Bezbednost Prenosimo

BCBP: Najveća pretnja korupcija, političari i loša vlast

Prenosimo vam vest sa portala N1 o istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.


Građani Srbije kao najveću pretnju za unutrašnju bezbednost smatraju korupciju i kriminal, kao i ponašanje političara i lošu vlast, a skoro svaki drugi smatra da vlast nije uopšte ozbiljna u borbi protiv korupcije, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Izvor: mc.rs

Istraživanje sprovedeno pre mesec dana pokazalo je da više od polovine građana smatra da je nacionalna bezbednost Srbije ugrožena, s tim što 15 odsto smatra da je veoma ugrožena, 42 odsto veruje da je ugrožena donekle, dok trećina misli da je ugrožena u maloj meri, a 13 odsto ne zna.

Najveća pretnja za unutrašnju bezbednost po mišljenju građana Srbije su korupcija i kriminal (35 odsto), i ponašanje političara i loša vlast (31 odsto), dok su neki od drugih odgovora siromaštvo i nezaposlenost (pet odsto), nesloga (pet odsto), stanje na Kosovu i Metohiji (tri odsto), migranti (tri odsto) i obaveštajne službe (dva odsto).

Kada je o korupciji reč, 71 odsto građana smatra da je rizik od korupcije veliki, a skoro svaki drugi smatra da država nije ozbiljna u borbi protiv korupcije (45 odsto), dok 38 odsto njih smatra da je donekle ozbiljna, jer se obračunava sa pojedinim slučajevima, 12 odsto smatra da se država ozbiljno bori protiv korupcije, a pet odsto nema stav.

Građani smatraju da je nacionalnu bezbednost najbolje ojačati ulaganjem u ekonomski razvoj i obrazovanje (38 odsto), bezbednosne snage (10 odsto), dok je rešavanje nerešenih pitanja sa susedima i unapređenje saradnje na trećem mestu sa 10 odsto.

Kada je o spoljnoj bezbednosti reč, skoro svaki treći ispitanik smatra da je glavni problem politika velikih sila prema Srbiji (32 odsto), dok 15 odsto kao pretnju vidi terorizam, 10 odsto spoljnu i unutrašnju politiku Srbije i političare, migrante pretnjom smatra devet odsto ispitanika, a susede osam odsto, pet odsto tvrdi da je problem organizovani kriminal na Balkanu, tri odsto projekat Velike Albanije, a dva odsto dalje rasparčavanje Srbije.

Više od polovine građana se ne plaši terorističkih napada (39 odsto uglavnom ne, 20 odsto nimalo ne), dok se malo više od svakog trećeg boji – 29 odsto je odgovorilo sa uglavnom da, a šest odsto da se veoma boji.

Manje od polovine građana smatra da je država sposobna da spreči terorističke napade u Srbiji – 39 odsto je ocenilo da uglavnom jeste, a šest odsto da jeste u potpunosti, dok je 29 odsto reklo da uglavnom nije, a 20 odsto da uopšte nije, a šest odsto je reklo da ne zna.

Kao najpouzdaniji način za državu da odvrati građane Srbije od pridruživanja terorističkim grupama građani smatraju borbu protiv siromaštva i marginalizovanosti grupa iz kojih se regrutuju teroristi (37 odsto).

Kada je o odnosima u regionu reč, više od trećine građana se plaši izbijanja oružanog sukoba na Balkanu u narednih pet godina, što je prema navodima BCBP povećanje, s tim što 29 odsto kaže da se uglavnom plaši, a devet odsto da se veoma plaši, dok samo 16 odsto navodi da se nimalo ne plaši, a 38 odsto da se uglavnom ne plaši, a osam odsto ne zna.

Istraživanje ukazuje da više nego svaki svaki četvrti građanin (28 odsto) ne bi bio spreman da pruži ikakvu podršku sugrađanima u slučaju da su pogođeni sukobima u susednoj zemlji, dok narednih 24 odsto ne zna da li bi bio spreman, 27 odsto bilo spremno da prihvati izbegle, 11 odsto da izvrši pritisak na vladu da ih predstavlja, šest odsto da im se pridruži u sukobu, a četiri odsto da ih podrži finansijski.

Direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić navela je na konferenciji za novinare da bi istraživanje trebalo da doprinese radnoj grupi Vlade koja radi na novoj strategiji bezbednosti.

Izvor:N1

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da je vlast narodska, i za narod, sigurno bi je ovakvo istraživanje otreznilo i nagnalo na duboko preispitivanje. Pošto to nije ni izbliza tako, ovo istraživanje je neće ni dotaći, ni zabrinuti. E, baš me zanima reakcija naroda na narednim izborima. Po istraživanju bih rekla da je narod veoma svestan, a i obavešten, što vlastima ne prija, a baš se trudi, upinje, izmišlja.

  • Danas vidimo koliki je znacaj ulaska DjB i Dveri u parlament. Tako je lepo videti kako vladajuca kasta “ima” sve stvari pod kontrolom, prosto uzivaju u “vecini” koju smatraju da “poseduju”. Jednostavno receno, ova primenjena matematika sa vise nepoznatih je neresiva sa kupljenim diplomama. Stara trojanska igra nije dala rezultate, sad se mora malo zagrejati stolica i dobro prostudirati gradivo. Da li Vama izgledaju pomalo zbunjeni?:) Mislim licno da bi iscrprljivanje trebalo malo da potraje, evidentno se urusavaju, bez gurke:). A “mine” na svakom koraku.

  • Pokrovitelji i zastitnici kriminala i korupcije koji su nas zaduzili 16 milijarde dolara a nista nisu uradili su gazda—psiho skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangicama, bugarskim biznismenom shinishovim njih 24, grobarom, coravom babom twitter —zvoncicom, haskim krmkom …. eeeee Srbijo medju sljivama, pijani milioneri nas guraju u bankrot, pa zar iko pametan misli da ce nas neko kupiti, pa nece, bice jos gore nego za vreme sankcija ihiper inflacije, jednostavno se nema od cega, znaci nema plata prosveti,nema plata za 700000 parazita i lencuga u administraciji po opstinama sudovima tuzilastvom, nema penzija za 1.7 miliona penzosa koji inace i sada jedu leba na recku, ali ima kriminala on jedini opstaje.