Источна Србија

ТРАНСПАРЕНТАН БУЏЕТ

2016.ГОДИНЕ УСВОЈЕН ЈОШ ЈЕДАН НЕРЕАЛНИ БУЏЕТ

У 2016. Години усвојен је још један нереалан буџет у износу од 2 милијарде сто десет милиона динара. Томе у прилог иде чињеница да је у претходне три године извршење буџета било око 50%.

ПОТРОШЕНА ЧАК И БУЏЕТСКА РЕЗЕРВА?!

Буџетска резерва је у Зајечару на реалан буџет од милијарду 350 милиона износила око 41 милион, а не би смела да буде већа од 20 милиона.

Буџетска резерва значи да градоначелник може својим потписом да интервентно из тих средстава за било коју намену потроши одређену количину пара”, рекао је тада Иван Јоковић, шеф опозиционе одборничке групе “Заједно за Зајечар”, који је данас један од водећих људи “ново-освежене” Српске напредне странке.

“ХИТНА” ЗАСЕДАЊА ГРАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА

О начину како је Саша Мирковић председавао Скупштином сведочи податак да је од 96 седница, 94 сазвао по хитном поступку.

Такве седнице се сазивају и одржавају у најкраћем могућем року, због изузетних или непредвиђених околности, попут елементарних непогода.

Хитна скупштинска процедура даје могућност председнику скупштине, да пред одборнике без икакве претходне припреме стави било коју тачку дневног реда, чија хитност оправдава начин сазивања.

Поређења ради, у последњих 10-ак година у градској скупштини Београда није сазвана ниједна седница по хитном поступку, потврдио је нам је Божидар Узелац, директор Службе за скупштинске послове и прописе Града Београда. Одлуке Скупштине донете на ванредан начин, по свему судећи, су имале и ванредне последице на фунционисање живота људи у граду.

НЕУСПЕЛА КОНСОЛИДАЦИЈА

Првог септембра 2016. године су се одборници Скупштине града упознали са реализацијом буџета за првих 6 месеци ове године, који износи 707 милиона динара, или око трећину укупног буџета планираног на 2.365.328.328 динара. То је показало да се наставило са досадашњом праксом и да је и овогодишњи буџет нереално планиран.

Томе у прилог и чињеница да је почетком августа шест установа индиректних корисника буџетских средстава било у блокади чији је укупан износ 90 милиона динара (Позориште “Зоран Радмиловић”-1.655.330 динара; Установа “Гитаријада” у ликвидацији – 3.071.350 динара; Туристичка организација у ликвидацији – 450.835 динара; Установа за спорт у ликвидацији -1.254.215 динара; Установа културе у ликвидацији – 54.092 динара и Дирекција за изградњу – 82.593.387 динара).

Истовремено, у блокади су и рачуни 6 основних и средњих школа чији је укупан износ нешто мањи од 6 милона динара (“Љуба Нешић” – 853.520 динара; “Владислав Петковић Дис” Грљан – 714.963 динара; “Хајдук Вељко” – 1.001.910 динара; “Ђура Јакшић” – 1.127.239 динара; “Јеремија Илић Јегор” Рготина – 1.040.670 динара и Техничка школа – 1.148.334 динара).

Испоставило се да помоћ државе од 100 милиона динара није ни изблиза довољна да закрпи рупе у банкротираном Зајечару. У таквој ситуацији локална власт се окренула продаји јавне својине града. То је најављено на последњој седници Скупштине града када су одборници одобрили продају дела земљишта за изградњу нове аутобуске станице.

КО ЈЕ КРИВ ЗА МИНУС У БУЏЕТУ?

За реализацију буџета, пре и после Саше Мирковића, били су и остали задужени исти људи: градоначелник Велимир Огњеновић, градски већници, директори јавних предузећа и установа…

Због тога ће наш први задак по узимању учешћа у власти И могућности да било шта променимо…бити спровођење истраживања које ће бити фокусирано на поступке и одлуке формално одговорних људи из локалне власти који су својим “радом” направили минус у градском буџету већи од милијарду и седамстотина милиона динара, задовољавајући нечије приватне интересе, а не потребе грађана Зајечара.

Граски одбор покрета
“Доста је било – Саша Радуловић” Зајечар