Политика Саопштењe

Вучић да поднесе оставку и распише парламентарне изборе

Председник Владе мора да престане да злоупотребљава државне ресурсе и злоупотребљава своју функцију у кампањи за председника Србије, као што је то урадио јуче организовањем предизборног митинга у Врбасу, на који су његове присталице из других градова довезене у десетинама аутобуса. Захтевамо да поднесе оставку и да се распишу ванредни парламентарни избори јер је то једини потез који може да врати легитимитет и кредибилитет институцијама система.


Неморално је, недемократски и у супротности са Уставом да председничку трку води са места председника Владе јер тиме дубоко нарушава легитимитет обе институције. Једини кредибилан начин је да се распишу ванредни парламентарни избори и да грађани знају за ког премијера гласају, а не да буду жртве плана по коме им ауторитарни вођа поставља још једну лутку по свом избору на место премијера. Рушење свих институција води у дестабилизацију државе.

Стратегија коју предлаже Доста је било и једина победничка стратегија на предстојећим изборима је договор, уједињавање и заједнички наступ нових политичких опозиционих снага. ДЈБ је лидер центра, Вук Јеремић је нови лидер десног центра, Саша Јанковић левог центра. Заједнички садржалац није и не може бити личност. Заједнички садржалац је план који се прави договором политичких лидера. ДЈБ је као полазну тачку нуди план у 20 тачака и годину прекретнице.

Део победничке стратегије не могу бити истрошене петооктобарске странке и њихови лидери. Политичари који су са нама од 90-тих морају да сиђу са политичке сцене и омогуће друштву да продише. Драган Шутановац, Борис Тадић, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак и цела пратећа гарнитура петооктобарских политичара нису део решења. Они су део проблема. Свако њихово учешће на предстојећим изборима, било јавним наступима и говорима на предизборним скуповима, било као део листе за излазак на парламентарне изборе води ка сигурном губитку избора јер грађани не желе да гласају за њих, не желе ни да учествују на изборима на којима они представљају демократске партије. То би морали да знају.

Ови избори су кључни за смењивање лошег режима Александра Вучића. Зато је потребан договор око једног кандидата на председничким изборима, око једне победничке листе на парламентарним изборима, уколико буду расписани и око заједничког плана за годину прекретнице. Тема ових избора је победа и спашавање Србије од нових 5 година мрака Александра Вучића и стварање основе да се, уз слободне медије и независно правосуђе, развије нова политичка сцена, јаке институције и владавина права. Бирачи траже договор да би поверовали у сменљивост Александра Вучића.

Повезани текстови:
Година прекретнице: последњи воз за Србију
Избори 2016: план у 20 тачака

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lider će tek zloupotrebljavati i poziciju i resurse. Za to je dobio direktno zeleno svetlo i od Usa i od Eu. Ovako gaženje medijskih sloboda, negiranja pravne države, urušavanje svih demokratskih principa – a ne pustiti ni glasa, makar “glasića” – sa celog celcatog “demokratskog” zapada – znači samo jedno: dao je Kosmet, a obećao je i daće i ono preostalo – za lični interes. Šta je lični interes – samo vlast radi vlasti? Ne. Zapad ne košta ništa što će neko pljačkom razvaliti neku državu i satrti njen narod – za sva vremena. Njih ovde interesuje samo jedno – ko će obaviti posao do kraja, i ugasiti svetlo. N1 tv svojim skorašnjim veleobrtom i neverovatnom promocijom Vučića i Sns – to samo potvrdjuje. Srbija, koliko god to zvuči iznenadjujuće, a imali smo ratove, sankcije, revolucije – nalazi se u najtežem trenutku, u celoj svojoj istoriji.

    • Tacno tako.Ali o tome se ne prica. Jer perspektiva nije dobra. Realno , Srbija je Evropa , uvek bila i ostala . Geografski i kulturno , kako god pogledas . Ali ta Evropa ima svoje interese . Nekim cudnim sledom istorijskih i ekonomskih okolnosti , Evropi je postao interes da bombarduje Srbiju , razvali joj privredu , otcepi Kosovo i bog te pita sta jos uradi , uglavnom totalno unisti i razvali nam zemlju . A najbolje rezultate postize posredstvom AV.

      I sad sta da radimo ? AV , EU i USA su na jedinstvenom zadatku , a samo mi gradjani smo na drugoj strani . Sta da kazes? Necu u Evropu ? ILi hocu ? A oni su uz njega ?

      Nazalost , odgovor je jasan , ali niko ne zeli da ga prevali preko usta . Jer perspektiva u oba slucaja nije bas lepa.

  • Sa svim izrečenim se apsolutno slažem. S tim što je trebalo da upoznate Sašu Jankovića pre nego što je krenuo u izbornu kampanju sa detaljima vezanim za istrošene petooktobarske snage. Ili ga jeste upoznali a on se ipak oslonio na iste? Moderator, može li odgovor?

  • “Njemu treba da se suprotstavi nova opozicija koju predvode Saša Radulović, Saša Janković i Vuk Jeremić. Ne istrošene petooktobarske stranke i njihovi lideri. To je promena koju građani traže, to je strategija koja može da pobedi”

    Nema oživljavanja petooktobaraca, mrtvog DS-a koji je u Cvetkovićevoj vladi popljačkao zemlju a koje štiti Vučićev režim od krivičnog gonjenja. Svi ti koji su upropastili i popljačkali zemlju tada su danas u SNS i DS. Pogledajte samo vlast u gradu Beogradu (Mali, Vesić, Trivani i ostala žuta bratija…). Ni u sadašnjem DS-u ništa bolje nije!

    Kako to da su funkcioneri DS-a nakon svoje vladavine postali MILIONERI a narod još veća beda i sirotinja?
    I sada takve sakrivene iza Jankovća da glasamo. Samo može lud čovek to da uradi, da se dva puta spotakne o isti kamen!

    Neka Janković bude nezavisni a ne DS kandidat. Kada to bude, biće dogovora, a dok je pod uticajem petooktobaraca -vrlo teško!

    DOSTA IM JE BILO!

  • Potpuno se slažem. Ono što je simptomatično je činjenica da SJ ne propušta priliku da se predstavi kao lider cele opozicije. Mislim da je vreme da se DJB jasno distancira od njega (prvenstveno zbog toga što SJ protura Šuleta na zadnja vrata). Uzima vam članstvo a vi ga podržavate. Uzvratite mu istom merom pa neka se puši. Mnogo je umislio da je važan.

  • Apsolutno tačno.Vučić koristi sve vreme njegovog mandata za promovisanje svog mandata i svoje politike.Politika mu nije državnička već se svodi ba nameštanje rezultata, predstavljanje podataka koji su u interesu samo šačice ljudi koje PRODAJU SVOJU DRŽAVU ZA odrrdjeni honorar.Moja baba bi mogla da bude premijer i polako da uništaca svoju privredu i svoje firme.NE DAJE SUBVENCIJU DOMAĆIM FIRMAMA, već svoj narod pretvara u roblje.Nije tačno da Srbija nema alternativu ali je ona napornija i ne daje prostor za LOPOVLUK.Ostaćemo stranci i robovi u svojoj sopstvenoj zemlji dok će oni naći utočište u svojin vilama po inostranstvu.

  • Vidim digla se frka što niste podržali Jankovića. Dobro je što niste s obzirom ko ga podržava. Krajnje je vreme da se pojavi neko ko će da ide i protiv ovih trenutnih bitangi i pljačkaša kao i protiv onih koji su pljačkali pre njih. Ti “pre ovih” i dalje daju izjave kako je sve bilo bolje dok su oni bili na vlasti i to im je argument kojim idu protiv Pusija.
    DOSTA JE bre BILO.

  • Dok mi pišemo, vojska sns na terenu “popisuje” ko će za koga da glasa. Idu od kuće do kuće i bez trunke stida pitaju za koga će te da glasate. Ako slučajno kažete da niste za Vučića, tj sns, kažu “znači glasaćete PROTIV Vučića”. To mi se danas desilo na vratima moje kuće. Nije me strah da kažem da nisam za njih, ali ipak uši mi je zaparalo to njihovo “PROTIV”. Mali korak nas deli od potpune fašizacije Srbije. Ako ovako nastave očekujem da mi kuću obeleže žutom Davidovom zvezdom ili napišu da sam izdajnik. Oni su u tome verovatno veoma kreativni.

  • Ovaj teks odlicno odslikava trenutnu situaciju i daje konkretna resenja. Ako kandidati ne mogu da se dogovori, Jeremic za predsednika, Jankovic za gradonacelnika, moj predlog je Radulovic za predsednika.

    Ako J&J nemaju interes da pobede, nego da spasu od propadanja DSS & DS, treba ici pravo protiv njih.

  • Pratim rad DJB i dajem Vam punu podrsku. Vasa strategija “Cekati i videti” je po meni pun pogodak i svi koji su napustili DJB proteklih dana i koji Vas napadaju da dugo cekate, po meni su upali u LUTKAREVU ZAMKU, jer karte jos nisu podeljene i ne znamo ima li parlamentarnih izbora (a bice ih). Mislim da ovo ogradjivanje od politike DOS-a treba da bude kljucno u kampanji koja sledi i da je to put kojim DJB mora da ide, i platforma za pregovore sa Jeremicem i Jankovicem. Ukoliko se oni od toga distanciraju i ne zele da prihvate da se ograde od LIKOVA IZ PROSLOSTI KOJA TRAJE (Sule, Dusan Petrovic, Velja Ilic), Vi mozete da nastavite jedino svojim putem, jer vasi glasaci to ocekuju. Nemojte mesati CISTO I PRLJAVO jer Lutkareva fabrika magle i lazi bas to ceka da obavi svoj prljavi posao.

    Sto se tice SNS ULICARA, znam da je za prosle izbore jedna ekipa iz Sombora pomagala po gradovima Vojvodine, da je to tako organizovano da tamo gde nema lokalne ekipe pomazu SNS sokoli iz drugih gradova. Organizacija im je na visokom nivou, znali su odlicno da pokriju teren i to ne treba podceniti, ali je vidno da su u gorem polozaju nego pred prosle izbore (mnogi glasaci SNS-a su razocarani). Oseca se nervoza, sto znaci da ce biti sve agresivniji. Botovske ekipe su brojne i disciplinovane, navijacke tribine su pod kontrolom, mediji su na kolenima, sve ovo upucuje da ce borba biti teska i da ne smemo da posustajemo i da se demoralisemo.

    Ja sam na ovom sajtu dobio dosta dobre i pozitivne energije a i dosta sam stvari naucio, pa gledam da se oduzim tako sto cu biti uz DJB i onda kad mi se cini da nesto moze i drugacije da se uradi. Sirimo pozitivnu enregiju i NATAPAJMO ljude oko sebe. Proces je spor ali ce dati rezultate. Bio sam uz Vas kad smo bili na 2%, bio sam kad smo bili na 6%, bicu dok ne dodjemo u poziciju da menjamo stvari u drustvu. Mi smo u prednosti jer imamo veru u bolje sutra a oni imaju SVOJE INTERESE ili SENDVIC I DNEVNICU. Mrznja im je u osnovi politickog delovanja i zato se kula od karata moze lako srusiti.

    Dosta je bilo Starog DOS-a i Vucicevog DOS-a. Posaljimo sve DOSMANLIJE u proslost, zajedno sa Seseljem.