Ауторски текст Медији Шумадија

Успаванка за битангу и премијера

Реаговање на емисију „ТВ дебата”, емитовану на ТВ Пинк у недељу, 19.02.2017. године у 21ч.

Дебату, по дефиницији, води више учесника на одређену тему, а циљ јој је да у сукобу ставова и мишљења учесници покушају решити неку дилему или проблем. Дебата се често покреће око неке тезе или тврдње, па се учесници одлучују ЗА или ПРОТИВ, образлажући и аргументујући своје мишљење.

ТВ Пинк је одавно редефинисала значење ове речи а допринос новом “тумачењу” дао је у недељу, 19.02.2017. године, у ударном термину од 21ч на тему предстојећих председничких избора. У „ТВ дебату” су позвани један бахати политичар, типични представник владајуће коалиције, у овом случају Драган Марковић Палма, и два или три “аналитичара” који немају, или боље речено глуме да немају додирних тачака са реалношћу, али су отворени симпатизери СНС (у конкретној емисији гости су били Дејан Вук Станковић, Небојша Крстић и Владимир Вулетић).

Учесници се, уместо да расправљају о програмима и кандидатима, у првих десетак минута емисије сви скупа сложили да проблема нема, да Вучић једини има програм и да сигурно побеђује у првом кругу, а онда остатак од сат и педесет минута провели у утркивању ко ће више исхвалити свог шефа, као и у критикама за неспособну опозицију и говорећи о томе како се бивши председник Томислав Николић већ удружио са непријатељима Србије и како је подло и бедно издао јадног и безгрешног Премијера. Водитељ (Предраг Сарапа) дискретно предаје политичару вођење емисије, заузимајући позицију мање-више посматрача, а улога му се своди на то да клима главом и потврђује оно што други говоре и повремено да долије мало уља на ватру…

Нећу се у наставку овог текста бавити пуно тим квази-аналитичарима које треба да буде срамота што на тако перфидан и подмукао начин обмањују осиромашене грађане, који заведени верују да ови само поштено раде свој посао. Нећу говорити о онима који су направили ругло од своје професије, уверавајући јавност да „обичан човек” гласа за Вучића и да је он имао подршку од 55% бирача још и пре изјашњавања својих коалиционих партнера (Дачића, Вулина, Карића, Палме, ПУПС-а итд). Нећу спомињати оне који у поменутој емисији кажу да им је „жао што нема овде представника опозиције”. Нећу. Говорићу о оном ко је највише крив за све ово што нам се дешава последњих пет година, или барем о његовом представнику у овој емисији.

Драган Марковић Палма, као стари политички лисац, приметивши да се помало касно изјаснио као напредњак, пожурио је да што пре надокнади пропуштено и из петних жила је запео како би се што квалитетније додворио свом новом шефу, усвојивши успут његов добро познати начин комуникације. Прекидао је своје саговорнике чешће него Премијер Ољу Јовичевић пре неколико дана у „Упитнику” на РТС-у и бесрамно је читаво вече пунио главе гледаоцима претераним хвалоспевима о Александру Вучићу, поредећи га са Тајсоном и говорећи како Србији баш такав газда и шеф треба. Позивао га је да прође кроз своје неистомишљенике као кроз сир и правдао Савамалу, говорећи да су судство и медији апсолутно независни, успут оштро критикујући безидејну опозицију и издајника Томислава Николића, који се удружио са мрзитељима да би скинуо поштеног Вучића са власти.

Наравно, није могло да прође вече ни без Палминих традиционалних бисера. Гледаоцима је, говорећи о времену које је провео у САД, демонстрирао своје чувено познавање граматике српског језика изјавивши: „Имао сам да се нагледам свашта”, као и феноменално познавање географских и демографских података, када нам је открио да је уствари „Кина највећа држава на свету” (не најмногољуднија, него највећа!). Весну Пешић је назвао „мексиканском удавачом”… Е, онда су ствари почеле да буду мало озбиљније. Почео је да износи неистине, тврдећи да је Вучић у сваки град у Србији довео понеког инвеститора (што није тачно), или да „Премијер сваког последњег четвртка у месецу долази у Скупштину да се суочи са посланицима” (што тек није тачно – не долази ни сваког ПОСЛЕДЊЕГ четвртка у месецу, када је обавезан!), да би све то заокружио запаљивим и опасним спиновима у којима тврди да којим случајем није Вучић отишао у Сребреницу већ неко други, Босанци би довезли војску на границу са Србијом и, по њему, могао је тада да избије рат! Није заобишао ни своју традиционалну мету – ЛГБТQ заједницу. Назвао их је све „позадинцима” и другим погрдним именима и са великим поносом изјавио како се у једној европској секуларној држави у XXИ веку радије приклања закону Српске православне цркве. И на све то, још вели да и Вучић дели те његове ставове о геј популацији, али да мора да се претвара због међународне заједнице!

Тешко је после свега реченог извести неки закључак. Поставља се питање докле ће политичари моћи да изјављују овако нешто, а да не одговарају пред судом и надлежним институцијама? А о моралном суду да и не говорим… Тешко да можемо очекивати неки сличан сценарио, тј. да Драган Марковић Палма буде кажњен за своје испаде, јер га је, онај ко би требало да га казни, послао у ту емисију да управо такве гадости и говори. Све док Јагодинац на сав глас труби да Вучић побеђује у првом кругу председничких избора са 72% – безбедан је! Овакве појаве из политике могу искоренити само нови људи, који неће пристати на то да буду политички шефови Драгану Марковићу Палми и који ће га, чим дођу у позицију да то ураде, експресно послати на једино место које заслужује – на ђубриште историје!

Никола Милојевић
члан покрета „Доста је било”, Крушевац

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар