Здравство Источна Србија

ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА

 

ЗАЈЕЧАР ПОЛАКО НЕСТАЈЕ – ОДНОС УМРЛИХ И РОЂЕНИХ 3:1

У Зајечару је од средине деведесетих заустављен раст стопе наталитета, док је морталитет и више него повећан. Наиме, према подацима којима Матична служба у Градској управи Зајечар располаже, у 2016. години у књигу рођених уписано је 541 лице, али од тог броја само је 370 новорођених, док је у књигу умрлих тај број скоро дуплиран, 957.

Поређења ради, далеке 1970. године у књигу рођених уписано је 919 лица, а у
књигу умрлих много мање, 271. Поменимо и 1990. годину када је у књигу рођених  уписано 969 лица, док је у књигу умрлих исте године уписано 565 лица.

У протеклој години у Зајечару је рођено 370 беба, што је у односу на 2015. годину 50 беба мање. Овакав тренд више није питање националне политике, у смислу контроле рађања и у смислу подизања наталитета. Разлог ове поражавајуће статистике је што се из града људи масовно исељавају, и то нарочито млади.

Исељавање из Источне Србије траје доста дуго. То је нешто што је данас популарно и зове се метрополизација и то је захватило и нашу земљу. Исељава се највиталнији део популације који ради или не ради и део који формира породицу. Тако да ће број деце уопште бити мањи у граду Зајечару, у предшколским установама, школама, а сутра и на радним местима.

ЗАЈЕЧАР НА ВОДЕЋИМ ПОЗИЦИЈАМА ПО БРОЈУ ОБОЛЕЛИХ ЖЕНА ОД РАКА ГРЛИЦА МАТЕРИЦЕ

Зајечарски округ је и даље међу водећим областима у Србији по инциденцији ове болести, потврђује докторка Вера Најдановић Мандић. 2007. Према водећим статистикама Зајечар је заузимао неславно прво место по броју оболелих жена, а скоро деценију касније налази се само на другом. Нека стопа инциденције прошле године била је до 43 оболеле на 100.000 жена. Докторка наводи да је у развијеном свету и Европи знатно мањи проценат обољевања због организованих програма примарне и секундарне превенције, али и савремених медицинских апарата за дијагностику који код нас недостају.

Граски одбор покрета
“Доста је било – Саша Радуловић” Зајечар

Ознаке