Ауторски текст Војводина Здравство Спорт

Нови Сад: Без спортске медицине у дому здравља

Дом здравља Нови Сад је једини дом здравља који је почео доследно да примењује закон донет 2005.године, а и то тек након упозорења Државног ревизора. Шта тиме добијају, а шта губе Новосађани? Па, добијају Гогољевог “Ревизора”, потпуни хаос и бунт пацијената, као и сумњу у постојање приватних интереса усмерених на урушавање државног здравства. Губе спортске лекаре у Дому здравља. Локални портал 021  јуче је објавио вест да се укида одељење спортске медицине, једино у граду, и да више неће пружати услуге деци и одраслима о трошку обавезног здравстеног осигурања, зато што је ревизор утврдио да специјалиста спортске медицине није место прописано систематизацијом радних места и да такве услуге пацијентима не смеју да се пружају у тој установи. Више о томе на линку Текст портала 021

Бројни су негативни коментари грађана, који у овоме виде сумрак здравства и сумњају у уплетеност политике и приватних интереса. Апсурд је како постићи стање личног здравља без бављења спортом у сваком животном добу? Аматерско бављење спортом, редовна рекреација, јесу услов здравља и превенције болести. Пошто су спортске повреде подразумевајуће код бављења спортом, увођење плаћања лечења у том случају, представља осујећење права на здравље, односно то подстиче грађане да одустану од бављења спортом у рекреативне сврхе. Потребно је да сви имамо изабраног лекара спортске медицине. У случају повреде изостављање третмана код лекара специјалисте спортске медицине повећава ризик од настанка компликованих даљих промена, које могу бити веома честе, након неадекватног лечења мишићно тетивних и коштано зглобних повредa, а пацијенти са таквим тегобама постају веома чести корисници обавезних видова здравствене заштите. Пацијенти које није третирао спортски лекар зато могу да имају знатно већи број изостанака са посла, услед боловања, као последице промена насталих неадекватним лечењем повреда током бављења спортом у школском узрасту или касније.

Да ли је спорт луксуз, привилегија имућних? Овако како је прописано важећим Законом о здравственом осигурању (чл. 61. ст. 1. ал. 17) и нацртом новог Закона o здравственом осигурању (чл. 110. ст. 1. ал. 17) он то излгеда јесте. Овакво правно решење је суштински у супротности са правом на здравље као базичним људским правом, признатим свим значајнијим међународним документима о људским правима, а и нашим Уставом у којем у члану 68 јасно пише да свако има право на заштиту свог физичког и психичког здравља. Овакво законско решење је у колизији не само са здравим разумом и основним принципима медицинске науке, него и са другим законом који уређује ову област – Законом о здравственој заштити којим се у члану. 18, део 3. под насловом предвиђа: „Република као општи интерес у здравственој заштити обезбеђује: …2) промоцију здравља у складу са програмима здравствене заштите и обезбеђивање услова за спровођење посебних програма за очување и унапређење здравља; (нацрт Закона о здравственој заштити исто предвиђа у чл. 19, ст. 1, ал. 2).

Није ли бављење рекреацијом и спортом активност у циљу промоције здравља? Терапијом покрета тела подиже се корист за целокупно здравље, спречава метаболички синдром, кардиваскуларне и онколошке болести. Каква су светска компаративна искуства? Земље ЕУ (Италија, Холандија, Норвешка) уводе још 1997. спортску медицину у државне медицинске установе као редовну услугу. Велика Британија 2005. такође. Аустралија уводи спортску медицину као подршку одраслима у редовном бављењу спортом и има одличне статистичке резултате, који је оправдавају.

Покрет „Доста је било“ инсистира на поштовању Устава и сматрамо не само да свако има право, него да делатност спортске медицине умањује касније високе трошкове који би настали на другим видовима обавезне здрвствене заштите (ортопедске, кардиоваскуларне, онколошке). Другачије организован буџет има могућности да ово финансијски обезбеди свима. Представници покрета „Доста је било“ су учествовали у јавној расправи о нацрту спорног закона у Скупштини Војводине 17. јануара и доставили писмени предлог амандмана на нацрт Министарству здравља РС. Уколико Министарство не прихвати изнету аргументацију, убеђени у исправност овог става и значај овог питања за све грађане Републике Србије, своју политичку борбу ћемо наставити у Народној Скупштини приликом усвајања Закона о здравственом осигурању.

Александар Зеленски, посланик у Скупштини АП Војводине
Посланичка група покрета „Доста је било“