Ауторски текст Јужна Србија

Грађани у служби јавних служби

Интерес друштва и његових грађана је да нас воде најбољи међу нама. На свим нивоима. У свим сферама друштва – у привреди, политици, образовању, правосуђу, култури, здравству.

Партократија је појела друштво. Морамо да прекинемо партијско запошљавање незналица и отворимо простор за стручне и одговорне људе. Ако то желимо, морамо да, свуда где је то могуће, уведемо конкуренцију, ненамештене конкурсе и квалификације за јавне послове. Једино тако ћемо створити претпоставке за позитивну селекцију.

У Лесковцу смо најновијом „трансформацијом“ јавних предузећа и гашењем разних агенција уместо професионалнијих и ефикаснијих служби добили само нова измишљена радна места за партијске војнике, који ће примати де лукс социјалну помоћ у виду лепих и сигурних плата.

Између осталог, у Одсеку за привреду и предузетништво добили смо, драги суграђани:

5 дактилографа чији ће посао у – 21 првом веку- бити да „уносе податке за потребе аутоматске обраде у оквиру утврђених процедура; врше дактилографску припрему материјала и текстова; учествују у архивирању предмета.“

Поред дактилографа, међутим, овој ће управи бити потребан и један сарадник који ће „информатички обрађивати податке“.

Саветник за послове праћења предузетништва, МСП и делатности из надлежности града ће у опису послова имати и пружање стручне помоћи при писању дипломских, магистарских и докторских радова.

Затворите факултете, имамо саветника за докторске студије или отворите и факултет при управи, шта вас кошта. Могли бисте и ценовник да истакнете, уз помоћ чак ДВОЈИЦЕ саветника за аналитичко праћење цена и трошкова живота.

Овако не може. Мора другачије. Како? Тако што ће се урадити и јавно објавити систематизације радних места за цео јавни сектор, за свако радно место утврдити које су квалификације потребне и који се радни учинак очекује, а затим јавно објавити ко је сада на тим радним местима, не име и презиме, већ које квалификације имају, када су запослени и коју школу су завршили и наставити квартално извештавање јавности о радном учинку.

Само тако можемо очекивати да добијемо ефикасну јавну управу у служби грађана. Овако имамо грађане у служби јавне управе.

Оливера Јовић
регионална координаторка покрета “Доста је било”, Лесковац

Прилог

Општински огласи за нова радна места

drustvene delatnosti

finansije

interni konkurs_urb

javne nabavke

opsti poslovi

privreda i poljoprivreda

urbanizam

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар