Zdravstvo Istočna Srbija

POVEĆANJE NATALITETA

 

ZAJEČAR POLAKO NESTAJE – ODNOS UMRLIH I ROĐENIH 3:1

U Zaječaru je od sredine devedesetih zaustavljen rast stope nataliteta, dok je mortalitet i više nego povećan. Naime, prema podacima kojima Matična služba u Gradskoj upravi Zaječar raspolaže, u 2016. godini u knjigu rođenih upisano je 541 lice, ali od tog broja samo je 370 novorođenih, dok je u knjigu umrlih taj broj skoro dupliran, 957.

Poređenja radi, daleke 1970. godine u knjigu rođenih upisano je 919 lica, a u
knjigu umrlih mnogo manje, 271. Pomenimo i 1990. godinu kada je u knjigu rođenih  upisano 969 lica, dok je u knjigu umrlih iste godine upisano 565 lica.

U protekloj godini u Zaječaru je rođeno 370 beba, što je u odnosu na 2015. godinu 50 beba manje. Ovakav trend više nije pitanje nacionalne politike, u smislu kontrole rađanja i u smislu podizanja nataliteta. Razlog ove poražavajuće statistike je što se iz grada ljudi masovno iseljavaju, i to naročito mladi.

Iseljavanje iz Istočne Srbije traje dosta dugo. To je nešto što je danas popularno i zove se metropolizacija i to je zahvatilo i našu zemlju. Iseljava se najvitalniji deo populacije koji radi ili ne radi i deo koji formira porodicu. Tako da će broj dece uopšte biti manji u gradu Zaječaru, u predškolskim ustanovama, školama, a sutra i na radnim mestima.

ZAJEČAR NA VODEĆIM POZICIJAMA PO BROJU OBOLELIH ŽENA OD RAKA GRLICA MATERICE

Zaječarski okrug je i dalje među vodećim oblastima u Srbiji po incidenciji ove bolesti, potvrđuje doktorka Vera Najdanović Mandić. 2007. Prema vodećim statistikama Zaječar je zauzimao neslavno prvo mesto po broju obolelih žena, a skoro deceniju kasnije nalazi se samo na drugom. Neka stopa incidencije prošle godine bila je do 43 obolele na 100.000 žena. Doktorka navodi da je u razvijenom svetu i Evropi znatno manji procenat oboljevanja zbog organizovanih programa primarne i sekundarne prevencije, ali i savremenih medicinskih aparata za dijagnostiku koji kod nas nedostaju.

Graski odbor pokreta
“Dosta je bilo – Saša Radulović” Zaječar

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar