Безбедност Преносимо

БЦБП: Највећа претња корупција, политичари и лоша власт

Преносимо вам вест са портала Н1 о истраживању Београдског центра за безбедносну политику.


Грађани Србије као највећу претњу за унутрашњу безбедност сматрају корупцију и криминал, као и понашање политичара и лошу власт, а скоро сваки други сматра да власт није уопште озбиљна у борби против корупције, показало је истраживање Београдског центра за безбедносну политику.

Извор: mc.rs

Истраживање спроведено пре месец дана показало је да више од половине грађана сматра да је национална безбедност Србије угрожена, с тим што 15 одсто сматра да је веома угрожена, 42 одсто верује да је угрожена донекле, док трећина мисли да је угрожена у малој мери, а 13 одсто не зна.

Највећа претња за унутрашњу безбедност по мишљењу грађана Србије су корупција и криминал (35 одсто), и понашање политичара и лоша власт (31 одсто), док су неки од других одговора сиромаштво и незапосленост (пет одсто), неслога (пет одсто), стање на Косову и Метохији (три одсто), мигранти (три одсто) и обавештајне службе (два одсто).

Када је о корупцији реч, 71 одсто грађана сматра да је ризик од корупције велики, а скоро сваки други сматра да држава није озбиљна у борби против корупције (45 одсто), док 38 одсто њих сматра да је донекле озбиљна, јер се обрачунава са појединим случајевима, 12 одсто сматра да се држава озбиљно бори против корупције, а пет одсто нема став.

Грађани сматрају да је националну безбедност најбоље ојачати улагањем у економски развој и образовање (38 одсто), безбедносне снаге (10 одсто), док је решавање нерешених питања са суседима и унапређење сарадње на трећем месту са 10 одсто.

Када је о спољној безбедности реч, скоро сваки трећи испитаник сматра да је главни проблем политика великих сила према Србији (32 одсто), док 15 одсто као претњу види тероризам, 10 одсто спољну и унутрашњу политику Србије и политичаре, мигранте претњом сматра девет одсто испитаника, а суседе осам одсто, пет одсто тврди да је проблем организовани криминал на Балкану, три одсто пројекат Велике Албаније, а два одсто даље распарчавање Србије.

Више од половине грађана се не плаши терористичких напада (39 одсто углавном не, 20 одсто нимало не), док се мало више од сваког трећег боји – 29 одсто је одговорило са углавном да, а шест одсто да се веома боји.

Мање од половине грађана сматра да је држава способна да спречи терористичке нападе у Србији – 39 одсто је оценило да углавном јесте, а шест одсто да јесте у потпуности, док је 29 одсто рекло да углавном није, а 20 одсто да уопште није, а шест одсто је рекло да не зна.

Као најпоузданији начин за државу да одврати грађане Србије од придруживања терористичким групама грађани сматрају борбу против сиромаштва и маргинализованости група из којих се регрутују терористи (37 одсто).

Када је о односима у региону реч, више од трећине грађана се плаши избијања оружаног сукоба на Балкану у наредних пет година, што је према наводима БЦБП повећање, с тим што 29 одсто каже да се углавном плаши, а девет одсто да се веома плаши, док само 16 одсто наводи да се нимало не плаши, а 38 одсто да се углавном не плаши, а осам одсто не зна.

Истраживање указује да више него сваки сваки четврти грађанин (28 одсто) не би био спреман да пружи икакву подршку суграђанима у случају да су погођени сукобима у суседној земљи, док наредних 24 одсто не зна да ли би био спреман, 27 одсто било спремно да прихвати избегле, 11 одсто да изврши притисак на владу да их представља, шест одсто да им се придружи у сукобу, а четири одсто да их подржи финансијски.

Директорка БЦБП Соња Стојановић Гајић навела је на конференцији за новинаре да би истраживање требало да допринесе радној групи Владе која ради на новој стратегији безбедности.

Извор: Н1

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da je vlast narodska, i za narod, sigurno bi je ovakvo istraživanje otreznilo i nagnalo na duboko preispitivanje. Pošto to nije ni izbliza tako, ovo istraživanje je neće ni dotaći, ni zabrinuti. E, baš me zanima reakcija naroda na narednim izborima. Po istraživanju bih rekla da je narod veoma svestan, a i obavešten, što vlastima ne prija, a baš se trudi, upinje, izmišlja.

  • Danas vidimo koliki je znacaj ulaska DjB i Dveri u parlament. Tako je lepo videti kako vladajuca kasta “ima” sve stvari pod kontrolom, prosto uzivaju u “vecini” koju smatraju da “poseduju”. Jednostavno receno, ova primenjena matematika sa vise nepoznatih je neresiva sa kupljenim diplomama. Stara trojanska igra nije dala rezultate, sad se mora malo zagrejati stolica i dobro prostudirati gradivo. Da li Vama izgledaju pomalo zbunjeni?:) Mislim licno da bi iscrprljivanje trebalo malo da potraje, evidentno se urusavaju, bez gurke:). A “mine” na svakom koraku.

  • Pokrovitelji i zastitnici kriminala i korupcije koji su nas zaduzili 16 milijarde dolara a nista nisu uradili su gazda—psiho skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangicama, bugarskim biznismenom shinishovim njih 24, grobarom, coravom babom twitter —zvoncicom, haskim krmkom …. eeeee Srbijo medju sljivama, pijani milioneri nas guraju u bankrot, pa zar iko pametan misli da ce nas neko kupiti, pa nece, bice jos gore nego za vreme sankcija ihiper inflacije, jednostavno se nema od cega, znaci nema plata prosveti,nema plata za 700000 parazita i lencuga u administraciji po opstinama sudovima tuzilastvom, nema penzija za 1.7 miliona penzosa koji inace i sada jedu leba na recku, ali ima kriminala on jedini opstaje.