Ауторски текст Политика

Павловић: Неке заблуде око значаја председничких избора и овлашћења председника

Постоји неколико тренутних заблуда око значаја председничких избора и овлашћења председника републике.

1. Ово су избори за најбољег кандидата. Нетачно. Ово су избори за промену система. Уопште није важно ко ће победити, већ да Вучић изгуби ове изборе. Ако их изгуби, систем се не може одржати, јер ће се убрзо после избора распасти владајућа коалиција, и тако стећи услови за ванредне парламентарне изборе на којима ће коалиција око СНС изгубити. Тек тада се отвара простор да се бирају најбољи.

2. Шта нам гарантује да ће, ако Вучић изгуби, заиста доћи до промене система? (Председник нема ингеренције да мења систем.) Председник заиста не може да мења систем, јер нема policy овлашћења, нити ће имати већину у Скупштини. Али промена се уопште неће десити кроз промену јавне политике или доношење нових закона, већ кроз фактичку промену која ће бити последица чињенице да је Александар Вучић изгубио изборе. То се дешавало већ два пута у новијој историји Србије (2000. и 2012. године). Председник који изгуби изборе више нема легитимитет да контролише владу, јер га коалициони партнери виде као губитника. Због новостеченог губитничког педигреа главног човека у коалицији, владајућа коалиција ће се распасти, након чега следе ванредни парламентарни избори.

3. Зашто неки кандидати причају о свом програму кад председник не може да спроводи никакву политику? Тачно је—председник не може да спроводи политику, али може да утиче на њу. Утицај је могућ кроз уставно право да враћа законе скупштини и да их не потпише. Разлози за враћање могу бити вишеструки—ако су у нескладу са уставом, ако су супротни принципима међународног поретка, ако нису донесени у складу с процедуром или ако су супротни председниковом схватању неке јавне политике (рецимо, стамбене или социјане политике). (Погледајте члан 19. Закона о председнику републике.)

Председник, за разлику од владе, не може никоме наложити да спроведе неку политику у дело, али чињеницом да може да врати било који закон ако није у складу са његовим схватањем политике може да појача његов утицај на законодавну област. Ако председник не жели да прогласи неки закон, њега мора да прогласи председница скупштине указом. Ако буде превише таквих закона, легитимитет такве скупштине долази у питање. Ако жели да избегну нелегитиман статус, влада и скупштина морају да сарађују с председником и прихватају неке његове policy предлоге.

4. Председник је немоћан; он мора да спроводи политику владе Србије. Из претходног се види да не мора. Он може да уђе у сукоб с владом по сваком policy питању на основу права да враћа скупштини законе на дораду. Друго је питање да ли му се то политички исплати. За такву своју одлуку, председник одговара грађанима на наредним изборима.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vjerujem u demokratsku snagu srpskog naroda i svih građana Srbije. Vjerujem u pobjedu kandidata opozicije. Vjerujem da su Saša Radulović, Boško Obradović, Vuk Jeremić i Saša Janković budućnost Srbije. Ova dvojica zadnjih trebaju da se riješe repova iz prošlosti: Tadić, Šutanovac, Živković, Velja Ilić, Žuti i slično oko sebe, te DJB treba na tome da istraje do kraja. Ovi ljudi su budućnost Srbije ili budućnosti neće biti, ostala bi samo jad, bijeda, strah i mrak.
    Pozdrav srdačan svima…….

  • Najbitnija stvar je što predsednik ujedinjuje građane koji glasaju za njega, iz čega direktno sledi nagli skok popularnosti političke opcije koju on predstavlja. Pobeda na predsednikim izborima je verovatno nedostižna prednost u odnosu na sve ostale na narednim parlamentarnim. Već viđeno 2000. i 2012. godine. A imajući u vidu da će parlamentarni izbori biti brzo, bitno je bitno izaći kao pobednik.

    Dodatno, ovih dana mi se sve više čini da će parlamentarni izbori svakako biti vrlo brzo, čak i da Vučić nekako izmuze pobedu na ovim izborima. Sve ozbiljno klizi nizbrdo, vlast jedva uspeva da iskontroliše krizu i obuzda socijalne nemire. Šuplje je na sve strane, uskoro će im ponenstati prstiju da drže zapušene sve rupe na čamcu. Doduše, ta opcija je mnogo gora nego da ga sad lepo ispratimo sa vlasti, pa da dobije mesto zatvorskog bibliotekara jer to mnogo voli i verujem da bi se odlično snašao.

    • Ovo ste potpuno u pravu.Recimo pred parlamentarne izbore mi smo dobili dugo cekani asfaltirani put. Sad nema ama bas nista. Recimo u Barajnici ne mogu da saniraju raskrsnicu u centru a izgleda kao oranica. Izgleda da je para ponestalo osim za bilborde i reklame.

  • “Председник заиста не може да мења систем, јер нема policy овлашћења..”

    Ваљда се мислило на, рецимо, извршна овлашћења, или извршну власт. Полиси овлашћења нема смисла.