Autorski tekst Beograd Obrazovanje

Rušenje Grafičke škole

Grafička škola na Novom Beogradu, Otona Župančića 19, nije mesto za učenike. Zgrada u kojoj se odvija nastava ne zaslužuje da se zove škola. Fasada se svako malo obrušava i predstavlja opasnost da nekoga od učenika ili zaposlenih povredi. Prozorski okviri su zarđali i klimavi, kroz njih je zavijala zima. Kandidat SNS-a se u spotu hvali da je renovirano 350 škola. Samo ne znamo gde, možda u Nemačkoj.

U hodniku škole su rupe u betonu. Kada se popnete klimavim stepenicama nailazite na razvaljena metalna vrata. Toalet je jedan, za devojke i mladiće, ali kao da nije za ljude. Liči na ostatke toaleta u nekoj davno zaboravljenoj ruševini. Pisoari razvaljeni, nigde ubrusa ni toalet papira, o tečnom sapunu za pranje ruku ne vredi ni govoriti. Plafon iznad toaleta je ogoljena armatura.

Zidovi su puni vlage i malter se ljušti.

Ovo jedina grafička škola u Beogradu. Tužno je da gledamo gde nam se deca školuju.

Donedavni direktor Grafičke škole Velibor Božović je u oktbru 2016 godine izjavio da je škola u blokadi punih osam godina. “Za kupovinu kreda se snalazimo od donatora i đačkog dinara. Za ove četiri i po godine, koliko sam direktor, borim se da izađemo iz ove situacije. Svi su upoznati sa našim problemom, ali niko ne može da nam pomogne upravo zato što nam je račun u blokadi. Ruke su nam vezane” opisao je Božović.

Minus je po njemu nastao zbog toga što je prethodno rukovodstvo sklopilo ugovor o skladištenju opreme i uređaja za praktičnu nastavu sa dve firme. Oprema je ubrzo nestala, a škola je tužena. Grafička škola nije jedina škola u Beogradu čiji je račun u blokadi. Zbog nesposobne Vlade godinama trpe i profesori i učenici. Škole se po Srbiji urušavaju – građevinski. Obrazovanje je neadekvatno, ne prati trendove u svetu, mada kandidat SNS-a reklamira dualno obrazovanje, nema učila, kompjuteri su misaona imenica, a građevinsko urušavanje zgrada u koje su škole smeštene je poslednji stadijum zbog koga Vlada treba da se stidi.

Marko Dragoslavić
član pokreta “Dosta je bilo”, Zvezdara, Beograd

Prilog

 

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Fali mi samo posred ovog divnog ambijenta AV. Što se ne uslika!? Ah, da, školski toaleti više nisu aktuelni! To je njegovo interesovanje bilo onomad pre godinu-dve. Davno zaboravljeno. Zapravo, ovako izgleda, ovo je dokaz o ispunjenju njegovih obećanja, ili je istinitije, ovo je od njega potaman dobro za građanstvo, i njihovu decu.

  • Uvaženi Marko Dragoslaviću
    član pokreta „Dosta je bilo“, Zvezdara, Beograd:
    Da nisam vidio okolinu u prozorima, grafite po zidovima, nejasan zvuk našeg jezika i drveće okolo objekta, a koje je autohtono drvo sa naših prostora. U prvi mah sam pomislio da ste slike i video zapis načinili negdje u Siriji. Želim Vam svako lično i porodično dobro i žao mi je što moja voljena Srbija danas ovako izgleda, nadam se da neće još dugo. Srdačan pozdrav…

  • PREDLOG: zamolite svoje klince da slikaju svoje škole, njihove učionice, zidove, podove, fasade. I osnovne i srednje. Da napravimo – spot.