Vojvodina Mediji

Kikinda u lancima političkog ekstremizma

Presecaju se svi putevi kojima opozicija može da se obrati građanima. Neverovatno je do koje mere se ide! Lokalna VK televizija je zatvorena, a po izjavama vlasnika i urednice ovog ugušenog medija, prethodno su trpeli velike pritiske stranke na vlasti da „štimaju“ informacije koje daju građanima u korist SNS-a. Televizija Rubin je posebno „čudo“. Poznati po čitanju dugih SNS saopštenja od slova do slova, od početka do kraja još u prethodnoj kampanji, sad dodatno postrožavaju pristup opoziciji. Mi iz pokreta Dosta je bilo već tri dana pokušavamo da dobijemo cenovnik televizije Rubin da na njoj bar platimo da se naš predsednički kandidat pojavi u emisiji. Ni cenovnik ne dobijamo, a do pregovora o emisiji bez cenovnika ne može ni da dođe!* Za to vreme TV Rubin se iz gradske kase finansira tolikim sumama narodnih para da mu prodaja minuta u svrhe politikog marketinga nije u opšte potrebna za opstanak na tržištu. Vrh ekstremizma je što su od ove kampanje, kao nikada do sad, javne prostorije u centru grada koje su korišćene za političke tribine decenijama unazad, odlukom gradske skupštine pod vlašću SNS-a zabranjene za upotrebu u te svrhe! Isterani smo iz medija, pa i iz lokalnih sala.

Za svo to vreme veliki mediji sa nacionalnom frekvencijom hvale vođu i u etar šalju isključivo ružičastu sliku države koja cveta od uspeha. Za isto to vreme desetine hiljada ljudi godišnje beži iz te takve „rascvetane“ države. Laž je postala osnovno sredstvo političke borbe, a skoro svi mediji alat koji služi širenju iskrivljene slike. Od građana se nadamo da će prepoznati da nam se ovo već dešavalo pred rušenje Slobodana Miloševića i da će uvideti obrazac prevare koji se ponavlja, ali u puno gorem obliku. Za vreme Slobe nisu tako otvoreno sprečavali ljude da se okupe na tribini. A svi se sećamo pojma „TV Bastilje“ i građana koji su od muke lupali u šerpe da svojim sugrađanima objasne da se informacijama sa televizije truju lažima, tj. dezinformišu. Sada je još gore, jer nemamo jednu TV Bastilju, već postoji šuma takvih medija. U kolike šerpe treba sada da lupamo?

Čemu ovo vodi? Glasanje na izborima je volja građana, tj. njihova odluka da nekog kandidata podrže. Odluke se donose na osnovu raspoloživih informacija koje služe kao temelj za odlučivanje. Građani u ovoj kampanji informacije za odlučivanje neće imati. Pitanje je da li će većina građana pod ovakvim uslovima medijske manipulacije i znati ko se osim Vučića u opšte i kandidovao. Opozicioni kandidati će biti sabijeni na internet kanale komunikacije, možda neki flajer ili bilten koji će biti ubačen građanima u sanduče i po koji izmučen, ali još uvek slobodan medij. Za to vreme sa svih ekrana, skoro svih naslovnih strana i sa svim TV minutima u svom džepu, sa izuzetno vidljivog mesta premijera trku za predsednika će trčati jedan čovek. Naslovne strane će opozicione predsedničke kandidate predstavljati isključivo kao ružne i zle!

Pokret Dosta je bilo apeluje na građane da izađu na izbore u što većoj meri i glasaju protiv Vučića, zaokruživanjem bilo kog opozicionog predsedničkog kanidata. Samo velika izlaznost opozicionih glasača može da ga spreči da već u prvom krugu uzme više od 50% glasova dezinformisanog stanovništva, a to može da nam omogući drugi krug predsedničkih izbora. U drugom krugu, poneseni nadom da je Vučić pobediv, izaći će opozicioni glasači u još većem broju. Dobićemo referendumsku atmosferu u kojoj će nada biti rođena. Tu bi nekako mogao i da mu se konačno vidi kraj, a onda bi moglo da se sprovede oslobađanje i oporavak medija i lečenje kompletnog ambijenta oko nas. Ovi izbori su referendum protiv Vučića, na njima birate – Vaša zemlja ili njegova država.

Tim pokreta Dosta je bilo u Kikindi                  

*Cenovnik televizije Rubin smo dobili, nakon tri dana čekanja i objave ovog teksta.

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar