Државна управа Политика Саопштењe

ОЕБС не сме да буде параван за изборну пљачку

Изборни штаб Саше Радуловића, кандидата за председника Републике Србије, затражио је данас од Мисије ОЕБС у Србији да омогући и осигура пребројавање гласова на бирачким местима на Косову и Метохији, одмах по затварању биралишта. Уколико гласачки материјал буде пребациван са биралишта на КиМ у Врање и Рашку, као што предвиђа неуставно и дискриминаторско Упутство РИК-а, Мисија ОЕБС-а ће бити пуки параван за изборну крађу коју припрема Александар Вучић, допринеће тешком урушавању интегритета изборног процеса, а самим тим и урушавању угледа ОЕБС-а.

Кључни инструмент предстојеће крађе је Упутство о спровођењу избора на КиМ које је усвојио РИК без учешћа опозиције. Тај дискриминаторски документ није у складу са законом и Уставом Републике Србије, а замишљен је да омогући изборну крађу гласова са КиМ. Не само што ће, као приликом прошлогодишњих парламентарних избора, пребацивање џакова са гласовима бити искоришћено за крађу гласова, него ће и рокови за подношење жалбе бити прекорачени и тиме онемогућен било који приговор на који кандидати имају пуно право.

Изборни штаб Доста је било позвао је Мисију ОЕБС-а да благовремено и одлучно спречи изборну крађу 2. априла и манипулацију гласовима грађана КиМ коју припрема Српска напредна странка и њен председнички кандидат Александар Вучић. Очекујемо од ОЕБС-а да створи услове да се на територији КиМ, у присуству представника Мисије преброје гласови 2. априла, одмах по затварању бирачких места у 20 часова.

Сматрамо да се само на тај начин обезбеђује интегритет изборног процеса и елиминише могућност изборне крађе. Мандат ОЕБСа није да осигура изборну победу Александра Вучића, већ да неутралним приступом осигура интегритет изборног процеса.

У прилогу писмо Мисији ОЕБС-а у Србији

Pismo-OEBS-u

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Radulović Jeremić i Obradović treba da upute jedinstven opozicioni zahtev, po ovom pitanju, a ne vršiti parcijalno istupanje. Pomenuti zahtev je NEDVOSMISLENO potreban i osnovan, ali – potrebna je zajednička akcija, zajedničko insistiranje. IZVANREDNO bi bilo kada bi se ova tri predsednička kandidata – ZAJEDNO pojavila na vratima kancelarije OEBS-a. Tako bi se nesumnjivo dobilo na “težini”, a to se mora odraditi ODMAH, kako kratki rokovi ne bi bili izgovor – za nečinjenje. Takodje, možda treba organizovati i neku vrstu nevladine kontrole toka izbora na Kosmetu, sastavlje od članova koje delegiraju ova tri predsednička kandidata. Spas je svakako – u udruženom nastupu.

  • BRAVO Igore tako je!
   Zapad ne želi da ovde bude pravne države i jake ekonomije i bogato društvo. Njima odgovara autokrata, jer je on garant jeftine radne snage i siromašnog društva. Jednostavno, zapadu je u interesu da naši građani imaju prosek plate u njihovim kompanijama u Srbiji što je manje moguće, 300e najviše, pa zbog svega toga podržavaju ovoga što je sada na vlasti. Sasvim sigurno im nije u interesu da isplate platu našem radniku koliko njihovom u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj…otud totalne nezainteresovanosti OEBS-a, jer im NIJE u interesu da bude obrnuto!

 • игор је у праву.
  ОЕБС неће ни прстом маћи. Као и РЕМ што се “много” насекирао због два приговора и отвореног писма.
  Да је памети и одговорности, а интереса очигледно има, да се опозициони кандидати скупе и заједно овако нешто затраже, нити би то медији смели да игноришу, нити би, следствено томе, ОЕБС могао, хтео-не хтео, да мудро ћути и чучи у мраку.
  Овако, џаба сте кречили, што би народ диљем земље једноставно рекао.

 • Докле год Вучић буде испуњавао добијене задатке са запада, дотле ће ОЕБС толерисати све неправилности, или ће се евентуално огласити неким млаким саопштењем.
  Живи били, па (не)видели.