Ауторски текст Западна Србија

Доста је било неспособности и неодговорности

Шест дана пошто је Покрет Доста је било – Ваљево одржао конференцију за медије на којој смо говорили о проблемима и кашњењу пописа нелегалних објеката, у нашем граду се обрела Даринка Ђуран, помоћница министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру. Она је изразила задовољство урађеним у протекле три недеље. Незадовољство урађеним у периоду од 15 месеци пре тога, пак није показала. При томе упозорава грађане да морају пописати своје објекте до 1. марта, иначе их неће моћи озаконити! Додуше, напоменула је да је и надлежно Министарство ту да истима помогне. Наш Покрет је мишљења да је преостали посао у вези пописа исувише обиман да би био обављен у року.

Дакле, скоро је сигурно да и неће бити, услед неспособности наше градске управе која је била задужена за исти. Подсећамо грађане Ваљева да је иста та управа рад на попису зауставила средином прошле године, без икаквог обавештења или оправдања. Последица свега тога је да су на послове око пописа преусмерени чак и поједини радници ЈКП Видрак и ЈКП Водовод. Да ли су адекватно припремљени и обучени за своје ново задужење?

Изјавили су да је укупно до сада пописано 10.000 објеката за три недеље, тачно исто колико и за 15 месеци пре тога. Можемо закључити да је такав подухват превелики за 45 упослених особа и да ће огромни пропусти, до којих је на овакав начин морало доћи, на светлост дана изаћи тек након завршетка рока. Нису рекли да ли ће и како решавати те проблеме. По речима помоћника градоначелника Саше Симића, укупан број објеката који ће се пописати је већи од 20.000, а попис се мора завршити за 15 дана!

Ако бисмо били благи, рекли бисмо да се завршетак овог посла у року чини немогућим, или барем неизводљивим без неких крупних грешака. Ипак, у питању је имовина наших суграђана, нечија заоставштина. Да ли ће и ко одговарати ако се попис не спроведе до краја? Да ли ће оним грађанима до којих не стигну надокнадити неучињено? Да ли ће коначно неко преузети одговорност за заиста превелике и необјашњиве пропусте у овом, за наше суграђане, веома битном поступку?

Нажалост, неспособност по правилу прати и неодговорност, тако да ће исти они који су својим радњама допринели оваквом стању остати на истим местима и даље бити директно умешани у будућност нашег града. Заиста, доста је било!

Ђорђе Петковић
члан покрета “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kadrovska muckalica cega se god “dofati” to i ppropadne, sta drugo ocekivati od gazde—psiha skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangicama, bugarskim biznismenom shinishovim, grobarom, corawom babom twitter—zvoncicom, haskim krmkom…

  • Pricamo o legalizaciji objekata. Moji roditelji su na novom beogradu podneli dva puta zahtev za legalizaciju kuce, jod 2001, do dan danas nakon 16 godina nista nije reseno. Toliko o svim predhodnim vlastima. Dokle god pravna drzava ne profunkcionise nema nama nikavog boljitka.