Autorski tekst Beograd

(Ne)briga o deci

Na sednici opštine Voždovac održanoj 29.12.2016. godine, usvojen je budžet opštine za 2017. godinu u kojem, nažalost, za naše najmlađe stanovnike nije predviđeno mnogo.

Finansiranje vrtića i školskog pribora

Predškolske ustanove su ovom tačkom dnevnog reda pomenute samo u jednom kratkom delu, iako je problema u vrtićima na Voždovcu mnogo. Novac za predškolske ustanove iz opštine treba da ide na nameštaj, sanitarije, toalete, stolice, police i tako dalje, što je opština i obećala većini predškolskih ustanova. Povratna informacija koju mi imamo kao roditelji, čija deca pohađaju predškolske ustanove na Voždovcu, jeste da opština nije dala sredstva u 2016. godini.

Odbornica SNS-a zadužena za predškolske ustanove dala ja uopšten odgovor na ovu primedbu, “kako se opština trudi i radi na sanaciji najugorženijih vrtića”, navodeći vrtić Neven u Kumodražu kao jedan od onih koji su dobili pomoć.

Kako je opština dužna da izdvaja sredstva za predškolse ustanove, dat je predlog da se na nivou cele opštine skenira stanje svih toaleta u jaslama i vrtićima i da se pokrene akcija sređivanja istih. Traženo je od nadležnih da utiču na relevantne službe u sekretarijatu za predškolske ustanove i u gradu da obezbede veći budžet za materijal za nastavu. Neretko se dešava da materijal za nastavu – bojice, bojanke, tempere, kolaž papir, donosimo mi roditelji ili ga od svojih ionako niskih primanja kupuju vaspitačice.

Dobili smo obećanje predsednika opštine da će izdvojiti sredstva i pokrenuti inicijativu po ovom pitanju. Insistiraćemo na odgovorima kada će početi sa ovom akcijom kao i ko će vršiti kontrolu.

Bezbednost dece

Manifestacija „Sigurno je bezbedno“ po članu 3 odluke ima „za cilj da se u saradnji sa obrazovno vaspitnim ustanovama utvrde mere i aktivnosti zaštite dece, odnosno učenika za vreme ostvarivanja obrazovno vaspitnog rada i drugih aktivnosti, pre svega baveći se preventivnim merama i bezbednošću dece u saobraćaju.

Kako je bezbednost sve dece najbitnija stvar za roditelje podržali smo ovu tačku i glasali za. Dodatna pitanja su se odnosila na bezbednost dece na celoj opštini a naročito u naselju Stepa Stepanović. Kako u naselju postoji vrtić, jasle i osnovna škola, nadovezali smo se na ovu temu da bi opština morala da utiče na gradske i republičke organe kako bi se rešio ogroman problem na svim saobraćajnim izlazima u naselju. Najveći izazov je na kružnom toku naselja ka uključenju na Kružni put, gde su se u par navrata desile lakša saobraćajne nesreće.

Dobili smo odgovor da naselje nema veze sa temom i da je to bila nečija druga nadelžnost, te da problem postoji zbog prethodnih vladajućih struktura. Prisutne funkcionere opštine i odbornike vladajuće koalicije podsetili smo da naselje postoji tek četiri godine i da su za sve to vreme na valsti opštine upravo oni, da su svi nadležni organi koji mogu da učestvuju u rešavanju ovog problema iz njihove koalicije te da moraju izvršiti uticaj kako bi se promenio urbanistički plan naselja Stepa. Da podsetim, svi saobraćajni izlazi iz naselja se po podacima Saobraćajne policije Beograd vode kao građevinski. Naselje sa 10.000 stanovnika, velikim brojem školske i preškolske dece, davno je prevazišlo ovakvu saobraćajnu regulativu. Obećano je i po ovoj tački dnevnog reda da će opština uraditi sve.

Ostaje da vidimo kako će se opština zaista i ophoditi prema obavezama i odlukama vezanim za budućnost najvažnijih Voždovčana – naših najmlađih.

Ana Nikolić
odbornica “Dosta je bilo” u Skupštini opštine Voždovac

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar