LOKAL Ауторски текст Београд Финансије

Буџет Звездаре преписан од Земунаца

Звездарскa скупштинa усвoјила је буџет за 2017. годину у последњи час. Иако је по агенди Закона о буџетском систему рок за доношење одлуке о буџету за наредну годину 20. децембар текуће године, скупштина града Београда је усвојила буџет 28. децембра. Самим тим, све градске општине чији је оснивач скупштина Града, приморане су на кршење закона јер су морали да донесу одлуке о буџету између 29. и 31. децембра 2016.године.

Након ликвидације јавних предузећа и преношења надлежности на ниво града, општинама су такорећи остали само послови легализације, исплате доходака и издавања матичних докумената. Поред маргиналних овлашћења, локалним челницима је ипак остављено сасвим довољно простора за нетранспарентно трошење буџетских средстава и буразерско арчење новца грађана Звездаре.

Сва је прилика да овако кратак рок за креирање најважнијег документа нимало није сметао председнику и заменику председника општине, општинским већницима и одборницима владајуће већине. Напротив, овако експресно и накарадно креирање политика и доношење одлука у задњи час су заправо идеални услови за креирање околности у којима се спроводе разне малверзације.

Буџет који садржи само општа места, који у делу капиталних инвестиција вредних неколико десетина милиона динара има образложење од пар реченица, који губи транспарентну вертикалу између извршиоца и крајњих корисника, заправо је рај за намиривање незадовољних коалиционих партнера и локалних финансијера интересног покрета познатог под именом Српска напредна странка.

Међутим, оно што је апсолутни хит и прави симбол владавине напредњака на микро плану, јесте један мали детаљ који се поткрао у делу буџета који се односи на преглед броја запослених и средстава за плате у 2017.години. Под ставком именована лица наведени су Главни уредник ‘’Земунских новина’’, као и Заменик главног уредника ‘’Земунских новина’’ и то са све коефицијентима зарада.

По угледу на преписивачке вештине градоначелника Синише Малог и шефа београдских напредњака Небојше Стефановића, у општини Звездара су добро познатим копи-пејст системом, фактички плагирали буџет општине Земун. Очигледно су од својих колега из СНС-a у Земуну преузели ексел табеле и друге шаблоне њиховог нацрта буџета. Затим су редом изменили називе општина, општинске функције, имена функционера и службеника, називе програма и пројеката, као и многе друге податке који су у буџету варијабилни.

Концепт и генерална замисао буџета је у потпуности преузета и ископирана. То је недопустиво јер свака општина има своје посебности, различите су структуре становништва као и њихове потребе. Разнолика је територијална организација, географска разуђеност Земуна и Звездаре, другачији број школских и предшколских установа…

Све су то чиниоци и улазни параметри који изискују веома озбиљан и свеобухватан приступ изради годишњег буџета општине; сагледавање свих аспеката које једна локална заједница има са свим њеним индивидуалностима и карактеристикама које општина као засебна целина поседује.

Уместо тога, на делу је још један симбол владавине напредњака, а то је одсуство сваког савесног, критичког и аналитичког систематског посла. Али како то обично и бива код сваког плагијата, остао је мали траг који их је открио. Све што раде испадне траљаво и накарадно, па тако нису умели ни једно преписивање да ураде како треба.

Милан Поповић
члан покрета ”Доста је било”, Звездара
Одборник у скупштини ГО Звездара

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар