Autorski tekst Mediji Šumadija

Uspavanka za bitangu i premijera

Reagovanje na emisiju „TV debata”, emitovanu na TV Pink u nedelju, 19.02.2017. godine u 21č.

Debatu, po definiciji, vodi više učesnika na određenu temu, a cilj joj je da u sukobu stavova i mišljenja učesnici pokušaju rešiti neku dilemu ili problem. Debata se često pokreće oko neke teze ili tvrdnje, pa se učesnici odlučuju ZA ili PROTIV, obrazlažući i argumentujući svoje mišljenje.

TV Pink je odavno redefinisala značenje ove reči a doprinos novom “tumačenju” dao je u nedelju, 19.02.2017. godine, u udarnom terminu od 21č na temu predstojećih predsedničkih izbora. U „TV debatu” su pozvani jedan bahati političar, tipični predstavnik vladajuće koalicije, u ovom slučaju Dragan Marković Palma, i dva ili tri “analitičara” koji nemaju, ili bolje rečeno glume da nemaju dodirnih tačaka sa realnošću, ali su otvoreni simpatizeri SNS (u konkretnoj emisiji gosti su bili Dejan Vuk Stanković, Nebojša Krstić i Vladimir Vuletić).

Učesnici se, umesto da raspravljaju o programima i kandidatima, u prvih desetak minuta emisije svi skupa složili da problema nema, da Vučić jedini ima program i da sigurno pobeđuje u prvom krugu, a onda ostatak od sat i pedeset minuta proveli u utrkivanju ko će više ishvaliti svog šefa, kao i u kritikama za nesposobnu opoziciju i govoreći o tome kako se bivši predsednik Tomislav Nikolić već udružio sa neprijateljima Srbije i kako je podlo i bedno izdao jadnog i bezgrešnog Premijera. Voditelj (Predrag Sarapa) diskretno predaje političaru vođenje emisije, zauzimajući poziciju manje-više posmatrača, a uloga mu se svodi na to da klima glavom i potvrđuje ono što drugi govore i povremeno da dolije malo ulja na vatru…

Neću se u nastavku ovog teksta baviti puno tim kvazi-analitičarima koje treba da bude sramota što na tako perfidan i podmukao način obmanjuju osiromašene građane, koji zavedeni veruju da ovi samo pošteno rade svoj posao. Neću govoriti o onima koji su napravili ruglo od svoje profesije, uveravajući javnost da „običan čovek” glasa za Vučića i da je on imao podršku od 55% birača još i pre izjašnjavanja svojih koalicionih partnera (Dačića, Vulina, Karića, Palme, PUPS-a itd). Neću spominjati one koji u pomenutoj emisiji kažu da im je „žao što nema ovde predstavnika opozicije”. Neću. Govoriću o onom ko je najviše kriv za sve ovo što nam se dešava poslednjih pet godina, ili barem o njegovom predstavniku u ovoj emisiji.

Dragan Marković Palma, kao stari politički lisac, primetivši da se pomalo kasno izjasnio kao naprednjak, požurio je da što pre nadoknadi propušteno i iz petnih žila je zapeo kako bi se što kvalitetnije dodvorio svom novom šefu, usvojivši usput njegov dobro poznati način komunikacije. Prekidao je svoje sagovornike češće nego Premijer Olju Jovičević pre nekoliko dana u „Upitniku” na RTS-u i besramno je čitavo veče punio glave gledaocima preteranim hvalospevima o Aleksandru Vučiću, poredeći ga sa Tajsonom i govoreći kako Srbiji baš takav gazda i šef treba. Pozivao ga je da prođe kroz svoje neistomišljenike kao kroz sir i pravdao Savamalu, govoreći da su sudstvo i mediji apsolutno nezavisni, usput oštro kritikujući bezidejnu opoziciju i izdajnika Tomislava Nikolića, koji se udružio sa mrziteljima da bi skinuo poštenog Vučića sa vlasti.

Naravno, nije moglo da prođe veče ni bez Palminih tradicionalnih bisera. Gledaocima je, govoreći o vremenu koje je proveo u SAD, demonstrirao svoje čuveno poznavanje gramatike srpskog jezika izjavivši: „Imao sam da se nagledam svašta”, kao i fenomenalno poznavanje geografskih i demografskih podataka, kada nam je otkrio da je ustvari „Kina najveća država na svetu” (ne najmnogoljudnija, nego najveća!). Vesnu Pešić je nazvao „meksikanskom udavačom”… E, onda su stvari počele da budu malo ozbiljnije. Počeo je da iznosi neistine, tvrdeći da je Vučić u svaki grad u Srbiji doveo ponekog investitora (što nije tačno), ili da „Premijer svakog poslednjeg četvrtka u mesecu dolazi u Skupštinu da se suoči sa poslanicima” (što tek nije tačno – ne dolazi ni svakog POSLEDNJEG četvrtka u mesecu, kada je obavezan!), da bi sve to zaokružio zapaljivim i opasnim spinovima u kojima tvrdi da kojim slučajem nije Vučić otišao u Srebrenicu već neko drugi, Bosanci bi dovezli vojsku na granicu sa Srbijom i, po njemu, mogao je tada da izbije rat! Nije zaobišao ni svoju tradicionalnu metu – LGBTQ zajednicu. Nazvao ih je sve „pozadincima” i drugim pogrdnim imenima i sa velikim ponosom izjavio kako se u jednoj evropskoj sekularnoj državi u XXI veku radije priklanja zakonu Srpske pravoslavne crkve. I na sve to, još veli da i Vučić deli te njegove stavove o gej populaciji, ali da mora da se pretvara zbog međunarodne zajednice!

Teško je posle svega rečenog izvesti neki zaključak. Postavlja se pitanje dokle će političari moći da izjavljuju ovako nešto, a da ne odgovaraju pred sudom i nadležnim institucijama? A o moralnom sudu da i ne govorim… Teško da možemo očekivati neki sličan scenario, tj. da Dragan Marković Palma bude kažnjen za svoje ispade, jer ga je, onaj ko bi trebalo da ga kazni, poslao u tu emisiju da upravo takve gadosti i govori. Sve dok Jagodinac na sav glas trubi da Vučić pobeđuje u prvom krugu predsedničkih izbora sa 72% – bezbedan je! Ovakve pojave iz politike mogu iskoreniti samo novi ljudi, koji neće pristati na to da budu politički šefovi Draganu Markoviću Palmi i koji će ga, čim dođu u poziciju da to urade, ekspresno poslati na jedino mesto koje zaslužuje – na đubrište istorije!

Nikola Milojević
član pokreta „Dosta je bilo”, Kruševac

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šta da kažem… PINK je vazda bio podanička televizija, a Željko Mitrović ljubio skute svakom novom paši.

  • Dok traje trajaće, a kad prestane da traje – pamet u glavu. Lustracija, hapšenje, oduzimanje imovine, zabrana delovanja i oduzimanje licenci za nečasno bavljenje profesijom i sve to po redu i zakonu, ni po babu ni po stričevima.