Autorski tekst Zapadna Srbija

Dosta je bilo nesposobnosti i neodgovornosti

Šest dana pošto je Pokret Dosta je bilo – Valjevo održao konferenciju za medije na kojoj smo govorili o problemima i kašnjenju popisa nelegalnih objekata, u našem gradu se obrela Darinka Đuran, pomoćnica ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Ona je izrazila zadovoljstvo urađenim u protekle tri nedelje. Nezadovoljstvo urađenim u periodu od 15 meseci pre toga, pak nije pokazala. Pri tome upozorava građane da moraju popisati svoje objekte do 1. marta, inače ih neće moći ozakoniti! Doduše, napomenula je da je i nadležno Ministarstvo tu da istima pomogne. Naš Pokret je mišljenja da je preostali posao u vezi popisa isuviše obiman da bi bio obavljen u roku.

Dakle, skoro je sigurno da i neće biti, usled nesposobnosti naše gradske uprave koja je bila zadužena za isti. Podsećamo građane Valjeva da je ista ta uprava rad na popisu zaustavila sredinom prošle godine, bez ikakvog obaveštenja ili opravdanja. Posledica svega toga je da su na poslove oko popisa preusmereni čak i pojedini radnici JKP Vidrak i JKP Vodovod. Da li su adekvatno pripremljeni i obučeni za svoje novo zaduženje?

Izjavili su da je ukupno do sada popisano 10.000 objekata za tri nedelje, tačno isto koliko i za 15 meseci pre toga. Možemo zaključiti da je takav poduhvat preveliki za 45 uposlenih osoba i da će ogromni propusti, do kojih je na ovakav način moralo doći, na svetlost dana izaći tek nakon završetka roka. Nisu rekli da li će i kako rešavati te probleme. Po rečima pomoćnika gradonačelnika Saše Simića, ukupan broj objekata koji će se popisati je veći od 20.000, a popis se mora završiti za 15 dana!

Ako bismo bili blagi, rekli bismo da se završetak ovog posla u roku čini nemogućim, ili barem neizvodljivim bez nekih krupnih grešaka. Ipak, u pitanju je imovina naših sugrađana, nečija zaostavština. Da li će i ko odgovarati ako se popis ne sprovede do kraja? Da li će onim građanima do kojih ne stignu nadoknaditi neučinjeno? Da li će konačno neko preuzeti odgovornost za zaista prevelike i neobjašnjive propuste u ovom, za naše sugrađane, veoma bitnom postupku?

Nažalost, nesposobnost po pravilu prati i neodgovornost, tako da će isti oni koji su svojim radnjama doprineli ovakvom stanju ostati na istim mestima i dalje biti direktno umešani u budućnost našeg grada. Zaista, dosta je bilo!

Đorđe Petković
član pokreta “Dosta je bilo”, Valjevo

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kadrovska muckalica cega se god “dofati” to i ppropadne, sta drugo ocekivati od gazde—psiha skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangicama, bugarskim biznismenom shinishovim, grobarom, corawom babom twitter—zvoncicom, haskim krmkom…

  • Pricamo o legalizaciji objekata. Moji roditelji su na novom beogradu podneli dva puta zahtev za legalizaciju kuce, jod 2001, do dan danas nakon 16 godina nista nije reseno. Toliko o svim predhodnim vlastima. Dokle god pravna drzava ne profunkcionise nema nama nikavog boljitka.