LOKAL Autorski tekst Beograd Finansije

Budžet Zvezdare prepisan od Zemunaca

Zvezdarska skupština usvojila je budžet za 2017. godinu u poslednji čas. Iako je po agendi Zakona o budžetskom sistemu rok za donošenje odluke o budžetu za narednu godinu 20. decembar tekuće godine, skupština grada Beograda je usvojila budžet 28. decembra. Samim tim, sve gradske opštine čiji je osnivač skupština Grada, primorane su na kršenje zakona jer su morali da donesu odluke o budžetu između 29. i 31. decembra 2016.godine.

Nakon likvidacije javnih preduzeća i prenošenja nadležnosti na nivo grada, opštinama su takoreći ostali samo poslovi legalizacije, isplate dohodaka i izdavanja matičnih dokumenata. Pored marginalnih ovlašćenja, lokalnim čelnicima je ipak ostavljeno sasvim dovoljno prostora za netransparentno trošenje budžetskih sredstava i burazersko arčenje novca građana Zvezdare.

Sva je prilika da ovako kratak rok za kreiranje najvažnijeg dokumenta nimalo nije smetao predsedniku i zameniku predsednika opštine, opštinskim većnicima i odbornicima vladajuće većine. Naprotiv, ovako ekspresno i nakaradno kreiranje politika i donošenje odluka u zadnji čas su zapravo idealni uslovi za kreiranje okolnosti u kojima se sprovode razne malverzacije.

Budžet koji sadrži samo opšta mesta, koji u delu kapitalnih investicija vrednih nekoliko desetina miliona dinara ima obrazloženje od par rečenica, koji gubi transparentnu vertikalu između izvršioca i krajnjih korisnika, zapravo je raj za namirivanje nezadovoljnih koalicionih partnera i lokalnih finansijera interesnog pokreta poznatog pod imenom Srpska napredna stranka.

Međutim, ono što je apsolutni hit i pravi simbol vladavine naprednjaka na mikro planu, jeste jedan mali detalj koji se potkrao u delu budžeta koji se odnosi na pregled broja zaposlenih i sredstava za plate u 2017.godini. Pod stavkom imenovana lica navedeni su Glavni urednik ‘’Zemunskih novina’’, kao i Zamenik glavnog urednika ‘’Zemunskih novina’’ i to sa sve koeficijentima zarada.

Po ugledu na prepisivačke veštine gradonačelnika Siniše Malog i šefa beogradskih naprednjaka Nebojše Stefanovića, u opštini Zvezdara su dobro poznatim kopi-pejst sistemom, faktički plagirali budžet opštine Zemun. Očigledno su od svojih kolega iz SNS-a u Zemunu preuzeli eksel tabele i druge šablone njihovog nacrta budžeta. Zatim su redom izmenili nazive opština, opštinske funkcije, imena funkcionera i službenika, nazive programa i projekata, kao i mnoge druge podatke koji su u budžetu varijabilni.

Koncept i generalna zamisao budžeta je u potpunosti preuzeta i iskopirana. To je nedopustivo jer svaka opština ima svoje posebnosti, različite su strukture stanovništva kao i njihove potrebe. Raznolika je teritorijalna organizacija, geografska razuđenost Zemuna i Zvezdare, drugačiji broj školskih i predškolskih ustanova…

Sve su to činioci i ulazni parametri koji iziskuju veoma ozbiljan i sveobuhvatan pristup izradi godišnjeg budžeta opštine; sagledavanje svih aspekata koje jedna lokalna zajednica ima sa svim njenim individualnostima i karakteristikama koje opština kao zasebna celina poseduje.

Umesto toga, na delu je još jedan simbol vladavine naprednjaka, a to je odsustvo svakog savesnog, kritičkog i analitičkog sistematskog posla. Ali kako to obično i biva kod svakog plagijata, ostao je mali trag koji ih je otkrio. Sve što rade ispadne traljavo i nakaradno, pa tako nisu umeli ni jedno prepisivanje da urade kako treba.

Milan Popović
član pokreta ”Dosta je bilo”, Zvezdara
Odbornik u skupštini GO Zvezdara

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar