Војводина Здравство Саопштењe

Кикинда: Дуг расте, а надлежни ћуте

У новембру смо писали о дугу који има „Апотека Кикинда“ и како градска власт не предузима конкретне кораке, нити мере које би могле да поправе лошу ситуацију у овој здравственој установи. Дуг је тада износио око 80 милиона динара, а градска власт је проблему приступила ноншалантно, као да је то небитна ствар и да су тих 80 милиона динара тамо неке туђе паре.

У међувремену, од када је власт рекла да ће решити овај проблем, иако није рекла како ће га решити, дуг је по извештавању кикиндских медија порастао за нових 20 милиона динара. Што значи да је за последњих два месеца Здравствена установа „Апотека Кикинда“ направила нови дуг у износу од преко 160.000 евра. Ово је огромна цифра, која је много већа од укупне вишемесечне суме новаца за плате и режијске трошкове у тој фирми. Све ово говори да нешто дебело шкрипи у овој установи и градској власти која је на себе преузела да реши овај горући проблем.

Грађани сами могу да израчунају шта је све могло да се уради са овим парама, а да се оне паметније утроше, а покрет Доста је било жели да скрене пажњу свих наших суграђана да је власт (тачније појединци у градској власти) рекла да ће ова заиста лоша ситуација бити решена и да се ми (грађани Кикинде) не бринемо, јер то и није толико тешко финансијско стање (помињано је да наша апотека и не дугује толико колико друге неке, што је трагично угледање на лошије од примере и никако не би смело да буде део политичког обраћања јавности). Прошла су два месеца, а дуг се повећао чак за 25%. Ако се тако настави (сваких два месеца по 25% већи дуг) онда можемо да очекујемо да ће сума на крају године бити вишеструко већа од почетних 80 милиона динара.

Због ове појаве јавља се сумња у квалификације изабраног в.д. Директора. Нагађа се и о интересној умешаности приватног апотекарског ланца, јер је у Србији све до сада ишло тако да се фирме обезвреде, па их онда неко преузме за дуг, или јефтино откупи. Ово значајно поткрепљује сумње и страх да ћемо изгубити ову јавну имовину попут многих других раније прокоцканих. Заиста много сумњивих ствари и много скривених информација. Зато се покрет Доста је било залаже да свака јавна информација мора бити јавна и на увид свих грађана и медија. Једино тако се може почети правити успешније и богатије друштво. Нек се објави шта се са апотекама дешава и то све до динара, комада робе, врсте робе и одговорних лица.

Покрет Доста је било се залаже за одговорност јавних службеника, транспарентно објављивање свих њихових финансијских трансакција и зато стално постављамо питање ко је задужио апотеке? Питамо и какво је стање робе на лагеру, тј. ако већ нема довољно лекова и медицинских средстава, чега има, па је дуг толико велик? Да нема можда парфимеријске робе? Питамо и којим су добављачима апотеке дужне и да ли међу тим добављачима можда има неког заинтересованог да их преузме? Да ли би то евентуално преузимање било последица намерно ствараног узрока? Али, да не идемо предалеко у нагађањима. Ко је потписивао наруџбенице за робу која се евентуално није продала? Ко је можда од новца од продате робе плаћао нешто што није било приоритетно, док су приоритетна плаћања гурана у страну и гомилана као дуг? Постављамо веома конкретна и веома логична питања. Желимо конкретне и логичне одговоре. Куда иду наше апотеке и да не мисли неко можда да су његове?

Покрет Доста је било – тим у Кикинди

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja samo želim da kažem da apoteka u Nakovu nema apsolutno nista od lekova.Kako se sugradjani snalaze a pogotovo stariji,mozete da zamislite.
    Pod hitno se mora rešiti ovaj problem inače nam leka nema..