Војводина Грађевина Екологија Саобраћај

ПРОЛЕЋЕ

Нелегални, „на дивље“ радови и отварање градилишта на кеју у Сремској Каменици , за које се оправдано сумња да су почетак изградње четвртог, кинеског, моста су логичан наставак свега што се до сада дешавало када је у питању овај, по много чему, споран пројекат.
Новосадски одбор странке „Доста је било“, од када је први пут поменута могућност изградње четвртог моста преко Дунава скреће пажњу јавности на бројне нелогичности, закулисне радње и могуће штетне последице.
Упозоравали смо на проблематичну пословну историју партнерске кинеске компаније “CRBC“, односно на оптужбе у вези угрожавања животне средине, корупцију и злоупотребе радника због којих многе финансијске институције не желе да сарађују са „CRBC“-ом.
Упозоравали смо да се, проглашавањем овог пројекта пројектом од „националног значаја“ као држава одричемо дела суверенитета јер изузимамо „CRBC“ из националног законодавства.
Питали смо зашто се из, без сваке сумње, финансијски уносног посла а пре његовог почетка елиминишу сви српски грађевински стручњаци, инжењери и пројектанти и српске грађевинске компаније?
Питали смо какав је кредитни аранжман са кинеском банком која ће финансирати пројекат и колики део тог аранжмана пада директно на терет градског буџета?
Питали смо и зашто градска власт не уважава мишљење грађана и струке који су изнели примедбе на локацију будућег моста и зашто се појединцима- грађанским активистима и групама- организованим иницијативама који су се јавно изјаснили против оваквог поступања градске власти цртају „мете на чело“?
Наравно, ни на једно питање, ни на једно упозорење, ни на једну реч коју смо јавно упутили градској власти није добијен аргументован, чињеницама утемељен, пристојан одговор и објашњење.
Режим наставља, голом силом, не обазирући се ни на какве правне нити било које оквире, да спроводи свој наум.
Власт, која се одроди од грађана и коју грађани не занимају, која сматра да има право на све што јој падне на памет зато што је победила на изборима, није власт од које се може очекивати да уради било шта што није партијски интерес и политичка промоција.
Ова власт је, у великој мери, десет година опстала захваљујући пасивном ставу грађана.
Срећом, грађани се све више буде и подижу глас.
Мрак се ближи крају.
Свиће!
Доста је било
Градски одбор Нови Сад