Ауторски текст Политика

Систем за крађу гласова сакривен иза баба и жаба

Поредећи резултате локалних и републичких избора у априлу 2016. године за 152 општине у којима су одржани локални избори, дошли смо до крајње нелогичних резултата који захтевају објашњење како директора Завода за статистику и РИК-а, тако и свих озбиљних аналитичара у Србији. Реченица да се ради о бабама и жабама није довољна. Захтевамо аргументовану анализу. Јер мислимо да рационално објашњење не постоји и да је дошло до масовне изборне крађе.

Званични резултати нам говоре да су СВИ грађани који су гласали за локалне групе грађана на локалу, гласали за СНС или СРС у Републици. Њих готово 300.000. Ми мислимо да је то немогуће и да се ради о очигледном доказу да је дошло до масовне изборне крађе. Детаљне резултате наше анализе смо дали свима на увид и очекујемо аргументовано побијање наше анализе. Како смо дошли до ових бројева?

За потребе анализе, странке и коалиције које су учествовале на локалним и парламентарним изборима у Србији смо поделили у четири групације: прву чине СНС, СПС и СРС и сви њихови коалициони партнери (Расим, ПУПС, Палма, Нова Србија, СПО, Вулин итд.), другу чине странке и групе грађана попут ДСС, Двери, Заветници, руске странке, и сличне странке и групе грађана које су учествовале на републичким изборима, трећу чине странке опозиције и мањина: ДЈБ, ДС, СДС, ЛДП, ЛСВ, ЛС, ЗЗС, ДСХВ, мађарска, бошњачка и албанска и друге мањинске странке, док четврту чине разне локалне групе грађана. Групација један је директно или индиректно уз власт. Групације два и три су углавном опозиционе. Опозициони статус групације четири зависи од конкретних листа у конкретним општинама.

Гласачи су на локалним изборима по групацијама гласали овако:

 • Групација 1 – “СНС, СПС, СРС”: 2,078,289 гласова
 • Групација 2 – Опозиционе “Патриотске листе” које су изашле на републичке изборе : 197,176 гласова
 • Групација 3 – “Опозиције и мањина” : 825,518 гласова
 • Групација ГГ – група грађана које нису изашле на републичке изборе – 299,018 гласова.

На републичким изборима је онда дошло до пресипања између групација. Ти исти гласачи су на републичким изборима по групацијама гласали овако:

 • Групација 1 – СНС – 2,357,958 гласова (279,669 више него на локалним, при чему СНС + СРС имају 298.668 гласова више, а СПС 19.000 гласова мање.
 • Групација 2 – “Патриотске” листе – 290,486 гласова (93,310 више него на локалним)
 • Групација 3 – “Опозиција и мањине” – 778,890 гласова (46,628 мање него на локалним)

Поред овога на републичким изборима је гласало 27,333 гласача више него на локалним изборима.

Узимајући званичне бројеве гласова на локалним и републичким изборима по групацијама који су неспорни, питање које се поставља је: из које групације се пресуло колико гласова у коју групацију са локалних на републичке изборе?

Наравно да има много гласача који су гласали различито на локалу и републици, међутим они су углавном унутар исте групације. Нпр. неко је гласао за ДС на локалу зато што ДЈБ није имао своју листу у тој општини (имали смо листе у само 36 од 152 општине), а за ДЈБ у републици. Или, неко је гласао за СПС-ову листу са Палмином ЈС на локалу, а за СНС у републици.

Али није за очекивати да је неко гласао за Тадићев СДС на локалу, а за СНС, СРС или СПС у Републици.

Питања која се постављају су следећа:

 1. Колико је гласача из групације 1 – “СНС, СПС, СРС” гласало за групацију 2 – “Патриотске листе” и обратно? 
 2.  Колико је гласача из групације 3 – “Опозиција и мањине” гласало за групацију 1 и обратно?
 3. Колико је гласача из групације 2 – “Патриотске листе” гласало за групацију 3 – “Опозиције и мањине” и обратно?

Када одговоримо на ова три питања, добићемо и одговор на четврто питање:

Како се на републичким изборима распоредило готово 300.000 гласача који су на локалу гласали за локалне групе грађана које нису имале своју листу на републичким изборима?

У математици и логици постоји један вековима познат метод доказивања неке тврдње: претпоставимо супротну тврдњу, па онда докажемо да је та супротна тврдња апсурдна.

Наша тврдња је: избори су покрадени. Претпоставимо супротно. Претпоставимо да избори нису покрадени. Ако избори нису покрадени, онда из горњих резултата локалних и републичких избора произилази неколико могући сценарија:

Сценарио 1: Сви они који су на локалу гласали за групације 1 – “СНС, СПС, СРС” и 2 – “Патриотске листе” гласали за исту групацију и у републици, као и 46,628 гласача из групације 3 – “Опозиције и мањине”, 299,018 гласача из групације 4 – ГГ, као и 27,333 гласача који су гласали на републичким изборима, а нису на локалним. Ово је апсурдно.

Сценарио 2: Сви они који су на локалу гласали за групације 1 – “СНС, СПС, СРС” и 2 – “Патриотске листе” гласали за исту групацију и у републици, као и 146,628 гласача из групације 3 – “Опозиције и мањине”, 199,018 гласача из групације 4 – ГГ, као и 27,333 гласача који су гласали на републичким изборима, а нису на локалним. Ово је апсурдније.

Задатак за Завод за статистику, РИК и све аналитичаре је да пронађу једну (довољна је само једна) расподела гласова између групација са локалних на републичке изборе која није апсурдна. Јер ако су све апсурдне, наша основна теза да су избори покрадени је доказана.

Дакле?

На ова питања очекујемо одговор и завода за статистику и свих релевантних аналитичара.

Саша Радуловић сумња да је Вучић извршио изборну крађу

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ima logike u svemu ovome sto pisete. Po meni je realan scenario da su glasaci koji su glasali za grupe gradjana na lokalu glasali za ostale grupacije u slicnom odnosu koji je odnos glasova izmedju ove 3 grupacije. Znaci grupacija 1 (SNS) -> 63%, grupacija 2 (8.7%), grupacija 3 (28.3%) +_ .. nije najpreciznije… ali kakva je raspodela glasova na partije van lokalnih, tako nesto se preslikalo i na republicke. Tom logikom kradja je nekih 120.000 glasova u korist SNS-a.

  No realno ako ta grupacija ima 2miliona glasaca tih dodatnih 300.000 glasova im ne znaci nesto puno. Razumem da time oduzimaju jos kojeg poslanika. Moje pitanje je.. da nema hipoteticki te kradje koliko bi vise poslanika odnosno manje imala koja grupacija?

  • da nije bilo te kradje SNS ne bi mogao da osnuje vladu, odnosno ne bi imao sa sve koalicionim partnerima dovoljno poslanika za vecinu

  • Gojko, po Vašem scenariu bi značilo da je veći broj građana koji glasaju za DS na lokalu, na republici glasaju za SNS, što je još apsurdnije.

   U dokazivanju izborne krađe se polazi od pretpostavke da izori nisu pokradeni. Ukoliko izbori nisu prokadeni onda je potrebno naći bar jedan scenario koji nije apsurdan. Ako je svaki scenario apsurdan onda polazna pretpostavka nije tačna. Matematički je u potpunosti dokazano da su izbori pokradeni, jer se ne može naći ni jedan scenario koji je prihvatljiv.

   Na ovaj način se dokazuje gomila teorema u matematici. Zato i pozivaju analitičare da komentarišu rezultate, a ovi beže u mišiju rupu.

 • Po tri mečke smo rodili,dok Zlobu nismo smenili i opet Kurčić.
  I posle Zlobe,Kurčić.
  Isti sistem manipulacije.
  Ali,hajde da im se više ne sklanjamo,kao Saša,neka se oni sklone.
  Žao mi je što DJB ima par stavova preko kojih ne mogu preći,pa svoju podršku moram da pružam samo ovako sa distance.

 • uvek sam uz DJB.
  sns konsultanti svake vrste, ovaj sajt sigurno čitaju ,analiziraju i koriste sve predloge
  i misli ovde objavljene kako za sa sebe , tako i protiv DJB.
  Tekstove na ovu pretpostavljenu krađu glasova sigurno analiziraju.
  Da li slučajno ili ne , ali neke slogan misli odavde već su sns ponovili.
  Jedan od komentatora, negde mnogo ranije je napomenuo da ;
  postoji velika nesuglasnost između broja stanovnika u Srbiji,
  broja mlađih stanovnika koji nemaju pravo glasa uzevši Statistički godišnjak
  i broja glasačkih listića, kao i stanovnika u glasačkom spisku.
  Pretpostavljam , da se te razlike takođe koriste za muljanje.
  Ali kako smanjiti ovu mogućnost?
  *Uvek uz DJB.

 • Kao i u Sps-u svojevremeno, tako najverovatnije i u Sns-u postoji služba bezbednosti (da, baš tako, služba bezbednosti) koja se bavi internim radom nalik onoj pravoj, državnoj službi (naravno, uz pretpostavku da koristi – političkim vezama i pozicijom – možda i poneku info iz prave, državne službe…) . Sasvim je sigurno da će ta služba razmatrati i osmišljavati i potencijalne, smislene odgovore i na sve ovo što je objavio Djb. Jer, takve službe se ne bave samo kontrolom rada i članstva partije, već i predlaganjem mera, kontramera i sl, u cilju očuvanja vlasti. Analiza koju je ovde prikazao Djb, jeste – fantastična i oku širokog spektra posmatrača – prijemčljiva. I ovo se (sajt Djb i komtari) čita. To je u jednom trenutku potvdrila i onakva ličnost oličena u liku i (ne)delu Nemanje Šarovića, u emisiji Upitnik, kada mu je izletelo da prati ovaj sajt…

 • Pozdrav svima.
  – Ja razumeo da je u Subotici 8 najtezih kamiona slepera zgazilo po jednog pesaka, i da je na svu srecu 5 prezivelo bez ikakvih posledica.
  U Mladenovcu 5 manjih kamiona pregazilo po jednog pesaka pa 4 prezivela. (Kako je ovaj rezultat moguc?)
  Ako “statisticari” ove rezultate ne mogu povezati, a mogu osporiti, ostaju zapisnici, spiskovi i ostalo. Pritisak za raspisivanje izbora ovog aprila.
  – Nadam se da ce se slicne analize lepse (od moje) pretstaviti i siriti da se svima objasni apsurd proslogodisnjih izbora.
  – Pa ako je meni trebao RTS Upitnik da se sam potpuno uverim u zlonamernost Sarovica, daleko vise stanovnika nase zemlje ce razumeti kradju prethodnih izbora i ostale aktuelne dogadjaje.
  – A kako SNS kontrolise medije (medijski mrak), pa jos mora da posegne za zloupotrebom zapisnika da se priblizi zeljenom rezultatu, koga ne dostigne. Taj se urusava sam od sebe i bez naseg DJB, pa jos je svestan toga i na proslogodisnjim izborima i na ovogodisnjim.
  Pozdrav svima od jednog Zike
  a svim “pregazenim” Mladenovcanima i Suboticanima zelim brz oporavak.

 • Vrlo logično npr. kod mene u Čačku SNS je osvojio 38% a za republičke osvojio 50% zato što je na izborima bila samostalna Nova Srbija koja je osvojila nešto manje od 8% i kad na te glasove za republiku date Veljine glasove to 46% i kad na to date rezultat GG Aleksandar Radojević 5% koji se otcepio od SNS-a to je oko 51% ali naravno ne znači da su svi glasači te dve liste glasali za SNS na republičkom nivou

  • Takve stvari su logične, DJB priča o opozicionim glasovima koji su masovno prelazili u SNS što nije logično. Ajde neki pojedinačni slučaj ali 300 hiljada, malo tu nešto smrdi. Ako već spominjemo tvrdnju da ljudi različito glasaju na lokalu i republici, kako to da sve razlika ode u koristi SNS-a, što neki SNS glas nije završio kod opozicije?

  • Marko pitajte u kafani na Ibarskoj magistrali, možda su SNS skretali umjesto Boška Obradovića. Da nisu tamo brojili glasove ovi iz SNS, SPS, SRS. Predložite konobarima šifru WIFI, ako je tako bilo “brojimo glasove” sve malim slovima…Pozdrav Marko srdačan i za Vašeg zemljaka Boška Obradovića…

 • Evo kako je Nikola Pašić objasnio šta je to politika u Srbiji!
  Dvostruki gradonačelnik Beograda i jedan od tvoraca Vidovdanskog ustava, Nikola Pašić, važi i dan-danas za jednog od najmudrijih političara u istoriji Srbije.
  Ovaj dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke, bio je tvorac brojih neobičnih definicija i glavni lik mnogih anegdota tog perioda.
  Jedna od njih govori o novinarima koji su presreli Nikolu Pašića i pitali ga šta je za njega politika.
  “Znaš šta je politika? To ti je kada treba neka slamka da se digne, a ono zapne cela Narodna skupština kao da je neki balvan. A kada ima neki balvan da se digne, onda, znaš, ostanemo Laza Paču i ja da svršimo posao…” – rekao je slavni radikal.
  Da li bi ovo moglo da važi i za današnje vreme?

  • Slažem sa Vilogorski, samo sada je u Srbiji ne balvan, već pun lager balvana. Trebaće cijel Dosta je bilo, da to to podigne. Pozdrav srdačan i ovo sam napisao isljučivo da Vas pozdravim. Vi ste izgleda dobar čovjek, a ja sam u par navrata možda bio žešći u odgovorima na Vaše komentare. Pozdrav bio sam dobronamjeran, vjerujte mi iskreno…

  • Dragi Đorđe,
   Dobro je to što smatrate da ste “žešći”.
   Samo ispravna jaka i dobronamerna politika bistri ljucki um.
   Na ovom postu sam očekivao daleko više zrelih diskutanata koji mogu da otvore političke rasprave koje će dati pozitine razultate iz kojih će DJB
   crpsti ideje za delovanje u skupštini.Ovu tvrdnju potkrapljujem činjenicom, da ni jedan od autora tekstova ovde objavljnih ne diskutuje sa komentatorima. Šta to govori prosudite sami. Ako neko neki takst i šturo i šablonski bez obrazloženja i argumentacije pohvali. Tipa –alal vera ili -samo tko nastavite. Dobije se odgovor Hvala, Ljiljo ili pag Biljo itd. To nije normalna i zdrava komunikacija autor glasač.
   Pogledajte blog Nebojše Katića, brilijantnog intelektualca koji svoje fantastično angažovane tekstove potavlja na svoj sajt i nema od hiljade diskutanata, od studenata, radnika, profesora univerziteta,da nije odgovorio ili nedoumicu objasnio. E to se zove angažovani i odgovorni intelektualac.
   Gotovo zanemarljiv broj žitelja Srbije ne može da pojmi stanje u svetu a u Stbiji još gore. Onovna maksima bi za današnje političko stanje glasila-RAZMIŠLJAJ GLOBALNO A DELUJ LOKAKNO-.
   Svaka današnja organizacija, pokret, građanska inicijativa, stranka ako je zatvorena ona je zasigurno osuđena na poropast i na daje rezultate. Samo otvorene organizacije se uzdižu odbacijući ono što se u životu loše pokaže a prihvataju ono što nudi izvesnost.
   Jedino je promena večna.
   Pozdrav

 • Vilogorski, komentar bi trebao biti kratak i jasan – “NJEGOŠEVSKI PRECIZAN”. To kod Vas i kod mene nije često slučaj, pa se bojim da ja i Vi “ne smaramo” ljude svojim komentarima. Često puta je komentar, pa i Vaš dosta često duži od teksta. Pokret Dosta je bilo prati komentare, izvlači pouke, odgovara na iste, predizima aktivnosti i otklanja greške u cilju unapređenja saradnje sa komentatorima. Ovo sam se uvjerio lično i vidim kod drugih skoro uvjek odgovore. Jasmina Nikolić naročito aktivno radi da udovolji zahtjeve na sajtu. Pozdrav za Vas i sve druge dobre ljude, ako Vam svima moj komentar nekada bude dugačak i dosadan oprostite…

  • Dragi Đorđe u pravu ste.
   Komentari bi trebali da budu kratki i jasni.
   Problem je samo u tome što ja nisam NJEGOŠ !
   Evo, kratko i jasno 🙂

  • Vilogorski, samo te gledamo 🙂 Smanji malo offtopic i “filozofsku misao” pa da nam svima bude lakše.

  • @Dosta je bilo
   Poštovani, DJB pa i vi se oglasiste.
   Doduše kratko ali ne i jasno 🙂
   Jasno mi je samo da svaki napor umara naročito misoni.
   Puno pozdrava i sve najlepše u budućem radu.

  • Vilogorski, još jedno kratko za Vas. krenuli ste pričom o Radikalima Pašića, oni su super. Nadam se da dobar čovjek ne ode u ove Šešeljeve polusvjetov, a potom u SNS. Vi svojom dobrotom i skromnošću u svojoj sredini lagano pročajte, kako postoji pokret Dosta je bilo i ima dobre ljude, objektivno recite i to je ta iskra u mračnoj Srbiji. Ja Vam kažem da je tako, a Vi prosudite sami i slobodno iznesite primjedbe. Ako Vam ne odgovore iz DJB, pokušaću Vam ja. Oni nas ne smiju izdati, vjerujem im i obećali su…Mi rezervne života nemamo. Pozdrav i radi malo na gramatici i meni je to problem…