazad je bila nemoguca misija.Toliko. Ili mozda mislite da je malo?

    • Zanimljivo je kako se “Kancelarija za mlade” uopšte našla ovde. To znači da nas pratite iz određenog razloga, zar ne? Koji je to razlog, vi najbolje znate, za to ste plaćeni. Stoji sve što smo izneli u tekstu a kad baš insistirate, napravićemo i retrospektivu uspeha vaše para-partijske organizacije.