Vojvodina Politika Saopštenje Sport

Otimanje glasova kroz sportske klubove

Veliki skandal potresao je juče građane Vršca. Grupa roditelja ogorčena je protestovala protiv pokušaja da se na njih izvrši uticaj da glasaju za SNS, a sve to zato što im deca treniraju u klubu koji je iz vršačke gradske kase (javna sredstva prikupljena od poreskih obveznika) dobio nešto novca za svoje funkcionisanje. Sve se odigralo na roditeljskom sastanku.

Verovatno nema građanina kome nije poznata činjenica da se budžetska sredstva dodeljuju po partijskoj pripadnosti ili po nekoj drugoj političkoj uslovljenosti. Ipak, zloupotreba budžetskih sredstava za sportske klubove, koja se ovih dana dogodila u Vršcu, veliki je skandal koji ukazuje na zabrinjavajuće razmere ove pojave. Ova izuzetno nelegalna pojava se više ni neskriva. Dolaženje do izbornog rezultata krađom na samom glasanju, ili uslovljavanjem glasača da u sopstvenom sitnom ličnom interesu moraju da zaokruže vladajuću stranku, eksplodiralo je svima nama u lice. Ako se Srbija sada ne probudi, čak i od sporta će ostati samo naziv, dok će suština sporta biti da i on služi izbornoj mašineriji vladajuće stranke, kao što već služe javna preduzeća i ustanove, brojna čak i privatna preduzeća u kojima zaposleni masovno radno mesto dobijaju i čuvaju putem potpune pokornosti partokratiji na vlasti.

Ovo što se juče dogodilo u Vršcu je posebno strašno zato što se tiče dece u sportu. Zar talenat i marljivo treniranje nisu da grad podrži neki sportski klub. Klub koji je ucenjen ima dva državna prvaka, koji će da crvene zbog njega! Došlo je do pokušaja zloupotrebe dece u političke svrhe, vršenjem uticaja na roditelje da pomognu sportskom klubu da pomogne SNS-u da na izborima pobedi.

Evo kako je sve počelo

Grad Vršac je 16. januara objavio konkurs za finansiranje projekata sportskih klubova. Rok za dostavljanje projekata bio je vrlo kratak, do 23. januara, a samo tri dana kasnije, gradonačelnica Dragana Mitrović donela je rešenje o dodeli sredstava. U ponedeljak 30. januara, na sednici Skupštine grada, opozicioni odbornici (Dosta je bilo i Demokratska stranka) podneli su inicijativu za poništavanje ovog rešenja, zbog nekoliko stvari koje su u suprotnosti sa Zakonom o sportu. Između ostalog, jednom klubu je opredeljeno više od 20 odsto ukupno planiranog budžeta, a sredstva su data i organizaciji koja obavlja delatnost manje od godinu dana.

Na ove primedbe, kao i tokom cele sednice, odbornici vladajuće većine odgovorili su onako kako se vršačkoj skupštini nikada nije govorilo i ponašalo – primitivno, ličnim uvredama i omalovažavanjem kolega iz opozicije, onemogućavanjem replika, isključivanjem mikrofona. U narednim danima su lokalni „mediji“, a u stvari propagandna glasila SNS, obmanjivali javnost kako opozicija želi da ugasi klubove.

Međutim, samo tri dana kasnije, preko fejsbuka je u javnost došao poziv na roditeljski sastanak džudo kluba „Lokomotiva“, kojem je pomenutim rešenjem gradonačelnice opredeljeno 500.000 dinara. Sedma tačka dnevnog reda doslovce je glasila „Pomoć roditelja vezan za Srpsku naprednu stranku“. U pitanju je akcija skupljanja „kapilarnih“ ili sigurnih glasova za predstojeće izbore.

Sada je jasno zašto se toliko žurilo sa podelom novca za sport, znamo šta je bio kriterijum da se novac dobije, a takođe je jasna i nervoza vladajuće većine na primedbe opozicije. U pitanju je očigledna zloupotreba budžetskog novca zarad političkih interesa vlasti. Nema tu nikakve želje i ideje da se razvija sport. Postoji samo očajnička želja SNS-a da ostane na vlasti, a metode za to su krajnje ponižavajuće i za njih i za građane od kojih se očekuje da to trpe.

Džudo klub „Lokomotiva“ u svom članstvu ima dve državne prvakinje, ima dobre rezultate i u uređenom sistemu(Normalnoj državi) imao bi normalnu pomoć države i grada. Ali u nakaradnom shvatanju politike i sistemu vrednosti, pomoć se uslovljava političkim uslugama. Klubovi, deca i roditelji, žrtve su nasilne vlasti kojoj ništa nije sveto. I prethodne vlasti su sasvim sigurno primenjivale ovaj mehanizam, ali ne pamti se kada je to bilo ovoliko ogoljeno i primitivno. Na kraju, ne treba zaboraviti ni štetu koju ovaj slučaj nanosi i u budućnosti, jer kakve poruke se to šalju mladim sportistima?

Pokret Dosta je bilo se zalaže za slobodu medija, a videćemo koliko medija će ovu priču smeti da objavi, koliko će ih umesto cele priče objavljivati na brzinu sročene demantije SNS-a. Pored slobode medija, od sutra ćemo izgleda trebati da počnemo da se bavimo i slobodom sporta!

Dosta je bilo!

Odbor pokreta Dosta je bilo u Vršcu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zakon o udruženjima ima član vezan za sportska udruženja-klubove koji kaže:
    Deca NE SMEJU biti ni u kakvoj vezi sa politickom opcijom.Ovo je zrelo za krivičnu prijavu.
    Ali nema ona kome da se preda, u tome je sva farsa ovoga društva,

  • Ista priča ti je i u Jagodini, ako nisi za Palmu nedobijes ama baš ništa ako si dobar onda može i stadion, a kad pukne tikva onda taj isti stadion postane jedan spomenik za koji nadam se da će vrlo brzo podsecati na bivsi rezim lopova, bitangi i grobara ovog grada Do POBEDE

  • Pa nema druge nego obelodaniti svaki ovakav pokusaj. A sto se ponasanja i recnika tice, jadni moji lepo vaspitani vrscani, ima da ga trpite sve dok vam SNS citaj prefarbani radikali, upravljaju zivotima.

  • OTVORI SAMO UŠI, ŠTA ĆE TI MOZAK!

    Slučaj u Vršcu, gde su ucenjeni roditelji mladih džudista da glasaju za SNS, je samo kap u našem moru. Sloboda mišljenja se svodi na prinudnu poslušnost, demokratija se svodi na demokraciju, a vladajuće strukture, kao da su bogom nam dani, i rade kako se sete, kako umeju i kako im neki kažu. Izbori nisu raspisani, a dešava se svašta. Šta će biti kada se smiluje Vođa da ih raspiše? Biće svašta?

  • Ne znam čemu čuđenje? Jedino što treba je zapamtiti ime i prezime dotičnog gospodina i jednog dana ga treba krivično goniti. Ns sme se zaboraviti niti jedna ovakva zloupotreba. Ako je istina da su pojedinci zapsivali imena osoba koje su prisustvovale tribini Jeremića u Smederevu, takođe ih treba zapamtiti pa kad dođe vreme, pljas krivična prijava. Ko je nudio novac i planira da ga ponudi za glas na izborima, ime i prezime krivična prijava. Batinaši iz Niša na ponovljenim izborima, prijava. Sve se zna i sazna u zemlji Srbije kad se hoće.

    • Pa naravno. Dokle cemo prepricavati i gledati njihove bahanalije i sa drzavom i sa drustvom. Reagovati konkretno. I i dalje se ne slazem sa gospodinom Radulovicem, liderom MOJE stranke da nema lustracije, jer, opet ponavljam , da je prava lustracija sprovedena posle Milosevica, Vucic bi sada bio, referent u nekoj zem. zadruzi u kojoj bi sprovodio i dalje svoju demagosku narcisoidnu retoriku nad nepismenim seljacima, koji bi gledali belo, rekli “pametan ovaj nas referent” i otisli svojim poslom, ostavljajuci jadnika da uziva u svom samoljublju. Davno je trebalo da Pokret Dosta je bilo postane u pravom smislu POKRET.