Autorski tekst Beograd

Vašarište umesto Ulice otvorenog srca

Koncept “Ulice otvorenog srca” je da se građani Beograda druže i podsete na prave vrednosti – duh darivanja, humanost, radost, negovanje ljubavi, tolerancije i dobrih komšijskih odnosa. Vremenom je manifestacija postala prepoznatljiv “brend” Beograda i način da se građani podstaknu na pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Pre nekoliko godina koncept je zaživeo i u drugim krajevima grada – Novi Beograd, Banovo brdo, Vidikovac, Rakovica… Opština Čukarica je ove godine organizovala popularnu manifestaciju u Požeškoj ulici uz tradicionalno učešće klovnova, muzičara, zabavljača i naravno, neizbežnog predsednika opštine koji je otvorio ovogodišnju šetnju “prigodnim” govorom u kome je promovisao “Godinu kulture na Čukarici”. Šta to za građane znači, videli smo već u prvom danu Nove godine.

Specijalno za ovu priliku, urbana gradska sredina je pretvorena u seosko vašarište kakvo se na Čukarici ne pamti. Značajan deo kolovoza i trotoara zauzele su tezge prepune nepotrebnih đakonija i kič igračaka i suvenira uz neizbežno (razvodnjeno) kuvano vino i rakiju. A posred kolovoza, između tramvajskih šina nikao je zabavni park dostojan najsvetlijih tradicija palanačkih vašara. Tako su stvoreni svi uslovi za neopisivu besmislenu gužvu u kojoj su deca vukla roditelje a ovi su svaki čas posezali za novčanicima kako najdraži ne bi ostali uskraćeni za balone, maske, lizalice, šećerleme i ostale slatkiše. O cenama vožnji na pomenutim vozićima i toboganu i da ne govorimo. Sve je bilo podređeno zaradi a ne zabavi dece i građana. Istina, primetio sam štand na kome su se prodavali poznati crveni nosići od gume čime se finansiraju humanitarne aktivnosti (doduše sa jasnim obeležjem “Kancelarije za mlade” koja je drugo ime za podmladak SNS-a Čukarice), kao i jedan štand sa inteligentnim kreativnim igračkama. I to je bilo sve što je preostalo od duha “Ulice otvorenog srca”. Sve drugo je bilo na nivou “žene s bradom” i Sekule.

Muzički program bi možda i bio zanimljiv ali… Najavljen je nastup benda „Zemlja gruva“ pa sam kao poštovalac, uredno zauzeo mesto ispred bine u naznačeno vreme i napustio ga već posle prvih taktova jer smo umesto “benda” dobili samo pevačku liniju od tri člana koji su pokušavali da promrdaju publiku uz muziku s matrice!

Nepoznato je sa kakvom su se idejom centri moći u opštinskoj upravi rukovodili pri kreiranju koncepta ovogodišnje “Ulice otvorenog srca”. Da li je ideja bila podsticanje empatije, duha humanosti, solidarnosti i zajedništva ili je ideja bio čisti profit od zakupaca tezgi? Ili možda puka zabava? Da li je moguće da na teritoriji opštine od 200.000 stanovnika ne postoje kulturni poslenici kvalifikovani za kreiranje kulturnih sadržaja? Naravno da postoje ali iz nekog razloga, nisu po volji čelnicima opštine. Zašto je to tako? Zašto je “Ulica otvorenog srca” postala sredstvo za samopromociju bahate stranke na vlasti?

U ovom trenutku, još uvek nemamo informaciju sa koliko su sredstava građana finansirane ove “kulturne” aktivnosti, niti kako su ta sredstva raspoređena. Ne znamo ni koliko novca će zaista dospeti do onih kojima je humanitarna pomoć potrebna.

U kojim se to ekspertskim telima izvršne vlasti kreira nakaradna kvazi-kulturna politika? Želeli bismo da vidimo stručne studije i analize koje su dovele do kreiranja (čitaj “natrpavanja”) sadržaja za ovu manifestaciju. Da li je bilo javne rasprave, konsultacija sa vrtićima, školama, ustanovama kulture, kulturnim radnicima, sociolozima kulture? Da li je bilo konkursa za kulturne sadržaje i po kojim kritetijumima je odlučivano na takvom konkursu?

Pitanja je puno, ali značajnije od svih jeste kome je potrebna ovakva manifestacija koja više nije dostojna časnog imena originalne verzije? Smatramo da je sve moglo biti znatno lepše i prijatnije. Pokret “Dosta je bilo” zalaže se za stručno a ne partijsko kreiranje održive kulturne politike uz jasno postavljene ciljeve, definisanje prioiteta i kontrolu ispunjavanja zadataka koji ne pripadaju populističkim modelima kakav ovde imamo kao primer. Imamo koncipiran čitav niz rešenja za budućnost ove manifestacije na Čukarici i spremni smo za dijalog sa svima zainteresovanim za rad na unapređenju kulturnih i humanitarnih vrednosti ali nikada nećemo pristati na ovakvo tumačenje potreba građana i njihovo nepoštovanje. Dosta je bilo! Čukarica zaslužuje bolje!

Aleksandar Jovčić
član “Dosta je bilo” Čukarica

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bila sam, Izdržala jedva pola sata na ovom seoskom vašaru. Užas! Naprednjačka vlast je sposobna da uništi sve čega se dotakne, pa I ovako jedan humanitarni koncept napravivši od njega seoski vašar I luna park. Zaista, dosta je bilo!

  • Sve ovo sto je napisano je Vase licno vidjenje ove manifestacije sa kojim se licno necu sloziti kao ni velika vecina gradjana Cukarice. Ako ste nekada bili recimo u Becu,Pragu,Budimpesti…mogli ste da vidite,takodje ulice pune tezgi sa raznim djakonijama,slatkisima, kuvanim vinom,suvenirima,igrackama…a o luna parkovima i raznim spravama za zabavu i da ne pricam. A kuvano vino je bilo odlicno na Cukarici a ne razvodnjeno kao sto Vi ovde navodite. Raspolozenje posetilaca je bilo sjajno tako da sam stekla utisak kao da nismo bili na istoj manifestaciji. Takodje, na Cukarici do pre par godina nije bilo nikakvih dogadjaja a da ne pricam da je do dolaska ove opstinske vlasti Cukarica bila ruglo Beograda. Vas cilj je da ovim nebuloznim tekstom omalovazite vlast na Cukarici a ne unapredjenje ove manifestacije.Trebali ste jos da postavite i pitanje gradjanima cukarice:”Da li vi verujete meni ili svojim ocima?”

    • Odlično gospođo Svetlana, navedite nam sve te uspehe opštinske vlasti u poslednje četiri godine? Svakodnevno dobijamo prijave građana o brojnim komunalnim, socijalnim, obrazovnim i zdravstvenim problemima na području opštine. Uzgred, proputovao sam dobar deo sveta i imao prilike da vidim brojne advente. Istina je da se svuda prodaju đakonije i slatkiši ali je sve s ukusom aranžirano i tezge se ne nalaze na obodima pešačkih transverzala. U Požeškoj je sve bilo sabijeno na 200 metara oko TC “City Hall” i vladao je neopisiv haos, teško je bilo kretati se ulicom. Zašto genijalni umovi nisu produžili sadržaje do Beteksa, zašto nije iskorišćen parkić preko puta škole “Josif Pančić” i plato ispred škole? Ne znate? Ni ja.

    • Sve uspehe Vam necu nabrajati jer nemam vremena…ima toga dosta. Navescu samo par “sitnica” koje su uradjene u Rusnju gde inace zivim. 20 godina unazad se borimo da Rusanj dobije direktnu liniju do centra grada…e od kada je ova opstinska vlast na Cukarici,to smo dobili jer Lastin autobus staje u Rusnju i ide do zel.stanice. Tako da pored linija 531 i 532 , sada imamo 534, Lastu 560 i 581. Znaci da ipak moze ,samo sto ranije to nikoga od hvala Bogu bivsih vlasti, nije interesovalo. Lezeci policajci su postavljeni svuda,postavljeni su trotoari sto je jako bitno za bezbednost ljudi a narocito dece…i to je ranije bila nemoguca misija,ali se ispostavilo da ipak moze. Park, koji je ranije licio na smetliste,sada je lepo uredjen sa svim spravama za igru.Inace, nasa deca nisu imala fiskulturnu salu,a sada je imaju. Najbitnija stvar za koju niko nije imao sluha je to sto Rusanj napokon dobija novu skolsku zgradu jer je stara pretila da se obrusi na decu…a ispostavilo se da ipak moze kada se hoce.Sve ovo sto sam navela X godina unazad je bila nemoguca misija.Toliko. Ili mozda mislite da je malo?

    • Zanimljivo je kako se “Kancelarija za mlade” uopšte našla ovde. To znači da nas pratite iz određenog razloga, zar ne? Koji je to razlog, vi najbolje znate, za to ste plaćeni. Stoji sve što smo izneli u tekstu a kad baš insistirate, napravićemo i retrospektivu uspeha vaše para-partijske organizacije.