Медији Политика Саопштењe

Чланови Саветa РЕМ да поднесу оставке

Отворено писмо члановима Савета РЕМ

Позивамо чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да под хитно поднесу оставке јер срамно ћуте пред безочном злоупотребом медија током предизборне кампање.

На основу Закона о елетронским медијима, дужни сте да вршите контролу и надзор над радом пружалаца медијских услуга. Ваша је дужност заштита и очување интереса јавности, а не интересa Александра Вучића и Српске напредне странке. Посебно током предизборне кампање, имате законска овлашћења да пратите медијски садржај и да реагујете у ситуацијама када политичари злоупотребљавају политичку функцију, што не може бити очигледније од случају председника Владе који је невероватних пар стотина пута заступљенији од других  председничких кандидата. Срамно ћутите на свакодневне безочне злоупотребе медија, дозвољавајући да  ова кампања нема никакве везе с демократским процесом и постане најнеправеднија, најбесмисленија и најпрљавија у ‘’новијој српској историји’’ чиме коначно потврђујете да сте потпуно контролисано и зависно тело које је директно одговорно за трагично и понижавајуће стање у медијима.

Не реагујете на то што Дневник 2 на јавном сервису предствља најочигледнији пример злоупотребе актуелне политичке функције од стране премијера. Ћутите када се на ТВ Пинк емитују вишесатне ‘’дебате’’ у којима се као на траци смењују тобожњи аналитичари, коментатори и политичари укључујући и актуелне и претходне министре, а сви се утркују у неукусном хваљењу премијеровог лика и дела.

Подсетимо и на најсрамнију одлуку донету непосредно пред почетак кампање да не вршите своје законски прописане обавезе и овлашћења која се односе на надзор рада медија током кампање чиме сте додатно згазили и последњу мрву интегритета коју сте икад имали. Тиме што сте  бесрамно пристали да будете понизни слуга власти и заливате медијску депонију која годинама заудара и трује здрав разум и расуђивање, пристали сте да уместо интереса јавности, будете заштитник интереса владајуће коалиције.

Како бисмо имали привид коректне предизборне кампање, неопходно је да сви председнички кандидати имају једнак третман у медијима, да буду подједнако заступљени, а медији су дужни да извештавају објективно, правоверно, професионално и истинито. Према Статуту, али и према Закону о електронским медијима, подсећамо вас да је ваш рад јаван, а да сте ви били дужни да након прошлогодишњих парламентарних избора објавите Извештај о надзору над радом пружалаца медијских услуга током предизборне кампање. Тим извештајем  би се утврдила заступљеност политичара у медијима, али и злоупотребе медија који су непрофесионално извештавали. И управо прошле године, по први пут тај извештај нисте објавили и покушали сте да обманете јавност тврдећи да сте дужни да објавите само извештај о оглашавању.

Да се актуелни РЕМ сутра укине, не би била готово никаква штета јер не поштујете законе који уређују ваш рад, а притом дајете лажне изговоре о томе због чега то не радите. Од независности у раду, што је предуслов вашег функционисања није остало ништа, јер су чланови Савета редом политички подобни људи, већина без икаквог, чак ни основног знања о медијима, који су ту постављени како би и даље владајућа коалиција несметано злоупотребљавала фреквенције и медије у циљу даљег одржања на власти.

Због тога што сте одлучили да не поштујете законе којима се дефинишу ваше надлежности, обавезе и овлашћења, директно сте одговорни што ову кампању карактеришу небројане методе медијске манипулације из којих би и сам Гебелс могао штошта да научи. Дозволили сте бескрајне серијале на појединим телевизијама посвећене искључиво блаћењу политичких супарника и хвалисања председника Владе, гостовања ‘’аналитичара’’ без кредибилитета који се неретко баве ратним хушкањем, као и бесконачно дугачке преносе предизборних скупова. Пошто нисте реаговали ни на једну од поменутих ситуација, требало би да вам након болног буђења буде јасно да ћете остати запамћени као одговорни за понижавање медија, новинара као и владавину најгорих у историји Србије.

Прес служба Покрета ‘’Доста је било’’

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Posto je to tako,kao sto ste rekli,mozete ovih dana da spremate tuzbe za gospodu kriminalce iz REM,RTS i sve ostale.Predizborna kampanja je prosla,a procice i njihovo te ce odgovarati za svoje zlocine.Narodne izdajnike treba prozvati javno imenom i prezimenom,da cela Srbija zna.

  • Sinocno predstaljanje predsednickih kandidata u drugom dnevniku, Marta 26tog, prosto nisam mogao da verujem sta je RTS emitovao u tih 15tak sekundi predstavljanja DJB… Snimak kako neki penzioner u prolazu kaze Sasi Radulovicu da mu je penzija najzad odobrena??? Ovo nikad nije bilo ovako… ni za vreme Slobodana Milosevica i takozvane TV Bastilje… dno dna.

  • То да се бивши РРА а садашњи РЕМ не меша у свој посао, евидентно је више година, а нарочито је изражено последњих “пар” година. Стварно се питам чему тај РЕМ служи? Одговорно тврдим да је РЕМ спречавао дигитализацију у Србији, када је на годину дана пред коначан прелазак на дигитално емитовање расписао конкурс за доделу пакета ТВ канала од ТВ Авале за аналогно емитовање (у игри су биле две ТВ станицеза добијање).
    Своје “услуге” РЕМ више него “дебело” наплаћује свим емитерима, готово 10 пута више од РАТЕЛ-а. Доказ за ову тврдњу може се наћи у конкурсима за доделу фреквенција/ТВ канала управо на сајту РЕМ-а. Ако се за РАТЕЛ може рећи да врши техничку обраду свих ТВ канала и ФМ радијских фреквенција у шта спада утврђивање емисионих локација, максималне ефективне израчене снаге, дефинисање антенских дијаграма и висине стубова, минимизација ометања, планирање зона, међународна координација и низ других задатака, то се за РЕМ може изрећи да та агенција БУКВАЛНО НИШТА НЕ РАДИ, и треба је укинути, што ће поздравити сваки емитер.
    Ни једна ТВ станица, која је добила дозволу не поштује програмску шему коју је приложила на конкурс. Програм неких приватних ТВ станица с националном покривеношћу је најобичнији шљам, чиме се наноси “(не)културни геноцид” овој земљи и дегенеративно утиче на васпитање и дефинисање моралних вредности младих људи.
    Што се тиче фаворизовања премијера у трци за председничко место, добија се утисак да је у последње време и њему непријатно колико су се поједини електронски медији (ТВ Пинк, ТВ Студио Б) и штампани медији (Информер) удворички, дегутантно и понижавајуће понели према њему, доводећи у бесмисао предизборну кампању због неравноправне заступљености. У погледу електронских медија који су у надлежности РЕМ, ту се нико не оглашава. Форсира се иста власт коју је овај народ рушио 5. октобра 2000. године. Подсетимо се да је тадашња Влада (тзв. друга влада Мирка Марјановића) бројала 35 чланова, од чега СПС 15, СРС 15 и ЈУЛ 5 чланова. У тој влади г. Вучић је био министар информисања (запамћен по драконским казнама “неподобних” медија, односно Закону који је потписао), г. Николић један од потпредседника, г-ђа Табаковић министар за економску и власничку трансформацију, г-ђа Гојковић министар без портфеља, г. Шешељ потпредседник (познат по залагању да не можете добити ни једну потврду од државе док не измирите сва дуговања без обзира што држава дугује вама), …. итд.). Да ли су ти исти људи и сада на власти? Рекло би се да је иста власт била онда (СПС, СРС, ЈУЛ) а и сада.