Интервју Политика

Радуловић за Спутњик: Лидери ДОС-а само сметају опозицији

Преносимо интервју који је Саша Радуловић, председнички кандидат покрета “Доста је било” дао за Спутњик.


Улазим у трку да бисмо подигли излазност јер то спречава Вучића да победи у првом кругу. Уколико се Јеремић или Јанковић пласирају у други круг, подржаћу их без резерви, каже лидер ДЈБ Саша Радуловић.

Партократија је највећа кочница српске економије и неопходно ју је што пре укинути да би се увео ред у земљи, будућност је у малим и средњим предузећима, а не у страним инвестицијама са нашим парама. Што се тиче спољне политике, мале земље треба да се држе на периферији геополитичких токова, изјавио је за Спутњик председнички кандидат покрета „Доста је било“ Саша Радуловић.

Гитара на крају јесењег заседања у Скупштини можда се није некима свидела, али је покрету „Доста је било“ удвостручила број посетилаца на друштвеним мрежама, каже он. Иако су на овим изборима странке много активније на друштвеним мрежама, Радуловић верује да није све у томе да се на њима буде присутан, већ и да има шта да се понуди. Председнички кандидат покрета „Доста је било“ верује да је Александар Вучић победив, и сматра да цео регион пати од исте бољке.

Покрет „Доста је било“ направио је изненађење на парламентарним изборима. Мислите ли да су изненађења могућа и на председничким?

— Мислим да су могућа. Вучић је победив, његова подршка је значајно пала, са неких 40 одсто у укупном бирачком телу на око 30. Ако се повећа излазност, он онда значајно пада.

Инсистирали сте на томе да се Јеремић и Јанковић договоре и да опозиција има једног кандидата, али до тога није дошло. Зашто сада и ви улазите у изборну трку?

— Нажалост, до те стратегије није дошло, и оно што сад покушавамо да радимо, пошто смо видели да Вучић побеђује у првом кругу, јесте да ја улазим у трку да бисмо подигли излазност јер тај раст у ствари и спречава Вучића да победи у првом кругу. Сличан ефекат би, на пример, произвео и Прелетачевић Бели када би успео да заврши прикупљање потписа, и то била јако добра ствар јер би он такође неке од апстинената извео на изборе. Ми треба да дођемо до свих апстинената не бисмо ли спречили победу у првом кругу. Наш циљ на овим изборима је победа против Вучића, и она се постиже тако што уз раст излазности долазимо до другог круга. Наравно, мислим да сам бољи кандидат од осталих, међутим, грађанима не говоримо да не гласају за друге кандидате. Кажемо, гласајте за онога за кога мислите да вас најбоље представља, а онда ће онај ко буде најуспешнији доћи до другог круга, и онда очекујемо да га подрже сви. Тада је Вучић заиста победив.

Дакле, нема дилеме кога ћете подржати у другом кругу уколико се ви не пласирате?

— Уколико Вук Јеремић или Саша Јанковић буду водили бољу кампању и дошли до другог круга, без икакве резерве ћемо их подржати и чак активно радити на кампањи да се победи на изборима. Међутим, ако ја дођем до другог круга, очекујем исти такав приступ.

Шта сте хтели да поручите гитаром на крају заседања Народне скупштине?

— То је било заседање Скупштине у којој је 27 закона и одлука слупано у једну тачку дневног реда, а онда је Скупштина „силована“ у целовечерњем заседању до ујутро само из једног разлога — да не би заседање ушло у четвртак. Јер, да је ушло у четвртак, Вучић би морао да се појави у парламенту и да одговара на питања посланика. Све су урадили само да би то спречили, и наше свирање гитаре је било протест против тога. Тим протестом смо практично и успели да пошаљемо поруку која је дошла до огромног броја људи који су чули после тога и озбиљне ствари. Разумем да има људи којима се то не допада али циљ који смо имали смо постигли.

Протестовали сте и због прекида рада парламента…

— Оно што се тада десило је нешто што је по нашем мишљењу потпуно неприхватљиво. Прво је распуштена, односно суспендована скупштина, и то је својеврсно ванредно стање. Образложење председника Владе, односно председнице Скупштине, која је само његов гласноговорник, да тобоже Скупштина уноси политичку нестабилност у друштво, заиста је испод сваког политичког нивоа. Поврх тога што су суспендовали Скупштину, заказали су ванредну седницу на коју је дошла Могеринијева да би се сликали са њом и да би рекла неколико добрих речи о томе шта је Влада радила. То је тек испод нивоа. И онда долазимо до тога да нам се председник Владе кандидује за председника Републике.

Не знам ниједну демократску земљу у свету у којој се то десило. То сам рекао Могеринијевој у лице, и није јој баш било пријатно. Дала је легитимитет свим тим одлукама које ми сматрамо дубоко неморалним и нелегитимним.

На парламентарним изборима прошле године максимално сте искористили друштвене мреже, да ли су сада и друге странке активне?

— Постале су много активније остале странке, али имају један мали проблем — немају садржај. Није довољно само користити друштвене мреже, морају и да се анимирају људи. На пример, наша страница на Фејсбуку у последња два месеца бележи милион посета недељно. Томе је допринело свирање гитаре. Пре тога смо имали отприлике пола милиона оних који су долазили на страницу, а након једног перформанса с гитаром, тај број је скочио.

Шта поручујете бирачима, зашто да гласају за вас? Који су то економски потези неопходни да се направе што пре?

— Имамо план у 20 тачака у коме смо показали шта тачно треба да се уради у Србији за годину дана. Суштина од осам главних проблема Србије је партократија, односно партијски паразитски систем који уништава све сфере друштва. Он се манифестује кроз партијско запошљавање, кроз корупцију, кроз партијску буразерску економију, кроз субвенције које се дају којекаквим инвеститорима из којекаквих земаља, које све иду уз неки партијски рекет који се узима. Читав партијски паразитски систем нас годишње кошта преко две милијарде евра, а с друге стране, пензионерима је отето 180 милиона евра и то се зове реформа. Сматрамо да је суштинско решење за Србију увођење реда, укидање те партократије, а то се ради тако што се склањају партијски кадрови из јавног сектора.

Верујете ли да је то могуће у Србији?

— Апсолутно је могуће. То сам радио кад сам био у Министарству привреде преко Агенције за приватизацију. Ми не говорим о вишку лекара, просветних радника, медицинских сестара или рецимо радника у комуналним предузећима, радника у ЕПС-у и тако даље. Говоримо о партијским кадровима са углавном купљеним дипломама са измишљених универзитета који седе на измишљеним административним радним местима. Треба укинути субвенције страним инвеститорима, то је једна потпуна бесмислица где практично неко добија 10.000 евра по радном месту за које плаћа наше људе 200 евра месечно. Претварамо се у земљу јефтине радне снаге из које нам деца беже. Нама треба систем универзалне социјалне заштите, здравствена заштита за све, култура које се финансира из буџета, смањење пореза и доприноса за трећину јер они су извор сиве економије. Наша економска политика мора да се окрене према домаћим малим и средњим предузећима, породичним фирмама.

Противите се иностраним инвестицијама?

— Немамо ништа против страних инвеститора, управо супротно. Међутим, не са нашим парама. Значи, ако долазите, инвестирајте своје паре. Ово су неке основне економске ствари о којима сам говорио кад сам био министар. Што се тиче ових предузећа у реструктурирању, уместо политике Владе, која призива спасиоце, треба увести ред онако како се то ради на Западу више од 100 година. Прво урадите личну карту, попишете имовину, попишете обавезе, утврдите шта сте дужни.

Рођени сте у Босни и Херцеговини, отац вам је погинуо у Сарајеву

— Да у колони у Добровољачкој улици.

Чини ми се да ретко причате о томе. Какав је ваш однос према земљама у региону и како би требало да изгледа сарадња са суседима?

— Мој отац је рођен на Косову, у општини Дечани, мајка ми је личанка. Обоје су завршили факултете у Београду, отац медицински, а мајка економски. Ја сам одрастао у Сарајеву, тако да јако добро разумем мултинационалне средине, шта је ваљало, а шта није ваљало. Тај живот ′60-их, ′70-их и ′80-их година био је леп, али било је наравно ствари за које човек касније, кад одрасте, види да баш нису биле како треба. Ипак, у односу на ово данас, то је било више-мање уређено друштво. Проблем региона поново је партократија, исто као и економија. Постоје корумпиране политичке елите које се хране сукобом. Значи, њима је потребно подгревање сукоба, међусобни напад јер тиме најбоље анимирају своје гласаче, односно збијају редове, пошто немају решења за животне проблеме грађана. Када политичке елите биле одговорне, онда не би било запаљиве реторике. Наравно, не треба бежати од дешавања деведесетих, исто као што не треба бежати од дешавања у другом светском рату. Сваки злочин је злочин, и сви злочинци морају да буду кажњени на којој год страни да се налазе жртве. Потребна је политичка воља да се то разреши али бојим се да се ове ствари не решавају зато што нема политичког интереса. Тињајући конфликти су у интересу свих корумпираних, неспособних политичких елита у региону.

Како бисте себе дефинисали — као евроскептика или као еврофанатика?

— Грађанин сам Србије и само водим рачуна о томе шта је интерес ове државе. Нама требају добри односи са целим светом. У неким стварима Европска унија је идеалан партнер, а не треба потценити ни односе са Русијом. Значи, треба радити ствари које су нама у интересу.

Да ли је могуће балансирати?

— Мислим да није потребно балансирати већ држати се својих интереса. У спољној политици као и економији не постоје пријатељства. Постоје само и искључиво интереси. Мале земље су паметне ако се држе на периферији геополитичких токова и никад не буду захваћене самим вртлогом. Наши политичари су били довољно неодговорни да су у прошлости увек дозвољавали земљи и целом народу да буде ухваћен у вртлоге геополитике. На крају, велики се увек договоре, а страдају мали. Нама треба позиција у којој нећемо бити топовско месо за геополитичка разрачунавања. Оно што имамо данас је очигледно редефиниција односа јер су и односи између Америке и Европске уније, Русије и Кине, врло компликовани.

На шта сте мислили кад сте рекли да је Србији потребно темељно чишћење политичке сцене?

— Промена се дешава већ од избора 2012. Странке које су имале прилику да управљају државом након Петог октобра изгубиле су подршку. Ти политички лидери су истрошени, можда су они добри људи, али су изгубили поверење грађана. Њихово учешће у кампањама појединих кандидата сада им само снижава шансе, и то је једини разлог због ког се бунимо. Јер ако нам је циљ да победимо Вучића, ко год смета тој победи заиста би требао да стане са стране, не би требало да користи ове председничке изборе и кандидате за прање својих биографија и на неки начин спасавање својих странака. Мислимо да је то њихово време прошло и да су потребне нове политичке снаге. Нама су потребне нова левица, нова десница и нови центар. СНС ће нестати са политичке сцене, срушиће се као кула од карата, а људи ће се питати да ли је могуће да то тако лако може да се деси.

Извор: Спутњик 

 

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Citiram – Partokratija je najveća kočnica srpske ekonomije i neophodno ju je što pre ukinuti da bi se uveo red u zemlji, budućnost je u malim i srednjim preduzećima, a ne u stranim investicijama sa našim parama. Što se tiče spoljne politike, male zemlje treba da se drže na periferiji geopolitičkih tokova.
  Koliko je ovo realno viđenje naše stavranosti ?
  Evo odgovora.
  Значај, утицај и стварна моћ појединих političara ili stranaka није одређена њиховом тренутном номиналном позицијом, јер је утицај владара из сенке снажен и убедљив. Сталност положаја и утицаја ЕУ намештеника који чине стварне креаторе државне политике, су анонимни разни помоћници, државни секретари, саветници, руководиоци пројеката и сл.Poltičari su samo marionete, Тај привид демократског легитимитета је опсена. Бриселска представничка тела треба да су фискално контролна, а не законодавна. Читав низ наводно независних и стручних регулаторних тела и агенција извршне власти, врше директан утицаја на државну управу. И то је један од битних показатеља постојања копаоничког „сагласја“. Реч је о секторима преко којих ЕУ спроводи тзв. реформе, које Брисел финансира преко различитих пројеката.Тај механизам је монтиран у време „демократских промена“ и данас kordiniše парама ЕУ фондова у интересу бриселске администрације. Ту је кључ њихове одрживости, која их чини незамениљивим када је у питању пут евроинтеграција.Svaka stranka će pokazivati svu svoju lojalnost бриселској наднационалној бирократији. Bilo ko da dođe na vlast mehanizam ostaje u funkciji i nemilosrdno melje našu zabludu o samosvojstvu.
  Е сад, проблем је на другој страни.
  Уколико се критична интелектуална јавност не мири са оваквом политиком треба да понуди алтернативу и презентира је јавности.
  Очит је проблем што те алтернативе нема, jer mi nismo u stanju da preuzmemo svoju sudbinu u sopstvene ruke. Ko kaže drugačije vara se .
  Izvod je jasan nikakva domaća politika ne tangira našu stvarnost, ma ko da je na vlasti.
  Tako zaključuje Vilogorski,

  • Uvaženi Vilogorski;
   Prvo ne bi bilo loše da nemiješate latinicu i ćirilicu, možda je to Vaš izraz ravnopravnosti pisma , ali smorište nas dok čitamo. Mi imamo alternativu i “Sale nacionale” je sve reko kako treba na nivou. Pored njega, imate Vilogorski i druge alternative i druge kandidate. Što je i Radulović u govoru za Sputnjik više puta i istakao, mada Radulović nije mislio na AV i Šešelja, a Vi možete i njih Vaš izbor.
   Pozdrav i svako dobro Vam želim. Nemojte odgovarati, a ja u cilju kompromisa evo priznajem da sam Vas sve razumio…

 • Интервју вредан похвале.
  Јасно, недвосмислено, прецизно и разумљиво свима – од “обичног” народа до интелектуалаца.

  Свако добро у даљем раду.

  Поздрав

 • Феноменалан интервју! Браво Саша, свака част!
  Тачно се види да што се човек дуже и дубље бави “темом”, да је све јаснији и конкретнији. И, надам се, јаснији грађанима.
  Дај Боже да је дошао тренутак ослобађања!
  Прође живот…..

  • Да похвалим и новинарку. Одлично. Профи, без фрустрација и кидисања на саговорника. Права питања, прави коментари, ма супер…..један овакав интервју на РТС и где би нам био крај…

  • Uvaženi Peđa Poledica,
   dobro ste rekli prođe život. Odošmo u sudijsku nadoknadu vremena, ako ga sad srušimo. U sudijskoj nadoknadi vemena, kao Barsa sinoć, ima da fukare sve uz zatvor otjeramo. Od 90-tih nam dušu na usta čupaju, a na patnji i nadi jadnog napaćenog naroda. Koji je kolektivno neka se ljuti, jeste da je moj narod, ali dosta glup i kasno konta život prođe….Pozdrav srdačan Peđa…

 • Konacno da se oglasi nas Sasa i na fonu Velike Rusije i najveceg prijatelja Srba i Srbije! Nije mi jasno sta je toliko dugo cekao da se predstavi srpkom birackom telu kao pravi pravcati Srbin kome je u dusi i srcu Srbija.Njegov put i poreklo, stradanje porodice gubitka oca, odlaska u pecalbu u SAD, uspesne karijere tamo i casnog i rodoljubivog povratka u Srbiju gde se prihvatio politike zeljan da pomogne svom narodu.Naravno da su ga foliranti i prevaranti napadali drvljem i kamenjem jer je Sasa zeleo i zeli da prenese iskustva iz najrazvijenije zemlje sveta GDE JE SAMOSTALNO BEZ ICVIJE PORSKE USPEO!To ne bi uspelo ovim fiolirantima i prevarantima koji se drze jedni za druge i otimaju hleb iz usta naovnog i napacenog naroda kojim manipulisu, lazu i pljackaju,.Njih ne tangira sto se ljudi iz ocaja svaki dan ubijaju, i sto vlada nedemokratija, nasilje, laz i otimacina.Vazno je davatio lazna obecanja i lagati, a narod kao narod navikao je na ono sto ima.Vecina su stari i neobtrazovani ljudi.Sasa i nas DJB ima veliku perspektivu jer se radi o futuristickoj koncepciji i politici koja mora biti prihvacena od svih.DJB treba jaca baza, jaci kadrovi i strucnjaci.Cudi me da dijaspora niie uocila DJB kao sebe i da jos snaznije potpomogne DJB.DJB sui svi oni koji su otisli trbuhom za hlebom, koji su se borili i bore samostalno, posteno, bez pljacke i prevare.Dijaspora je zapostavljena iako itekako bi mogla da ima uspeha u eri digitalizacije i komjuterizacije.Dijaspora je prva morala i trebala da podrzi DJB jer salje od svojih usta milijarde dolara da prehrani stare i nemocne i nezaposlene koji ne shvataju da su obmanuti i da zive od pomoci svoje dece u inostranstvu, a da im tio isti foliranti otkidaju od usta.Oni takodje ne znaju da se penzijama koje se obeznedjuju iz ino kredita kupuje mir, a da je deo penzija pokraden i recikliran.Narod ne zna nista, samo veruje ono sto mu se servira i sto leti.<<Kazu ne utzimati i ne verovati svemu sti leti( stara izreka).Konacno, Sasa je pokazao da on i DJB nisu iskljucivo okrenuti Zapadu vec i Istoku i u tom smilsu podrzavamo intervuju koji je dao SPUTNIKU nasem bratskom glasniku koji prenosi ono sto nam nasa braca itz Rusije govore i savetuju GAVARIT MASKVA!!! RUSIJA IZNAD SVEGA JER SRBI NEMAJU BOLJEG PRIJATELJA I ZASTITINIKA OD RUSA I RUSIJE!! pozdrav Sasi Radulovicu buducem predsedniku Republike Srbije i lideru najbolje buduce partije Srba .DOSTA JE BILO! Kao simpatizer DJB vatreni pozdrav Junaku Belom PRELETACEVICU! Udri sa tom stapinom LOLO!!!

 • Ovo [..Лидери ДОС-а само сметају опозицији..] je apsolutno tacno. Posle 27 godina visestranackog sistema u Srbiji, na njenoj politickoj sceni se i dalje nalazi jedan politikantsko-hohstaplerski “kompot” ciji su jedan sastojak “politicari” koji su se pojavili 1990-e a drugi, “politicari” koji su se pojavili 2000-e. Ni jedni ni drugi odavno nemaju veze sa stvarnoscu niti mogu da shvate sta se desava u Evropi, u EU i u SAD.