Državna uprava Politika Saopštenje

OEBS ne sme da bude paravan za izbornu pljačku

Izborni štab Saše Radulovića, kandidata za predsednika Republike Srbije, zatražio je danas od Misije OEBS u Srbiji da omogući i osigura prebrojavanje glasova na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji, odmah po zatvaranju birališta. Ukoliko glasački materijal bude prebacivan sa birališta na KiM u Vranje i Rašku, kao što predviđa neustavno i diskriminatorsko Uputstvo RIK-a, Misija OEBS-a će biti puki paravan za izbornu krađu koju priprema Aleksandar Vučić, doprineće teškom urušavanju integriteta izbornog procesa, a samim tim i urušavanju ugleda OEBS-a.

Ključni instrument predstojeće krađe je Uputstvo o sprovođenju izbora na KiM koje je usvojio RIK bez učešća opozicije. Taj diskriminatorski dokument nije u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije, a zamišljen je da omogući izbornu krađu glasova sa KiM. Ne samo što će, kao prilikom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, prebacivanje džakova sa glasovima biti iskorišćeno za krađu glasova, nego će i rokovi za podnošenje žalbe biti prekoračeni i time onemogućen bilo koji prigovor na koji kandidati imaju puno pravo.

Izborni štab Dosta je bilo pozvao je Misiju OEBS-a da blagovremeno i odlučno spreči izbornu krađu 2. aprila i manipulaciju glasovima građana KiM koju priprema Srpska napredna stranka i njen predsednički kandidat Aleksandar Vučić. Očekujemo od OEBS-a da stvori uslove da se na teritoriji KiM, u prisustvu predstavnika Misije prebroje glasovi 2. aprila, odmah po zatvaranju biračkih mesta u 20 časova.

Smatramo da se samo na taj način obezbeđuje integritet izbornog procesa i eliminiše mogućnost izborne krađe. Mandat OEBSa nije da osigura izbornu pobedu Aleksandra Vučića, već da neutralnim pristupom osigura integritet izbornog procesa.

U prilogu pismo Misiji OEBS-a u Srbiji

Pismo-OEBS-u

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Radulović Jeremić i Obradović treba da upute jedinstven opozicioni zahtev, po ovom pitanju, a ne vršiti parcijalno istupanje. Pomenuti zahtev je NEDVOSMISLENO potreban i osnovan, ali – potrebna je zajednička akcija, zajedničko insistiranje. IZVANREDNO bi bilo kada bi se ova tri predsednička kandidata – ZAJEDNO pojavila na vratima kancelarije OEBS-a. Tako bi se nesumnjivo dobilo na “težini”, a to se mora odraditi ODMAH, kako kratki rokovi ne bi bili izgovor – za nečinjenje. Takodje, možda treba organizovati i neku vrstu nevladine kontrole toka izbora na Kosmetu, sastavlje od članova koje delegiraju ova tri predsednička kandidata. Spas je svakako – u udruženom nastupu.

    • BRAVO Igore tako je!
      Zapad ne želi da ovde bude pravne države i jake ekonomije i bogato društvo. Njima odgovara autokrata, jer je on garant jeftine radne snage i siromašnog društva. Jednostavno, zapadu je u interesu da naši građani imaju prosek plate u njihovim kompanijama u Srbiji što je manje moguće, 300e najviše, pa zbog svega toga podržavaju ovoga što je sada na vlasti. Sasvim sigurno im nije u interesu da isplate platu našem radniku koliko njihovom u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj…otud totalne nezainteresovanosti OEBS-a, jer im NIJE u interesu da bude obrnuto!

  • igor je u pravu.
    OEBS neće ni prstom maći. Kao i REM što se “mnogo” nasekirao zbog dva prigovora i otvorenog pisma.
    Da je pameti i odgovornosti, a interesa očigledno ima, da se opozicioni kandidati skupe i zajedno ovako nešto zatraže, niti bi to mediji smeli da ignorišu, niti bi, sledstveno tome, OEBS mogao, hteo-ne hteo, da mudro ćuti i čuči u mraku.
    Ovako, džaba ste krečili, što bi narod diljem zemlje jednostavno rekao.

  • Dokle god Vučić bude ispunjavao dobijene zadatke sa zapada, dotle će OEBS tolerisati sve nepravilnosti, ili će se eventualno oglasiti nekim mlakim saopštenjem.
    Živi bili, pa (ne)videli.