Vojvodina Zdravstvo Saopštenje

Kikinda: Dug raste, a nadležni ćute

U novembru smo pisali o dugu koji ima „Apoteka Kikinda“ i kako gradska vlast ne preduzima konkretne korake, niti mere koje bi mogle da poprave lošu situaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Dug je tada iznosio oko 80 miliona dinara, a gradska vlast je problemu pristupila nonšalantno, kao da je to nebitna stvar i da su tih 80 miliona dinara tamo neke tuđe pare.

U međuvremenu, od kada je vlast rekla da će rešiti ovaj problem, iako nije rekla kako će ga rešiti, dug je po izveštavanju kikindskih medija porastao za novih 20 miliona dinara. Što znači da je za poslednjih dva meseca Zdravstvena ustanova „Apoteka Kikinda“ napravila novi dug u iznosu od preko 160.000 evra. Ovo je ogromna cifra, koja je mnogo veća od ukupne višemesečne sume novaca za plate i režijske troškove u toj firmi. Sve ovo govori da nešto debelo škripi u ovoj ustanovi i gradskoj vlasti koja je na sebe preuzela da reši ovaj gorući problem.

Građani sami mogu da izračunaju šta je sve moglo da se uradi sa ovim parama, a da se one pametnije utroše, a pokret Dosta je bilo želi da skrene pažnju svih naših sugrađana da je vlast (tačnije pojedinci u gradskoj vlasti) rekla da će ova zaista loša situacija biti rešena i da se mi (građani Kikinde) ne brinemo, jer to i nije toliko teško finansijsko stanje (pominjano je da naša apoteka i ne duguje toliko koliko druge neke, što je tragično ugledanje na lošije od primere i nikako ne bi smelo da bude deo političkog obraćanja javnosti). Prošla su dva meseca, a dug se povećao čak za 25%. Ako se tako nastavi (svakih dva meseca po 25% veći dug) onda možemo da očekujemo da će suma na kraju godine biti višestruko veća od početnih 80 miliona dinara.

Zbog ove pojave javlja se sumnja u kvalifikacije izabranog v.d. Direktora. Nagađa se i o interesnoj umešanosti privatnog apotekarskog lanca, jer je u Srbiji sve do sada išlo tako da se firme obezvrede, pa ih onda neko preuzme za dug, ili jeftino otkupi. Ovo značajno potkrepljuje sumnje i strah da ćemo izgubiti ovu javnu imovinu poput mnogih drugih ranije prokockanih. Zaista mnogo sumnjivih stvari i mnogo skrivenih informacija. Zato se pokret Dosta je bilo zalaže da svaka javna informacija mora biti javna i na uvid svih građana i medija. Jedino tako se može početi praviti uspešnije i bogatije društvo. Nek se objavi šta se sa apotekama dešava i to sve do dinara, komada robe, vrste robe i odgovornih lica.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za odgovornost javnih službenika, transparentno objavljivanje svih njihovih finansijskih transakcija i zato stalno postavljamo pitanje ko je zadužio apoteke? Pitamo i kakvo je stanje robe na lageru, tj. ako već nema dovoljno lekova i medicinskih sredstava, čega ima, pa je dug toliko velik? Da nema možda parfimerijske robe? Pitamo i kojim su dobavljačima apoteke dužne i da li među tim dobavljačima možda ima nekog zainteresovanog da ih preuzme? Da li bi to eventualno preuzimanje bilo posledica namerno stvaranog uzroka? Ali, da ne idemo predaleko u nagađanjima. Ko je potpisivao narudžbenice za robu koja se eventualno nije prodala? Ko je možda od novca od prodate robe plaćao nešto što nije bilo prioritetno, dok su prioritetna plaćanja gurana u stranu i gomilana kao dug? Postavljamo veoma konkretna i veoma logična pitanja. Želimo konkretne i logične odgovore. Kuda idu naše apoteke i da ne misli neko možda da su njegove?

Pokret Dosta je bilo – tim u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ja samo želim da kažem da apoteka u Nakovu nema apsolutno nista od lekova.Kako se sugradjani snalaze a pogotovo stariji,mozete da zamislite.
    Pod hitno se mora rešiti ovaj problem inače nam leka nema..