Saopštenje

Tužilaštvo da ispita kriminal Siniše Malog

Tužilaštvo mora hitno da istraži sve informacije iznete u intervjuu sa Marijom Mali, bivšom suprugom gradonačelnika Siniše Malog, koji je danas objavila istraživačka mreža Krik. U tekstu u kome je razotkrivena kompleksna mreža finansijskih, imovinskih i pravnih prevara, Marija Mali otkriva da upravo Siniša Mali stoji iza nelegalnog rušenja u Savamali.

Tužiocu ne treba nečija krivična prijava da bi ovo ispitao. Njegova službena dužnost je da reaguje na sve informacije i štiti javni interes. Zahtevamo od tužilaštva da odmah preduzme sve neophodne predistražne radnje i o tome obavesti javnost.

Marija Mali tvrdi da joj se bivši suprug i gradonačelnik Beograda “pohvalio” da je sam organizovao bespravno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, u izbornoj noći 24. aprila prošle godine, kada je suspendovan pravni poredak zemlje, ljudi vezivani, a policija odbila da interveniše na pozive građana. Prema njenom svedočenju, Siniša Mali je očekivao da bespravno rušenje ostane u senci izborne euforije.

Šokantno je i njeno svedočenje o tome kako je Siniša Mali preko nje „oprao“ 95 hiljada evra, primoravši je da Agenciji za borbu protiv korupcije taj iznos prijavi kao svoje nasledstvo, ali i njeno upozorenje da Agencija odbija da postupi po njenom iskazu da je dala lažnu izjavu o poreklu tog novca. Tužilaštvo mora odmah da istraži postupanje Agencije za borbu protiv korupcije i utvrdi odgovornost za zataškavanje “pranja” novca. Tužilaštvo mora da odmah otvori istragu o poreklu novca koje je Siniša Mali svojoj bivšoj supruzi davao u kešu, u dinarima i evrima, da bi ga ona uplaćivala na svoj račun. Razlika od 95 hiljada evra nastala je u periodu od 2013. do 2016. godine, kada je Siniša Mali bio savetnik u kabinetu predsednika Vlade i bavio se „arapskim” investicijama, i kasnije kada je postao gradonačelnik Beograda.

Marija Mali je iznela i niz šokantnih detalja o tome kako je Siniša Mali osnivao ofšor kompanije da bi prikrivao svoju imovinu i izbegavao porez. Takođe je iznela i niz dokaza (plaćeni računi) o prikrivenoj imovini, odnosno stanovima u luksuznom kompleksu Oaza u Beogradu i na Kopaoniku koji su, po njenom svedočenju, neprijavljena imovina Siniše Malog. Detalji svedočenja upućuju i na moguću upletenost odgovornih iz katastra u nelegalno prikrivanje imovine i izbegavanje poreza. Tužilaštvo mora da ispita poreklo novca kojim su kupljene ove nekretnine.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda otkrila je da je bila direktorka ofšor kompanija preko kojih je Mali kupio luksuzne nekretnine na bugarskom primorju, u koruptivnom slučaju „24 stana“ koji je Mali više puta neubedljivo demantovao i koje tužilaštvo nikada nije ispitalo. Zahtevamo od tužilaštva da pokrene istragu oko ovog slučaja. Marija Mali je otkrila i dodatne detalje o krađi 10 hektara državne zemlje kod Vršca i ustvrdila da je Siniša Mali pravi vlasnik firme preko koje je otimačina izvršena, a da je formalni vlasnik samo paravan za krađu.

Intervju koji je objavio Krik je šokantno otkriće koruptivne i kriminalne mreže preko koje je opljačkana imovina građana Srbije i u koju je upleten vrh vlasti, kao i nezavisna tela koja bi trebalo da se bave sprečavanjem korupcije. Iako nema pomena direktnih veza sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, jasno je da bez njegovog pokroviteljstva i naredbi ništa od ovoga što je ispričala Marija Mali ne bi bilo moguće. Centar korupcije i kriminala je u Vladi Srbije. Zahtevamo od tužilaštva da reaguje, pokrene istragu po službenoj dužnosti i o tome obavesti javnost.

DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Da li postoji bilo sta sto sto tuzilastvo MORA da ispita???Prema prici Marije Mali, Centar za soc. rad, sudija koji (koja) je dodelila decu na starateljstvo Sinisi, kao i svi oni kojima se obracala, „su njegovi ljudi“! Tuzilastvo „se dokazalo“.

 • Tuzilastvo da ispita ovo, policija da istrazi ono. Nema od toga nista. Evo danas o ovoj izjavi Marije Mali ne pisu ni B92, Novosti, Politika, Blic, Mondo. Niko bitan osim N1. Kako ne svatate da njih samo protesti na ulici mogu da oteraju. Imate toliko razloga da pozovete narod na proteste. Nekoliko razloga: Savamala, pljacka stanovnistva, prodaja zemlje strancima, Srbija kao deponija za migrante, predaja severa Kosova tajnim dogovorima sa Albancima, medijski i informativni mrak, zaglupljivanje i ponizavanje gradjana preko rijaliti emisija i td. Samo protesti i to ispred RTS, Pinka, Studija B, ispred Vlade Srbije, palate pravde i skupstine Srbije.

 • MALO HOĆU, MALO NEĆU!

  Ko sme da čačne tzv. “dr” Siniša Malog za rušenje (ne)postojećeh objekata u Savamali, pogotovu pred izbora. Nije pošteno, a nije na mestu što se setila sada bivša suproga da ga ofira, gde je bila deset meseci do sada. Ako se krene sa dogodovštinama na Savamali, onda se otvara pitanje 24 stana u Bugarskoj, poslovanje na egzotičnim ostrvima, za koje okrivljeni najverovatno i ne zna gde su. Pare idu i tamo gde burgija neće. Dok ovu zemlju vodi i sekira se za nju jedan čovek nema ništa od otkrivanja fantomizirane aktivnosti. Još malo nedostaje da taj gospodin nam, osim narodne kuhinje, propiše i svakodnevni jelovnik. Ipak sve je dobro dok stomak ne svira ozbiljnu (vuč)muziku.

 • Čime Mali drži Velikog ?
  Bez obzira šta mislili o Vučiću ne može mu se osporiti da je pragmatičan političar , (promena stranke ,promena ideologije, odricanje od „duhovnog oca“, evo sada će se odreći i Nikolića) a sve u cilju svog opstanka i napredovanja u politici.
  Neposredno posle „idiota“ u Savamali , sve je izgledalo kao da ce se odreći i Siniše Malog pogotovo što ovaj ( Mali) ima gomilu koruptivnog prtljaga i iz ranijih i iz sadasnjih vremena i stalno isplivavaju novi „biseri“. Medjutim….
  Sve mi se čini da Mali ima neku čudnu moć ( ili verovatnije previše zna o zakulisnim radnjama Velikog) da bi se ovaj usudio da ga „pusti niz vodu“.

  • Riješio se on bio i Gašića, a kasnije ga stavio čak i na ikone kažu. Drže se privatnim žurkama, sumnjivog sadržaja i programa. Teško je to razbiti, ali kada je čovjek uspio razbiti „jezgro atoma“ nadajmo se da ćemo razbiti i ove stvarno zavjere i druženja na tim osnovama. Pozdrav Petre srdačan…

 • Samo da dođe vrijeme da se ove „Gnjide i Vaši“, privedu pravdi. Kada im zavrnete m.da, da vidite kako te „Barabe i Dase“ pjevaju. Jedan drugog će gurati i govoriti što jeste i što nije, samo kada mu zavrneš j.ja sve pada kao kula od karata. Samo da dođe hrabar čovjek i da politička volja bude da se privedu „poznaniji prava“. Pijuču kao Mali miševi -Pacovi jedni – Marš….

 • Ma koje tužilaštvo!? Oni to znaju odavno, i da su hteli i smeli, to bi bilo ne samo rešeno, nego i zaboravljeno do sada. Dok je ova vlast, biće „tresla se gora, rodio se miš“. Ali, dobro je da se zna. Svakim novim saznanjem kruniće se ova vlast.

 • DJB će imati moju punu podršku osim ako ne učini isto kao i DS: odbije da izvrši sveobuhvatnu dekriminalizaciju države pod plaštom nerevanšizma. Ili će zatvori biti dupke puni ili ćemo tražiti političku opciju koja će to sprovesti do kraja.

 • Može li DJB jasno da stavi do znanja javnim tužiocima koji ispituju ovaj slučaj korupcije da će se jednog dana ispitati i njihova odgovornost za nečinjenje. Ako se utvrdi da su radili u skladu sa zakonom onda neka tako i nastave, a ako se dokaže da su bili u dilu sa nekim, onda pravac odgovarajuća ustanova i odelo na pruge.

 • Tužilaštvo je moralo da reaguje i na firerove reči da su odgovorni za rušenje u Savamali „kompletni idioti iz vrha gradske vlasti“. Morali su ga zvati da da izjavu i pojasni šta on o tome zna jer iz samih njegovih reči je jasno da zna sve. Ali tužilaštvo nije reagovalo. Nadam se daće i oni doći na red za odgovornost zbog nerada

 • Koga će Vučić na crtu Saši Raduloviću za gradonačelnika Beograda, kad ode Mali. Ta funkcija je „jača“ možda i od predsjednika, a da se može „klonirati kao ovca Doli“ da bude na svim izborima na svako mjesto kandidat. Neće moći Vučko. Dosta je bilo. Dolazimo….idemoooooooo

 • Republicki javni tuzilac Zagorka Dolovac cuti kao riba vec nekoliko godina I ne mesa se u svoj posao. Treba poceti prozivanje imenom I prezimenom da bi narod znao o kome je rec.

 • Treba Vucicu Sinisa na drugom mestu: da sluzi kao „protocni bojler“ za ono sto se planira sa Aerodromom! Ispratite do kraja celu ovu pricu, i
  ne skidajte ga sa radara: Sinisu Malog, a lopova Velikog.