Autorski tekst Južna Srbija

Građani u službi javnih službi

Interes društva i njegovih građana je da nas vode najbolji među nama. Na svim nivoima. U svim sferama društva – u privredi, politici, obrazovanju, pravosuđu, kulturi, zdravstvu.

Partokratija je pojela društvo. Moramo da prekinemo partijsko zapošljavanje neznalica i otvorimo prostor za stručne i odgovorne ljude. Ako to želimo, moramo da, svuda gde je to moguće, uvedemo konkurenciju, nenameštene konkurse i kvalifikacije za javne poslove. Jedino tako ćemo stvoriti pretpostavke za pozitivnu selekciju.

U Leskovcu smo najnovijom „transformacijom“ javnih preduzeća i gašenjem raznih agencija umesto profesionalnijih i efikasnijih službi dobili samo nova izmišljena radna mesta za partijske vojnike, koji će primati de luks socijalnu pomoć u vidu lepih i sigurnih plata.

Između ostalog, u Odseku za privredu i preduzetništvo dobili smo, dragi sugrađani:

5 daktilografa čiji će posao u – 21 prvom veku- biti da „unose podatke za potrebe automatske obrade u okviru utvrđenih procedura; vrše daktilografsku pripremu materijala i tekstova; učestvuju u arhiviranju predmeta.“

Pored daktilografa, međutim, ovoj će upravi biti potreban i jedan saradnik koji će „informatički obrađivati podatke“.

Savetnik za poslove praćenja preduzetništva, MSP i delatnosti iz nadležnosti grada će u opisu poslova imati i pružanje stručne pomoći pri pisanju diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

Zatvorite fakultete, imamo savetnika za doktorske studije ili otvorite i fakultet pri upravi, šta vas košta. Mogli biste i cenovnik da istaknete, uz pomoć čak DVOJICE savetnika za analitičko praćenje cena i troškova života.

Ovako ne može. Mora drugačije. Kako? Tako što će se uraditi i javno objaviti sistematizacije radnih mesta za ceo javni sektor, za svako radno mesto utvrditi koje su kvalifikacije potrebne i koji se radni učinak očekuje, a zatim javno objaviti ko je sada na tim radnim mestima, ne ime i prezime, već koje kvalifikacije imaju, kada su zaposleni i koju školu su završili i nastaviti kvartalno izveštavanje javnosti o radnom učinku.

Samo tako možemo očekivati da dobijemo efikasnu javnu upravu u službi građana. Ovako imamo građane u službi javne uprave.

Olivera Jović
regionalna koordinatorka pokreta “Dosta je bilo”, Leskovac

Prilog

Opštinski oglasi za nova radna mesta

drustvene delatnosti

finansije

interni konkurs_urb

javne nabavke

opsti poslovi

privreda i poljoprivreda

urbanizam

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar