Политика Саопштењe

Како су СНС, СПС и СРС украли гласове у Суботици

Поредећи резултате локалних и републичких избора у априлу 2016. године у Суботици, дошли смо до крајње нелогичних резултата који захтевају објашњење како директора Завода за статистику и РИК-а, тако и свих озбиљних аналитичара у Србији. Реченица да се ради о бабама и жабама није довољна. Захтевамо аргументовану анализу. Јер мислимо да рационално објашњење не постоји и да је дошло до масовне изборне крађе.

Званични резултати нам говоре да је од 8.240 грађана који су гласали за листу “Јене Маглаи – Покрет за грађанску Суботицу” (Мађарски покрет) на локалу, 5.094 њих гласало за СНС, СПС или СРС у Републици. То значи да је од 8 гласача Мађарског покрета, за СНС, СРС и СПС на републичком нивоу гласало њих 5, за патриотске листе 1, а за СВМ (ДС, ДЈБ и др.) 2.  Ми мислимо да је то немогуће и да се ради о очигледном доказу да је дошло до масовне изборне крађе. Детаљне резултате наше анализе смо дали свима на увид и очекујемо аргументовано побијање наше анализе.

Како смо дошли до ових бројева?

За потребе анализе, поделили смо странке и коалиције које су учествовале на локалним и парламентарним изборима у Србији у четири групације: прву чине СНС, СПС и СРС и сви њихови коалициони партнери (Расим, ПУПС, Палма, Нова Србија, СПО, Вулин, итд.), другу чине странке и групе грађана попут ДСС, Двери, Заветници, руске странке и сличне странке и групе грађана које су учествовале на републичким изборима, трећу чине странке опозиције и мањина: ДЈБ, ДС, СДС, ЛДП, ЛСВ, ЛС, ЗЗС, ДСХВ, мађарска, бошњачка и албанска и друге мањинске странке, док четврту чине разне локалне групе грађана. Групација један је директно или индиректно уз власт. Групације два и три су углавном опозиционе. Опозициони статус групације четири зависи од конкретних листа у конкретним општинама.

Гласачи су на локалним изборима у Суботици по групацијама гласали овако:

  • Групација 1 – “СНС, СПС, СРС”: 27.597 гласова;
  • Групација 2 – Опозиционе “Патриотске листе” које су изашле на републичке изборе: 2.219 гласова;
  • Групација 3 – “Опозиције и мањина”: 23.443 гласова;
  • Групација ГГ – Мађарски покрет: 8.240 гласова.

На републичким изборима је онда дошло до пресипања између групација. Ти исти гласачи су на републичким изборима по групацијама гласали овако:

  • Групација 1 – СНС – СПС – СРС: 32.691 гласова (5.094 више него на локалним);
  • Групација 2 – “Патриотске” листе: 3.213 гласова (994 више него на локалним);
  • Групација 3 – “Опозиција и мањине”: 25.477 гласова (2.034 више него на локалним).

Поред овога на републичким изборима је гласало 118 гласача мање него на локалним изборима.

Узимајући званичне бројеве гласова на локалним и републичким изборима по групацијама који су неспорни, питање које се поставља је: из које групације се пресуло колико гласова у коју групацију са локалних на републичке изборе?

Наравно да има много гласача који су гласали различито на локалу и републици, међутим они су углавном унутар исте групације. Нпр. неко је гласао за ДС на локалу у Суботици, а за СДС у републици. Или, неко је гласао за СРС-ову листу на локалу у Суботици, а за СНС у републици.

Али није за очекивати да је неко гласао за ДЈБ на локалу, а за СНС, СРС или СПС у Републици.

Питања која се постављају су следећа:

  1. Колико је гласача из групације 1 – “СНС, СПС, СРС” гласало за групацију 2 – “Патриотске листе” и обратно?
  2. Колико је гласача из групације 3 – “Опозиција и мањине” гласало за групацију 1 и обратно?
  3. Колико је гласача из групације 2 – “Патриотске листе” гласало за групацију 3 – “Опозиције и мањине” и обратно?

Када одговоримо на ова три питања, добићемо и одговор на четврто питање:

Како се на републичким изборима распоредило 8.240 гласача који су на локалу гласали за Мађарски покрет, који није имао своју листу на републичким изборима?

У математици и логици постоји један вековима познат метод доказивања неке тврдње: претпоставимо супротну тврдњу, па онда докажемо да је та супротна тврдња апсурдна.

Наша тврдња је: избори су покрадени. Претпоставимо супротно. Претпоставимо да избори нису покрадени. Ако избори нису покрадени, онда из горњих резултата локалних и републичких избора произилази неколико могући сценарија:

Сценарио 1: Сви они који су на локалу гласали за групације 1, 2 и 3, гласали су за исту групацију и у републици. Сви гласачи Мађарског покрета, њих 8.240, распоредили су се овако:
– 5.094 је гласало гласало за СНС/СПС/СРС;
– 994 је гласало за “патриотске” листе;
– 2.034 за опозиционе и мањине,
– 118 гласача Мађарског покрета није гласало на републичким.

Ово је апсурдно.

Сценарио 2: Сви они који су на локалу гласали за групације 1 – СНС/СПС/СРС и 2 – “Патриотске листе” гласали за исту групацију и у републици. Гласачи Мађарског покрета су гласали:
– скоро 1000 за патриотске листе,
– 4000 за СВМ, ДЈБ, ДС и др,
– око 3000 за СНС,
– а скоро 2000 гласача СВМ-а, ДЈБ-а, ДС-а и других са локалног нивоа, на републичком је гласало за СНС/СПС/СРС.

Ово је још апсурдније.

Задатак за Завод за статистику, РИК и све аналитичаре је да пронађу једну (довољна је само једна) расподела гласова између групација са локалних на републичке изборе која није апсурдна. Јер ако су све апсурдне, наша основна теза да су избори покрадени је доказана.

Дакле?

На ова питања очекујемо одговор и завода за статистику и свих релевантних аналитичара.

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар