Политика Преносимо

Саша Радуловић за Еспресо: Кад постанем председник прво ћу отпустити Вучића

Преносимо вам интервју председничког кандидата Саше Радуловића за портал Еспресо.


Председнички кандидат Покрета “Доста је било” Саша Радуловић, у интервјуу за Еспресо причао је зашто људи треба да гласају за њега, ко ће бити нови председник Србије, зашто се опозиција није ујединила и подржала једног заједничког кандидата, рекао зашто његова кандидатура није одмагање опозицији, а помагање Вучићу, који резултат очекује од избора…

Зашто људи да гласају за вас?

– Већ три године, откад сам ушао у политику говорим о централном проблему Србије, а то је партократија која разара. Покрет Доста је било је једини који говори о томе, кажу нам да често, пречесто говоримо о томе. Ја кажем гори нам кућа, уништава је ватра, говорим о тој ватри, а други би да причају како да окречимо зид. Ови избори су прилика целокупног система, нису само председнички избори, ја трчим ту трку, и сада имам добре шансе да уђем у други круг. Након тога победићу Вучића, пашће влада, доћи ће до распада СНС, нови парламентарни избори и Покрет Доста је било ће победити на тим изборима, и онда ћемо коначно увести ред, укинути партијско запошљавање, укинути сулуде субвенције страним инвеститорима, донети закон о пореклу имовине, променити цео тај систем, и са друге стране вратити људима пензије, вратити плате здравственим и просветним радницима, војсци и полицији, смањити порезе и доприносе, увести потпуну транспарентност, ред у државу, и то је кључна платформа за коју трчим и тражим поверење грађана да ми омогуће да спроведем ово о чему говорим.

Ко ће бити нови председник Србије?

– Ја мислим да ћу ја бити председник Србије.

Ви сте рекли да сте се кандидовали за председника Србије, јер је опозиција није ујединила. Зашто се опозиција није ујединила?

– То је питање за друга два кандидата. Ми смо инсистирали на томе, ови избори су референдум против Вучића, исто као што је пети октобар био референдум против Милошевића. Људи нису гласали за Коштуницу, односно одређен број јесте, али већина није, тако и ови избори нису за мене или било ког другог, него су заиста референдум против ове политике у последњих пет година, коју грађани оцењују на овим изборима. Покушали смо договор, кандидати су одлучили да трче соло трке, мислим да је то велика штета, јер да смо се договорили и направили заједничку платформу за председничке, парламентарне и београдске изборе, да бисмо одували и Вучића и целу позицију. Нажалост, они су кренули сами, ја сам видео да те кампање које су кренули да воде, које су кренуле пре месец и по дана нису дале никаквог резултата, биле су бледе, и водиле су ка томе да Вучић побеђује у првом кругу. Иако је изгубио пола милиона глашача у односу на април прошле године, то је још увек 1.8 милиона тако да уз ниску излазност, чак рецимо 10 гласача Доста је било који су изузетно опозиционо настројени троје не би уопште изашло на изборе јер не верују у победу, и не допадају им се кандидати. Ја сам ушао у трку да то променим, јер ово јесте велика прилика за комплетну промену система. Чини ми се да поред Белог, који је такође ушао у трку, да смо значајно подигли интересовање људи за кампању, и дошли у позицију да спречимо победу Вучића у првом кругу. Што се наше кампање тиче, оно што видимо на терену и на друштвеним мрежама, имамо одличне шансе да управо уђемо у тај други круг.

Зар ваша кандидатура није одмагање кандидату опозиције, а помоћ Вучићу? Веће је шансе имао један кандидат или макар двојица… Са вашом, али и кандидатуром Чанка и Обрадовића шансе заиста јаких кандидата, Јанковића и Јеремића, слабе?

– Један кандидат значи да су се сви ујединили око њега, да имамо кампању коју сви воде заједно, два кандидата то разбијају и то је најгора опција.

А три, четири, пет?

– Поправљају лошу ситуацију коју су два кандидата направила одбијајући договор. Један кандидат је најбољи, најгоре је кад имате само два. То су нам показивала истраживања. Да ја нисам ушао у трку Вучић би победио у првом кругу, јер два кандидата су поприлично бледи, људи не би ни изашли. Погледајте, улазак Белог вам то и показује. Бели изводи на биралиште бираче који иначе не би ни изашли на изборе. Ја такође, наш фокус јесу апстиненти којих је око 45 одсто бирачког тела. То вам говори колико су ова два кандидата успела да анимирају бирачко тело. Те приче потичу из њихових кампања. Прича о расипању гласова и све ове ствари које заиста немају никакве везе са суштином. То је покушај да сачувате своје кампањице, да у њима освојите одређени број гласова, то што ће Вучић победити у првом кругу их не интересује, јер ће они моћи да покажу да имају велике проценте. Е па неће моћи. Ови избори су велика прилика да променимо цео систем, и ја сам ушао у трку да управо то и постигнем.

Какав резултат избора очекујете?

– Очекујем да ће ми грађани указати поверење. Боримо се са апстиненцијом, људи мисле да су сви исти, и с тим да ништа не може да се промени, онда су дигли руке од политике и кажу сви ви причате лепо када сте опозиција, али кад дођете на власт онда радите оно што су радили претходни, односно чувате фотеље. Ја кажем, ја сам већ био на власти. Отишао сам добровољно од те фотеље. Имао сам ћуп од 300 милиона евра као министар привреде, нисам узео ништа из њега, нисам дао никоме да украде, уводио сам ред, правио личне карте, систематизација радних места, хтео да повежем радни стаж људима, да исплатим заостале зараде. Вучић ме зауставио у томе, онда сам кренуо од нуле да градим политичку организацију, без коалиција, без уласка у власт, значи нисмо исти. Ја нисам глуп човек, да сам хтео да радим то што раде сви остали ја бих то радио још пре три године, и данас бих био министар. Тако да покушавамо да убедимо људе да изађу на изборе, да могу све да промене, за разлику од ’90 – их година, када је Милошевић иза себе имао и војску и полицију. Данас Вучића не воли нико, одржава се на власти са тим привидом који ствара преко медија, које контролише. Најважнији је РТС, па онда и већину осталих медија. То можемо да разбијемо на овим изборима.

Да постанете председник, шта бисте прво да урадите?

– Отпустио Вучића са чела координатора служби безбедности. За разлику од Николића који се није мешао у свој посао, ја бих сваки закон који је штетан вратио Скупштини, да вас подсетим отете су пензије, отете су плате, дају су сулуде субвенције страним инвеститорима, имамо коруптивне уговоре за Београд на води, давање војвођанске земље назови Арапима и страним инвеститорима. Овакве ствари су све прошле поред председника Николића без да је реч рекао о њима. Најважније је од свега након пораза Вучића на овим изборима, ја сам у прилици да променим цео систем, тако да ово нису само председнички избори.

Шта мислите о Јанковићу, Јеремићу, Прелетачевићу, Шешељу?

– Ја се током кампање нећу изјашњавати о кандидатима. Могу само да кажем да оно што Бели ради је оно што треба свима нама, а то је извођење људи на бирачка места, извођење апстинената. Ове приче о томе како он отима некоме гласове, и Покрет доста је било прати та смешна прича. нико нема власништво над гласовима, него грађани поклоне поверење некоме, и то привремено. Заслужите га или не, и сигурно постоје људи који су гласали за Доста је било на парламентарним изборима, а који неће гласати за мене на овим изборима него за Белог. Међутим, има много више гласача који не би ни изашли на изборе да се Бели није кандидовао. То значи ако је друштвени интерес да победимо Вучића, да Бели ради добру ствар, а сви који причају о расипању гласова би требало да заћуте.

Ако дође до другог круга, кога ћете подржати?

– Онога кога изаберу грађани Србије, при чему знамо реално ко уопште има шансе да дође до другог круга. То рецимо Шешељ не може, он има између два и три одсто у бирачком телу, и ова намештена истраживања га полако враћају тамо где јесте. Једно време су плашили грађане са његовом подршком од 11 одсто, он то нема. Прилика је да на овим изборима кад грађани одаберу, ја ћу тога и подржати безрезервно у другом кругу, али очекујем исто и од њих. Осим Вука Јеремића, који се изјаснио, то нисам чуо од Саше Јанковића, тако да би било крајње време да пошаље ту једноставну поруку.

Рекли сте да су ово избори за промену система. Шта је потребно за промену система?

– Потребно је укинути партијско запошљавање, које нас кошта више од милијарду евра годишње, сулуде субвенције између осталог страним инвеститорима коју су такође милијарду евра, то су две, укинути корупцију кроз закон о пореклу имовине..

Много оптужби ових дана да неко од кандидата “ради за Вучића”. Ради ли неко од опозиционих кандидата за Вучића?

– Имамо квази опозиционе кандидате, Шешеља који је уцењени човек, Паровића који је ту доведен да нам смета, али о томе ћу говорити након избора. циљ нам је сада да повећамо излазност, да дође до другог круга и да победимо Вучића.

Ако Вучић постане председник Србије, хоће ли он тај посао обављати боље од Томислава Николића?

– Имаћемо наставак мрака. Мислим да грађани јако добро виде куда земља иде. Преко РТС-а добијају ружичасте слике да земља иде у добром правцу, а онда погледају своје новчанике, они празни, фрижидере, они такође празни. Па људи мисле вероватно некоме добро иде, па ће вероватно доћи и то време. Нажалост, никоме добро не иде, осим малог броја партијских кадрова који су се увалили преко корумпиране државе, тако да је ово прилика за промене. На овим изборима може све оловком да се промени, не морамо да излзимо на улице, за разлику од Милошевића ’90 – их који је имао војску и полицију, Вучића не воли ни војска ни полиција. Све што има су медији.

Вучић више неће бити премијер, без обзира на резултат избора. Кога очекујете на овом месту?

– Што се тиче његових кандидата, мислим да је типовао на Вујовића као најбољег кандидата. Он ионако физички личи на Цветковића, а и по другим карактеристикама такође.

А ко би био идеалан кандидат?

– Ја, јер имам велику енергију за разлику од других политичара, који су неостварени улазили у политику. Ево рецимо Александар Вучић вам је типичан пример. Нема ниједног јединог дана искуства, било где, он је типичан партијски паразит. Па онда кренете даље, од Вулина, па имате власника печењаре који дође на чело државног предузећа…Ја не морам ово грађанима да објашњавам, они то знају, у свакој локалној средини имате по једног локалног шерифа. Ја имам каријеру пре уласка у политику, сви људи у Доста је било су такви људи, нама од политике ништа не треба, хоћемо да створимо систем. Ја имам и знање, и искуство, и снагу и одлучност, храброст.

Али ви сте се кандидовали за председника Србије, а ко би онда био премијер?

– Ово вам је пут за промену целог система, тако да након победе на председничким изборима, пошто ја хоћу реконтрукцију целог система, и тражим од грађана подршку за то, видећете како ћемо одрадити посао након те победе на изборима. Спровешћемо све ствари о којима говоримо, јер ја стојим иза сваке речи коју кажем.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Odlicni su intervjui, preciznije, odlicni su odgovori. Steta sto nisu na RTS-u da vecina moze da pogleda. Ne znam da li je DJB istrazivao za svoje potrebe, koliki su dometi interneta u politickoj kampanji u Srbiji. Moze li se osvojiti 20% glasova samo na internet kampanju ?

  • Мени је и 15% преоптимистично…наравно да бих волео да је макар дупло од тога…
   Превише смо сабијени.
   На Радула се окомила сад и ова квази грађанска елита.
   А Манипулатор уби са свих страна.
   Не знам.
   Биће зјбно.
   А можда нам је и последња шанса.
   Ја ћу се мнооого сморити ако овај прође у првом кругу.
   Убиће ми вољу за борбу потпуно.
   Али не он као он, него милиони људи чија је он персонификација.
   Не могу…

 • “Kandidovao sam se da pobedim, a ne da podržim druge u drugom krugu. Saša Janković @pravi_ugao”
  https://twitter.com/pravi_ugao/status/846393433010946050 a mitinge mu naravno organizuje DS
  A Preletacevic drugi put u roku od nedelju dana deli blog nekog ko hvalise DS Jankovica kao jedinog opozicionog kandidata https://www.facebook.com/Ljubi%C5%A1a-Preleta%C4%8Devi%C4%87-Beli-1807139592860602/
  Ivan Ivanovic i dalje ismejava Radulovica https://www.youtube.com/watch?v=6XG4R1tHlbs
  Kesic ga nije ni pomenuo u poslednjoj epizodi, forsiraju Jankovica, stara DS garda
  Pa sad DJB simpatizeri jos jednom dobro razmislite kome cete dati glas i zasto podrzavate pokret DJB, ako ne zbog borbe protiv partokratije i strancarenja, protiv bahatog SNS, SPS i bahatog i arogantnog DS.
  Radule ne daj se!

  • Sve je to krug dvojke. Skupina ljudi koji su umislili da su nekakva elita te da su bogom dani da određuju šta je ispravno a šta ne. Moš’ misliti.

  • Polako s’ ti tviteri, fejsbuci….necemo ici u krajnos’. Radulovic je vrhunski strucnjak samo se mnogo uzbudjava. Evo na primer kod tog Olivera Ivanovica, ovaj Nedeljkovica, da Ivana Ivanovica, to je recimo duhovito I dobra je reklama. A sto se ovoga Jankovica bese tice, njemu ni sve bele figure ne mogu pomoci da matira. Jer Sutanovac vuce potezi ! Samo bez uzbudjavanja.

  • Cilj DJB-a je da se promeni sistem a to će ići veoma teško, sistem se stvara 30 god. Svi mediji, uticajni pojedinci, mnoge javne ličnosti su deo tog sistema, priznali to sebi ili ne. Mnogi su to što jesu zahvaljujući privilegijama ostvarenim poznanstvom sa ljudima koji su stvarali sistem i naravno delom sopstvenim sposobnostima. Malo će ko od pripadnika elite podržati koncept koji zastupa DJB iz straha za sopstvenu poziciju, nisu sigurni da bi u Danskoj, sistem koji uzimamo kao uzor, bili to što su u Srbiji. Vlasnici medija, i opozicionih, su postali vlasnici u ovom sistemu i nisu voljni da se on sruši, više su za varijantu da se zamene Kurta i Murta. Uz prethodno navedeno ljudi su površni, ni jedan…ali bukvalno do sada ni jedan simpatizer Jankovića ni nije pozitivno odgovorio na pitanje “Jesi li pročitao/la biografiju SJ?” Neverovatno ali istinito. Nadam se da su ljudi u DJB svesni da je ovo maraton, borba koja će trajati dugo. Glasam za DJB i procenti me ne zanimaju.

  • Jankovica sma prestao da slusam kada sam video Sutanovca. To je jedina i prosta istina koje se ne stidim jer nemam nikakav interes osim uredjenog drustva. Svako ko zeli isto i nema zakulisne namere bi trebao da rezonuje isto. DS ovaca znam dosta,slican je agresivan mentalitet kao kod SNS, samo bolji nivo obrazovanja. DS je toliko stete napravio da ne vidim nacin kako da se opere (prodaje,kriminal,komunalne policije, zaduzivanje, bus plus,itd..). Koliko god da Jankovic govori dobre stvari,logicne i pozeljne, sama cinjenica da se tu mota dokazana ekipa unistava svaki trud koji je ulozio. A ovo muljanje i taktiziranje oko podrske,kristalno jasno govori o kakvim ljudima je rec i da su u pitanju poprlicno kvarni i nemoralni ljudi.

   Naravno, posto zelim uredjeno i normalno drustvo uvek cu glas dati manjem zlu pa bih teoretski podrzao SJ u drugom krugu,ali ne bih bio srecan zbog toga jer vidim koji problemi nam sa njime slede.Ponovicu,nemam nikakav interes jer sam zaradjujem svoj novac izvan ovog sistema i tako cu i nastaviti ubuduce. Dakle, cist sam,ne ocekujem niti koristi niti pomoc bilo koga. Ono sto mene brine jeste velika kolicina ljudi niskog morala. Mislim da nacija jednostavno nema kapacitet (moralni, organizacioni, intelektualni) da ovo bude normalno drustvo,ali cu se boriti i zahvalan sam da je DJB sto postoji kao instrument za takvu borbu,kakvi god da budu rezultati. Doveo sam barem dvoje ljudi da glasaju za DJB,a pokusacu jos dvoje.

  • Поштована Мирјана В. 77,
   што се видео клипа тиче, мишљења сам да није реч о исмејавању Саше Радуловића и ДЈБ, него презентовање опште ситуације у власти и шта их може очекивати. Саша је употребљен само зато што је он једини који се отворено супроставио томе, и упоредио (погађамо кога) са Шојићем из Тесне коже.
   Поздрав

  • Mirjana,
   Ivan Ivanović na linku koji ste,poslali ne ismeva Sašu, već Vučića i partokratski sistem. To popularizuje stavove DJB-lo, jer ljudi preko humora puno lakše primaju i vare teške informacije (da su pokradeni, poniženi i uvredjeni). Hvala za link, slatko sam se nasmejao (Vučiću, ne Saši).

  • Dušan s Dušanovca kako nije? Maltene je porucio ljudima da ce Sasa da mu oprosti sve i dogovori sa njim kada dodje na vlast, iako je vec bio na toj vlasti i mogao je da cuti i ostane da nas zamajava.
   Pogledajte proslu od 14-og minuta https://www.youtube.com/watch?v=tceQYj8SpxE
   Napravise Radulovica ludim jer je tvitovao sledece: “Ako osvojim 30% u 1. a Vucic 51% izgubio sam. Ako bude 2. kruga, i ja ne udjem u njega, pobedio sam”
   Poruka Radulovica je jasna, ako Vucic pobedi u prvom krugu, gubitnik je, ako bilo ko udje u drugi sa Vucicem, pobednik je, ne jedino Radulovic, svi mi, rusimo ga i krecemo u promene.
   Ok je i sala za Betmena , ali da kazu da treba da se trazi lekarsko uverenje da je normalan, da ce da pokrene akciju 10000 potpisa za to uverenje …

  • Konkretno je ovo sporno u tekstu tog autora za koga čujem da je cenjen u nekim krugovima – ,, I ostali kandidati nude bolji život. Sve su to, ako se izuzme Saša Janković, svesno, ili im se tako namestilo, Vučićevi trkači, a od njih najbolje kotira lakirani Vuk Jeremić,” – zaista čudna izjava njegova …. a Beli ga je valjda šerovao jer je posle njega ishvalio i izuzeo iz grupe svih ostalih…Što se tiče Kesića , još gora je stvar – on je uz snimak sviranja gitare insinuirao nedostatak zdravog razuma u bloku u kom drugi opozicioni relevantni kandidati nisu ismevani.

 • Saša Janković je – jasan. Baš kao i njegovi sekretari, Šule, Teodorović, i uopšte, cela ta bratija propalih, a željnih ponudjenog novca. Naduvanost sa kojom korača kmečko koji je do juče mjaukao i pozivao Vučića na dijalog, a sada izigrava vlasnika najmanje 70% glasova, sudeći i po ponašanju i po apsolutnoj nesaradnji sa istinskom opozicijom – potvrdjuje da Janković ne haje za titulu trojanca. Njegovo iznenadno katapultiranje za kandidata, a sve to pre dogovora sa šokiranom opozicijom, priča je za sebe, i predstavlja suštinsku potvrdu moći i premijera i novca koji je u opticaju. Možemo samo da slutimo o svemu, o njegovoj stvarnoj količini. Medjutim, Jankovićevih 300.000 glasova, hteo to on ili ne, u drugom krugu otići će onom kome treba – opozicionom kandidatu koji zabode najviše glasova u tom trenutku. Baš kao i 200.000 glasova Boška Obradovića. Preostala dvojica najjačih kandidata, podeliće narednih 800.000 glasova. U kojoj srazmeri, na koji način, videćemo. Razlika svakako neće biti veća od 50-tak hiljada u korist jednog od njih dvojice. Ova 4 kandidata skupiće 1,3 milion glasova u prvom krugu. Ostali, zajedno – 0,6 miliona. To je 1,9 miliona onih kojima se u startu izvrće želudac makar samo i na pomen nečijeg imena. Premijer dobija – približno isto toliko. Odlučiće – Kosmet. Ukoliko ne uradite nešto zajednički, po tom pitanju, nema 2.kruga. Zato – u OEBS, Rik.

 • Revolucinarne ideje teško nalaze i probijaju svoj put do običnih ljudi koji čine većinu biračkog tela. U Srbiji, ukidanje partiskog zapošljavanje je revolucionarna ideja. U Srbiji javnost rada institucija je revolucionarna ideja. U Srbiji je revoluconarna ideja transparensnost tokova ovca. U Srbiji revolucionarna ideja je slobodno informisanje.U Srbiji je revolucionarna ideja je izgradnja sistema koji svi moraju poštovsti.
  To su samo neke od najvažnijih ideje DJB. Te ideje, kao revolucionarne i progresivne pobedće sve druge retrogradne ideje. Ali će put do te pobede biti dug i težak. Nema dobrih ideja i dobrih dela koja se lako i brzo ostvaruju. Važno je da su se pojavili LJUDI, nosioci tih ideja i da je borba za ostvarenje tih ideja počela.

 • Ja mislim da bi i 5-6% glasova za gosp.Radulovica u ovoj situaciji bio veliki uspeh.To bi bilo blizu procentu koji je DJB osvojio na proslim izborima,
  i zapravo bi potvrdilo tvrdnje da im je podrska duplirana,a moguce otisla i na 15%.
  Time bi pokazao da je uspeo da izvede jedan deo apstinenata na izbore i da je njegova kandidatura imala smisla.
  Iz razloga sto bar pola biraca koji bi na parlamentarnim izborima glasali za DJB,na predsednickim ce svoj glas dati Jeremicu ili Jankovicu,
  neki i Belom.Radulovica bi vise voleli da vide na mestu premijera.No da bi uopste mogao da pretenduje na mesto premijera, jako je bitno
  da osvoji tih 5-6% glasova,tj.da mi simpatizeri DJB-a u sto vecem broju glasamo za Radulovica a isto i sugerisemo i onima koji se jos nisu odlucili.
  A ja zaista ne mogu da zamislim nikoga drugoga na mestu premijera ko bi u Srbiji doneo neki boljitak,neku brzu i znacajnu pozitivnu promenu
  osim gospodina Radulovica.A ne mozemo vise ovako,jednostavno ne mozemo

 • Poštovani,
  Uz svu podršku stavovima DJB, valja obratiti pažnju na neke izjave koje g.Radulović redovno ponavlja, neko bi rekao, suviše jednolično. Na pitanje o stavu o podršci Šešelju u 2. krugu, ne kaže da Šešelj nije opozicija, pa ga DJB ne bi podržao, nego izjavljuje da Šešelj nema šanse da uđe u drugi krug. Takvo izbegavanje diskursa, ne dolikuje ozbiljnom govorniku. Ako te pita o stavu, onda reci kakv ti je stav, a ne šta predviđaš o mogućnosti primene stava. A sa praktične strane vrlo je važno biračima pre svega, saopštiti stav DJB da Šešelja ne smatra opozicijom, a ne da zapamte da DJB predviđa Šešelju slab uspeh. A koliko su i ostala predviđanja ishoda izbora i potonjih događaja, tanak led, ostaje da se uverimo…

  • Šešelja ne smatramo opozicijom i nema šanse da uđe u drugi krug. Dakle i jedno i drugo.