Istočna Srbija

“Resavska škola” u službi degradiranja prosvete

Stalno se spominje  kako bi trebalo da prepišemo neki obrazovni model (najčešće je to švedski model). Naš obrazovni sistem ne valja, učenici slabo prolaze na PISA testovima, za to mora da je kriv sistem.

Činjenica je da naši učenici zauzimaju poslednja mesta na PISA testiranju, ali je takođe činjenica da naši najbolji učenici osvajaju medalje na svim relevantnim svetskim takmičenjima. Sistem je takav da onaj ko želi da uči može mnogo toga da nauči, a onaj ko ne želi, pa… ne mora.

Često pitanje u prosveti je kako motivisati učenike. Znanje učenika je uglavnom daleko ispod njihovih potencijala. Pritisak je na prosvetnim radnicima da smisle način kako bi zadržali pažnju nezainteresovanih đaka. Da li je to u zemlji u kojoj živimo moguće?

Da li je moguće da dete ne primeti da njegovi roditelji sa (pravom) fakultetskom diplomom ne rade,  da su nervozni, po celi dan se svađaju (uglavnom zbog novca), dok su u isto vreme oni koji su bili najgori đaci na svim značajnijim funkcijama koje postoje? Dok oni nemaju za užinu deca prepisivača se skijaju po najvećim zimskim centrima i letuju na Maldivima. Naša deca nisu glupa. Znaju da u ovoj državi znanje ničemu ne služi. Zato beže u zavodljivi virtuelni svet kompjuterskih igrica. Zato su nam ulice opustele. Dete možete da vidite samo u šetnji sa roditeljima. Deca se ne druže, jer to je opasno. Da se više druže mnogo bi više bili svesni nepravednog sveta u kome žive.

Ima li rešenja? Pa, naravno da ima. Lepota prosvetnog poziva je u tome što je moguće dopreti i do učenika u najgoroj životnoj situaciji. Da bi se ovo izvelo potrebno je formirati tim koji bi se sastojao od psihologa, pedagoga i nastavnika koji stvarno rade sa decom dugi niz godina i napraviti jedno opsežno istraživanje koje bi pokazalo šta je to što bi moglo da motiviše naše đake u realnoj situaciji koju imamo.

I dosta je bilo prepisivanja. I za prepisivanje je potrebno znanje.

 

Autor: Nataša Jovanović Ristić

Gradski odbor pokreta

„Dosta je bilo – Saša Radulović“ – Zaječar

Oznake

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ma kakvi crni pedagozi i psiholozi, pa oni su i upropastili decu, dajući im nekakva prava, a obaveze ništa i nigde. Uklonite pedagoge i psihologe iz škola. Za godinu dana prosveta bi procvetala.