Politika Saopštenje

Dva kandidata = manja izlaznost

Vučić je pobediv na ovim izborima. Jedini način da ostvarimo pobedu na izborima je da opozicioni glasači imaju jednog kandidata. Jedino tako će oni koji ne podržavaju nijednog kandidata, ali su protiv Vučića, poverovati da je pobeda moguća i izaći na izbore. U suprotnom, sa više opozicionih kandidata, Vučić pobeđuje u prvom krugu.

Koliko god se to nama ne sviđalo, usled medijskog mraka i potpunog raspada države, ovi izbori su referendum o Vučiću. Ne o Saši Jankoviću, ne o Vuku Jeremiću, ne o DJB, već o Vučiću. Sami kandidati su važni samo svojim pristalicama kojih je u ukupnom biračkom telu relativno malo. Između 5% i 10% ukupnog biračkog tela bi glasalo za svakog od dva kandidata. Široko biračko telo se može motivisati samo protiv Vučića, ne za jednog ili drugog ili trećeg kandidata.

Teza koja se plasira u javnost da će se sa više kandidata povećati izlaznost je suštinski pogrešna. Na primer, ako se kandidati ne dogovore i DJB izađe sa svojim kandidatom, ukupna izlaznost će na kraju biti veća nego da budu samo dva kandidata. Oko 40% glasača DJB je, u odsustvu našeg kandidata, do sada podržavalo Jankovića, a oko 40% Jeremića. Neki od njih bi ostali pri svom izboru, neki bi glasali za kandidata DJB. Na izbore bi tada izašlo i oko 20% glasača DJB koji nisu ni za jednog od dva kandidata, jer žele kandidata DJB. Ali to je marginalan doprinos izlaznosti i bez ozbira na nju Vučić pobeđuje u prvom krugu.

Glavno i jedino pitanje je: šta je potrebno da bismo motivisali glasače koji su protiv Vučića, a ne podržavaju ni DJB, ni Sašu Jankovića, ni Vuka Jeremića. Oni vide da se cela vlast ujedinjuje oko jednog kandidata, i vide opozicione kandidate koji soliraju. Njihov broj je skoro 50% biračkog tela. Da bi oni izašli na izbore, odgovorna opoziciona politika mora da im ponudi jednog kandidata. Ne dva solera, već jednog zajedničkog kandidata. Jedino tako će poverovati da je pobeda moguća.

Istinu ćete najčešće prepoznati po tome što nije prijatna i često je bolna. Bolna istina je: ukoliko ne bude jedan zajednički kandidat opozicije, Vučić pobeđuje u prvom krugu. Kandidati koji trče solo trke nisu uspeli da motivišu biračko telo i imaju skromnu podršku. Jedina stvar koja može motivisati veliki broj opozicionih birača da izađu na izbore je da poveruju da je pobeda moguća. Zato mora jedan kandidat. Zato mora dogovor.

DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Meni je vasa logika kristalno jasna i potpuno je podrzavam. Ali mi nije jasno ko ce i kako proceniti koji kandidat ima najvece sanse protiv Vucica i, u slucaju da DJB kandiduje svog kandidata, ko ce odluciti koja dvojica ce se povuci?

  • Jednostavno. Okupe se sva trojica, smisle način tj. metodologiju po kojoj će da se premere, premere se i ostane jedan. Dakle kad postoji volja, sve je jednostavno.

  • @djb

   pa nema volje. Jeremic i Jankovic su se sastajali pre nego sto su krenuli u kampanju, znaci da su se dogovorili da idu odvojeno i to je to. Voleo bi da je DJB faktor koji moze da utice na taj dogovor, ali eto nazalost nije. Vi sebe dozivljavate kao najvecu opoziciju i to jeste tacno, ali nece drugi da se vama priklone, kao sto se priklanjaju manje stranke Vucicu. Ispada da je sujeta manja medju vladajucim partijama nego u opoziciji.

   Mozda spontano ispadne i drugi krug uprkos broju kandidata. Mislim da je lakse uticati na povecanje izlaznosti biraca nego na dogovor Jankovica i Jeremica. Ulozili su previse para i energije da bi se ujedinili. Jedino da ima neki veci plan da neko bude premijer a neko predsednika ako se raspisu novi izbori. A onda ja tu ne vidim DJB u kombinaciji, ko da njih dvojca to ne mogu da urade bez vas.

 • To je dobitna i utemeljena formula koja je potvrđena kao jedina do sada uspešna. Podsećam sve, setite se kako sam-ste glasali za Koštunicu 2000.godine samo zato što je Đinđiću bio preči opšti od stranačkog i ličnog interesa i za to je založio sebe lično, progutao je najveću „žabu“ a sa njim i mi, još mi je muka od toga. Nemojte se pozivati na Zorana samo se ugledajte i pokažite da poštujete njegov nesebičan ogledni primer koji je smenio do tada neprikosnovenu vlast. Jedan na jedan, ne da, ni vlasti ni opoziciji rasplinjavanje, već udaranje u srž, onda niko neće imati dileme, ili si za ili protiv, nema sredine, nema izgovora!

 • Pade mi na pamet izbori kada je opozicija izasla ujedinjena na izbore kao DOS. Secam se autobusa i kruzenja po Srbiji. Nesto slicno treba da bude i sad. Razlika mora biti u tome sto se mora znati sta ce biti dan nakon izbora i drugi i treci …. Paket mora biti kompletan.

 • Verovatno ste u pravu sa ovom strategijom ako ni zbog ceg drugog , a ono zato sto je vec jednom uspela. 2000te je uprkos medijskoj blokadi kandidat opozicije pobedio Milosevica i to u prvom krugu. Ukoliko Seselj ne izadje na izbore, a ja mislim da nece da ne bi odmogao Vucicu ostaje jos pitanje odluke Obradovica. Bez ova dva kandidata izbori bi se verovatno resili u prvom krugu. Ovakva kampanja je organizaciono i marketinski jednostavnija.
  Kampanja sa vise kandidata bi takodje mozda mogla da uspe ali nije ‘eksperimentalno potvrdjena’. U tom slucaju bi vise kandidata hipoteticki animirali razlicite delove birackog tela, povukli bi vise novca iz budzeta i ukupno gledano bi doprineli demokratskoj ponudi sto jeste sustina domokratije.
  Ali, ja verujem da vi imate dobre procene pa ste se stoga odlucili za prvu opciju.
  Imam jedno pitanje: Da li je za opoziciju strateski bolje da Vucic pobedi ili izgubi na predsednickim izborima?
  Pobeda znaci napustanje premijerske pozicije koja je pozicija najvece moci u drzavi i prelazak na jednu protokolarnu funkciju.
  Ukoliko Vucic izgubi predsednicke izbore ja mislim da ce se vratiti na premijersku poziciju i tamo pokusati da ostane naredne tri godine.

  • Šešelj se verovatno drži u pripravnosti. Ako Vučić vidi da mu ni ovo sada nije dovoljno, Šešelj će „iz zdravstvenih razloga“ ili nečeg sličnog da odutane i pozove glasače da podrže Vučića jer je to jedini put za spas Srbije. Garant ima ovako da ispadne, moj me insekt nikad ne vara.

 • Treba strategija da se poveca izlaznost, kako bi Vucic bio ispod 50% da bi se desio drugi krug. Onda ce se doci do jednog kandidate opozicije i onda ce biti referendum. Poenta je samo da bude veca izlaznost. SNS ima mobilne i disciplinovane glasace i to veci deo od ukupno svih koji glasaju zato se govori da Vucic pobedjuje u prvom krugu. Ja realno ne vidim ni jednu kampanju, nijedne partije koja pokusava da animira ljude da glasaju. Ako bi fokus kampanje bio na tu ideju, i da se obracate belim listicima i usnulima, onda ima sanse. Samo da se 10% njih probudi i izadje na izbore i glasa za koga god osim Vucica eto sanse za drugi krug i ukrupnjavanje opozicije.

  Realno SNS kakav jeste, i SNS koalcijia i svi sateliti su realno politicki zreliji od opozcije jer umeju da se dogovore. Realno ispada da je Vucic po tom pitanju sposobniji od vas a da biste vi zeleli da se i kod vas desi takvo jedinstvo.

 • Da li će DJB aktivno promovisati dogovor i šta ćete uraditi da biste motivisali veću izlaznost?
  Da bi uopšte neko saznao da se Janković udružio sa Jeremićem, trebalo bi prvo da sazna ko su uopšte ova dvojica, šta zastupaju i zbog čega bi trebalo da im da glas.
  Zašto ne biste išli ka pozitivnoj kampanji i doveli ovu dvojicu za sto, ako su vam uopšte obojica podjednako prihvatljivi? Takođe, još uvek je rano da se priča o rejtinzima jer izbori nisu ni raspisani, a kampanje opozicionih kandidata praktično nisu ni počele. Vi ne znate koji je njihov kapacitet da animiraju birače, a ne znaju ni oni i baš zato svaki veruje u sopstvenu snagu.
  S druge strane, vaši pozivi na dogovor deluju ultimativno i provakativno i čini se da upravo imaju suprotan efekat.
  Hvala i pozdrav

 • Nadam se da je ovaj plan utemeljen na nekim ozbiljnim analizama i istraživanjima.
  Iskren da budem, meni iskaz da i jednog i drugog kandidata podržava izmedju 5 i 10% deluje poprilično paušalno, zar ne? To znači da za Jeremića i Jankovića glasa izmedju 10 i 20% biračkog tela? Pa jel 10 ili 20%?
  Sa druge strane, ne verujem da će svaki peti glasač DJB-a biti beli listić i da je podela Jeremić/Janković medju DJB glasačima 40-40-20?
  Da ne bude zamene, DJB sam glasač i aktivno širim ideje i vrednosti za koje se zalažete, želim samo da izaberem najbolji način da se sruši Vodja.

 • Meni je vaša logika kristalno nejasna… ako bude više kandidata, izlaznost će biti manja, a ako vi dodate još jednog, onda će navodno biti veća !!! (doduše marginalno)
  Teza koja se plasira u javnost da će se sa više kandidata povećati izlaznost je suštinski pogrešna. Na primer, ako se kandidati ne dogovore i DJB izađe sa svojim kandidatom, ukupna izlaznost će na kraju biti veća nego da budu samo dva kandidata. Oko 40% glasača DJB je, u odsustvu našeg kandidata, do sada podržavalo Jankovića, a oko 40% Jeremića. Neki od njih bi ostali pri svom izboru, neki bi glasali za kandidata DJB. Na izbore bi tada izašlo i oko 20% glasača DJB koji nisu ni za jednog od dva kandidata, jer žele kandidata DJB. Ali to je marginalan doprinos izlaznosti i bez ozbira na nju Vučić pobeđuje u prvom krugu.

 • Samo da ostane zabeleženo, pošto apstinenti ionako ne čitaju ovo tako da moj komentar ne može da utiče na njih, znam da se opozicija neće dogovoriti i pored svih napora i onda ćemo imati tih pet godina mraka, to je sigurno. Meni je ovaj zdravstveni sistem pre neki dan ubio majku, i već sam se napola spakovao da bežim odavde pošto više nemam nijedan razlog da ostanem.

 • Kazete da vasi glasaci idu po 40% za VJ i SJ. Dakle onda obojica treba da budu u trci, jer SJ glasac nikada nece glasati za VJ pa cak iako ga vi pozovete da to uradi.
  Takodje, vas treci kandidat mozda prodje katastrofalno, jer vasi glasaci misle svojom glavom. Sta cete ako MM dobije 2-3%? Pretekose vas onda VJ i SJ sa svojim buducim strankama.

  Pozovite onih neopredeljenih 20% da glasaju po savesti za jednig od ova dva kandidata i da se nadamo da vojvoda i dveranin ne odustanu.

 • Moja procena je da je ova priča oko ujedinjenja oporbe, kako to ovi sa zapada vele, je u stavi manevar DJB oko podrške kandidata. Manevar se sastoji u tome da se, kao, opozicija mora ujediniti da bi se dobio efekat sinergije a u suprotnom će DJB da imenuje svog kandidata pa će 10 dana pred izbore da se vidi kako ko stoji pa će se izabrati kandidat sa najvećim šansama za drugi krug. Fora je u tome da DJB bi da podrži Vuka Jeremića (za ovo imaju 400% podršku moje porodice;) ali su mu većina glasača i simpatizeri liberalne orjentacije tj. za SJ. Da se birači DJB ne ospu onda je napravljena drama oko ujedinjenja, imenovaće se MM za kandidata i onda će se ustanoviti, 10 dana pred izbore, da VJ stoji najbolje i MM će abdicirati u korist VJ. Međutim SJ neće abdicirati i nastaviće svoju kampanju i izaći će na izbore i osvojiće svojih 9% glasova.

  Liberali, na moje veliko iznenađenje, PREZIRU VJ. Ne baš kao AV ali skoro pa isto toliko. Dakle drugi krug ako se desi uvodi u VJ trku. Liberali ga ucenjuju i traže velike ustupke za podršku, što on naravno ne prihvata.

  Da li će VJ da pobedi AV zavisi da li će Putin doterati MIG-ove pre kraja kampanje. Ako se to desi, laku nam noć! Ako VJ to uspe da odloži za maj mesec, onda će se znati ko je vuk a ko vučić.

  Dakle mala izlaznost se od strane vlasti obezbeđuje raspisivanjem izbora za Vaskrs odnosno Uskrs (pravoslavni i katolički). U tom slučaju kandidat libosa pada na ispod 8%.

 • Gospodine Raduloviću, mislim da grešite. Naime, pretpostavka da će jedan zajednički kandidat opozicije moći da podigne izlaznost a time i uđe u drugi krug, utemeljena je na pretpostavci da će upravo taj kandidat da motiviše deo mekog apstinencijalnog biračkog tela. Radi se o 10% do 15 % ukupnog biračkog tela. Prva krivina je u tome što takav kandidat trenutno NE POSTOJI. Zaista me zbunjuje činjenica da verujete da će recimo Saša Janković, koga inače poštujem, moći da izvede ovakav kopernikanski obrt, bez sredstava, bez harizme u kratkom vremenskom periodu u potpunom medijskom mraku. Sa druge strane, Vuk Jeremić ima sredstava i harizmu, ali ni on ne može da probije medijsku blokadu, niti može da produži vreme. Takođe, Vuk Jeremić, koga isto tako poštujem, ima uz sebe i populaciju kojoj se ne dopada. Rezultantno dejstvo, delovanja njegove reklame i harizme sa jedne strane i izazivanja apstinencije kod određene populacije u biračkom telu, sa druge strane, imalo bi bojim se, slab pozitivan rezultat. Treći kandidat jednostavno ne postoji. Čak i da postignete cilj i „naterate“ neke kandidate da izađu iz trke i da ostane samo jedan kandidat, ko god to bio, imaćemo mršav rezultat. Mislim da je rešenje u sledećem:

  – više kandidata i svako protežira svog;
  – nema napadanja između opozicionih kandidata;
  – pored posebnih izbornih štabova, kreirati zajednički izborni štab od po jednog člana svake kampanje. Ovaj izborni štab bi koordinirao različite kampanje, kako se ne bi „sudarale“ i kako bi obišle sva mesta, čak i ona najmanja. Uloga ovog štaba bi bila velika. Svaki od kandidata bi morao da, osim sopstvene prezentacije, u pozitivnom svetlu pomene ostale kandidate. Takođe, svaki kandidat bi, na svakom mitingu, tribini ili bilo kom javnom nastupu morao da istakne činjenicu da će u drugom krugu podržati onog kandidata koji u taj krug uđe. Ovaj zajednički izborni štab bi se bavio i strategijom podele manjih mesta među kandidatima.

  Ako realno sagledamo stvari, nema nam druge. Možda i ovako ne uspemo da uđemo u drugi krug, ali to je jedina šansa.

  Napomena: Vojislav Koštunica je 2000. godine imao neverovatnu podršku, širom Srbije. Mi sada nemamo takvu situaciju, pa je i svako upoređenje izbora nerealno. Takođe, tim izborima je prethodilo bombardovanje, a to nije mali faktor uticaja na apstinencijalno biračko telo. Naime, ako žabu stavite u vodu i lagano podižete temperaturu vode, žaba neće iskočiti i biće skuvana. Upravo tu strategiju Vučić primenjuje na svima nama. Drugim rečima, nema okidača za naglo podizanje tenzije. Tenzija se mora podići ali na sasvim NOVI NAČIN. Neće uspeti kopiranje nekih prethodnih situacija.

  Sa svoje strane, ja ću sigurno glasati za opozicionog kandidata, još uvek ne znam kog. Moje je da kompenzujem jednog Vučićevog.

  • Moje lično mišljenje iz iskustva.
   Nije mi poznato za žabu ali ako je to neko probao da polako skuva žabu možda je istina.Razlika je što smo mi homosapijensi a ne žabe.
   Kad se glasalo za Koštunicu u stvari se glasalo protiv Miloševića pošto je narod loše živeo.
   Kad se glasalo za Nikolića u stvari se glasalo protiv žutih pošto su izneverili narod i narod je opet loše živeo.
   Znači ako sad narod loše živi dovoljno je da se glasa protiv Vučića.Ali protiv kandidat ne može da bude žuti pošto su oni narod već jednom izneverili .

  • Namerno zaboravljate, da će učestvovati još jedan „opozicioni“ kandidat: Vojislav Šešelj! On, po svim procenama, ima veliku šansu, da pored AV trči drugi krug u kojem će biti poražen. Pored svojih SRS glasova, dobit će i deo SNS, kao i deo „neopredeljenih“.

 • Imam još jedan predlog:

  Više opozicionih kandidata sa zajedničkim izbornim štabom i istim sloganom: „TI SI ČLAN ŽIRIJA I TI ODLUČUJEŠ KO IDE U BARAŽ,

  Znate na šta mislim. Bila bi dobra fora 🙂

 • Cinjenica da je Jeremic desnicar nove generacije i da je jedini pametan izbor Jankovic . Ne vidim da je on deo zute vlasti i da ima bilo kakvu mrlju .
  Kao glasac Radulovicev imam zelju da se njih dvojica dogovore o podrsci Jankovicu . Da takve struje pobede ovu vlast i da se konacno podignemo iz ovog mraka i nemastine .Radulovic ima resenje a Jankovic kredibilitet .Izuzetno je tesko pocistiti korov jos iz perioda 90 ‘ . Jos teze ubediti veliki broj glasaca koji su neobrazovani i koji ne misle svojom glavom vec televizoru . Zato smo tu gde jesmo na dnu . Dobra strana je sto Jankovica podrzava elita . Sad sta ce biti nakon izbora i da li ce on moci da se izbori za promenu sistema je pitanje ideje i strucnosti . Tu bi mogao Radulovic da pomogne . Treba menjati ceo sistem . Cinjenica je da to moramo .

 • Poštovani,

  da li iznesenu pretpostavku o izlaznosti u slučaju jednog, odnosno dva kandidata potkrepljuje neko konkretno istraživanje, ili se radi o nagađanju?

  • Nema nagađanja. Svi stavovi DJB dolaze od analize podataka koji dolaze sa svih strana (istraživanja, sa terena…).