Војводина Медији

Кикинда у ланцима политичког екстремизма

Пресецају се сви путеви којима опозиција може да се обрати грађанима. Невероватно је до које мере се иде! Локална ВК телевизија је затворена, а по изјавама власника и уреднице овог угушеног медија, претходно су трпели велике притиске странке на власти да „штимају“ информације које дају грађанима у корист СНС-а. Телевизија Рубин је посебно „чудо“. Познати по читању дугих СНС саопштења од слова до слова, од почетка до краја још у претходној кампањи, сад додатно построжавају приступ опозицији. Ми из покрета Доста је било већ три дана покушавамо да добијемо ценовник телевизије Рубин да на њој бар платимо да се наш председнички кандидат појави у емисији. Ни ценовник не добијамо, а до преговора о емисији без ценовника не може ни да дође!* За то време ТВ Рубин се из градске касе финансира толиким сумама народних пара да му продаја минута у сврхе политиког маркетинга није у опште потребна за опстанак на тржишту. Врх екстремизма је што су од ове кампање, као никада до сад, јавне просторије у центру града које су коришћене за политичке трибине деценијама уназад, одлуком градске скупштине под влашћу СНС-а забрањене за употребу у те сврхе! Истерани смо из медија, па и из локалних сала.

За сво то време велики медији са националном фреквенцијом хвале вођу и у етар шаљу искључиво ружичасту слику државе која цвета од успеха. За исто то време десетине хиљада људи годишње бежи из те такве „расцветане“ државе. Лаж је постала основно средство политичке борбе, а скоро сви медији алат који служи ширењу искривљене слике. Од грађана се надамо да ће препознати да нам се ово већ дешавало пред рушење Слободана Милошевића и да ће увидети образац преваре који се понавља, али у пуно горем облику. За време Слобе нису тако отворено спречавали људе да се окупе на трибини. А сви се сећамо појма „ТВ Бастиље“ и грађана који су од муке лупали у шерпе да својим суграђанима објасне да се информацијама са телевизије трују лажима, тј. дезинформишу. Сада је још горе, јер немамо једну ТВ Бастиљу, већ постоји шума таквих медија. У колике шерпе треба сада да лупамо?

Чему ово води? Гласање на изборима је воља грађана, тј. њихова одлука да неког кандидата подрже. Одлуке се доносе на основу расположивих информација које служе као темељ за одлучивање. Грађани у овој кампањи информације за одлучивање неће имати. Питање је да ли ће већина грађана под оваквим условима медијске манипулације и знати ко се осим Вучића у опште и кандидовао. Опозициони кандидати ће бити сабијени на интернет канале комуникације, можда неки флајер или билтен који ће бити убачен грађанима у сандуче и по који измучен, али још увек слободан медиј. За то време са свих екрана, скоро свих насловних страна и са свим ТВ минутима у свом џепу, са изузетно видљивог места премијера трку за председника ће трчати један човек. Насловне стране ће опозиционе председничке кандидате представљати искључиво као ружне и зле!

Покрет Доста је било апелује на грађане да изађу на изборе у што већој мери и гласају против Вучића, заокруживањем било ког опозиционог председничког канидата. Само велика излазност опозиционих гласача може да га спречи да већ у првом кругу узме више од 50% гласова дезинформисаног становништва, а то може да нам омогући други круг председничких избора. У другом кругу, понесени надом да је Вучић победив, изаћи ће опозициони гласачи у још већем броју. Добићемо референдумску атмосферу у којој ће нада бити рођена. Ту би некако могао и да му се коначно види крај, а онда би могло да се спроведе ослобађање и опоравак медија и лечење комплетног амбијента око нас. Ови избори су референдум против Вучића, на њима бирате – Ваша земља или његова држава.

Тим покрета Доста је било у Кикинди                  

*Ценовник телевизије Рубин смо добили, након три дана чекања и објаве овог текста.

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар