Ауторски текст Београд Образовање

Рушење Графичке школе

Графичка школа на Новом Београду, Отона Жупанчића 19, није место за ученике. Зграда у којој се одвија настава не заслужује да се зове школа. Фасада се свако мало обрушава и представља опасност да некога од ученика или запослених повреди. Прозорски оквири су зарђали и климави, кроз њих је завијала зима. Кандидат СНС-а се у споту хвали да је реновирано 350 школа. Само не знамо где, можда у Немачкој.

У ходнику школе су рупе у бетону. Када се попнете климавим степеницама наилазите на разваљена метална врата. Тоалет је један, за девојке и младиће, али као да није за људе. Личи на остатке тоалета у некој давно заборављеној рушевини. Писоари разваљени, нигде убруса ни тоалет папира, о течном сапуну за прање руку не вреди ни говорити. Плафон изнад тоалета је огољена арматура.

Зидови су пуни влаге и малтер се љушти.

Ово једина графичка школа у Београду. Тужно је да гледамо где нам се деца школују.

Донедавни директор Графичке школе Велибор Божовић је у октбру 2016 године изјавио да је школа у блокади пуних осам година. “За куповину креда се сналазимо од донатора и ђачког динара. За ове четири и по године, колико сам директор, борим се да изађемо из ове ситуације. Сви су упознати са нашим проблемом, али нико не може да нам помогне управо зато што нам је рачун у блокади. Руке су нам везане” описао је Божовић.

Минус је по њему настао због тога што је претходно руководство склопило уговор о складиштењу опреме и уређаја за практичну наставу са две фирме. Опрема је убрзо нестала, а школа је тужена. Графичка школа није једина школа у Београду чији је рачун у блокади. Због неспособне Владе годинама трпе и професори и ученици. Школе се по Србији урушавају – грађевински. Образовање је неадекватно, не прати трендове у свету, мада кандидат СНС-а рекламира дуално образовање, нема учила, компјутери су мисаона именица, а грађевинско урушавање зграда у које су школе смештене је последњи стадијум због кога Влада треба да се стиди.

Марко Драгославић
члан покрета “Доста је било”, Звездара, Београд

Прилог

 

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Fali mi samo posred ovog divnog ambijenta AV. Što se ne uslika!? Ah, da, školski toaleti više nisu aktuelni! To je njegovo interesovanje bilo onomad pre godinu-dve. Davno zaboravljeno. Zapravo, ovako izgleda, ovo je dokaz o ispunjenju njegovih obećanja, ili je istinitije, ovo je od njega potaman dobro za građanstvo, i njihovu decu.

  • Uvaženi Marko Dragoslaviću
    član pokreta „Dosta je bilo“, Zvezdara, Beograd:
    Da nisam vidio okolinu u prozorima, grafite po zidovima, nejasan zvuk našeg jezika i drveće okolo objekta, a koje je autohtono drvo sa naših prostora. U prvi mah sam pomislio da ste slike i video zapis načinili negdje u Siriji. Želim Vam svako lično i porodično dobro i žao mi je što moja voljena Srbija danas ovako izgleda, nadam se da neće još dugo. Srdačan pozdrav…