Water drop - Water drop background. Water of the World
Ауторски текст Екологија Источна Србија

ВОДА НАША НА(СУШНА)

Чињеница и податак је да више од 70 одсто становништва Србије у системима за јавно водоснадбевање користи изворишта подземних вода. Е, ту сад долазимо до кључног питања и проблема а то је заправо заштита и одрживо коришћење подземних вода.

У води је спас,у води је спасење. Вода као спас људког тела и вода као спасење људске душе. Вода је живот јер без воде нема живота. У води се стварамо и обитавамо у мајчиној утроби, кад долазимо на овај свет прво нас водом окупају, потом нас на крштењу водом очисте од свих грехова, током живота воду искоришћавамо за одржавање хигијене, за уживање и на крају нас последњи пут окупају водом , да одемо чисти на онај свет.
Вода свуда око нас, негде је има и превише, негде умиру од недостатка исте. Вода је злато или чак и више. Данас се обележава светски дан воде, под слоганом „Учинити невидљиво видљивим“ са посебним акцентом на важност подземних вода, које чине скоро 99 процената течне слатке воде на планети. Усвајањем резолуције УН 1992. године 22.март је проглашен као Светски дан вода.Податак да тренутно у свету 2,2 милијарди људи тренутно нема приступ свежој пијаћој води је поражавајући за људску врсту у 21.веку. С обзиром на чињеницу да од укупних слатководних свежих вода, 30% чине подземне воде. Дакле, подземне воде представљају непроцењиво благо. Климатске промене имају огроман утицај на ресурсе воде, јер ће оне проузроковати повећане потребе за водом за сав живи свет. А сада да видимо где ми и како као држава Србија стојима са нашим воденим ресурсима и што је најважније питање од свих питања како се односимо и како располажемо водом.
Чињеница и податак је да више од 70 одсто становништва Србије у системима за јавно водоснадбевање користи изворишта подземних вода. Е, ту сад долазимо до кључног питања и проблема а то је заправо заштита и одрживо коришћење подземних вода.
Оно чиме се ми као народ суочавамо у протеклим и тренутним временима је заправо бескрупулозно и штеточинско уништавање водених ресурса кроз стављања реке у цеви, кроз загађење вода хемикалијама, јаловиштима, фекалијама, отпадним фабричким прерађевинама, отровима. Пијаћа вода представља основно људско право које за собом повлачи и право на здравље а као врх свега највеће људско право, право на живот. Имају ли појединци право да целом једном народу одузму право на пијаћу воду зарад својих себичних и тренутних материјалистичких циљева. Оно што је круцијални задатак свих нас то је да заштитимо подземне воде од загађења и да их користимо на одржив начин. Наше воде су наше природно наслеђе и не смеју се продавати страним компанијама које стичу власничко право над нашим природним и за живот неопходним ресурсом-ВОДОМ. Наша Роса вода продата је страној компанији Coca-Cola која сада зарадјује енормно наплаћујући је земљи и народу баснословно скупо.
Данас је светски дан воде али је и наш српски дан борбе за очување природних водоизворишта и подземних вода у име садашњих а нарочито будућих покољења.

Анђела Јањић, ДОСТА ЈЕ БИЛО Пожаревац

Ознаке

О аутору

Владан Аћимовић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар