Politika Saopštenje Skupština

Nezakonito spajanje 12 nespojivih zakona u jednu tačku dnevnog reda

Vladajuća većina je danas kršeći Poslovnik usvojila predlog Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS, kojim se u jednu tačku dnevnog reda objedinjuje rasprava o 12 zakona koji nemaju nikakve veze jedan sa drugim. U zajednički načelni i jedinstveni pretres ugurani su različiti protokoli, konvencije i sporazumi koji se tiču evropskog šumarstva, nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, promene klime, saradnje sa Nemačkom u oblasti bezbednosti, ali i potvrđivanje sporazuma sa Katarom kojim se omogućuju štetne subvencije stranim investitorima.

Spajanjem nespojivih zakona krši se Poslovnik, pravila i procedure rada Skupštine. Time se degradiraju svi poslanici od kojih se očigledno očekuje samo da usvajaju ono što im Vlada servira. Po članu 157 skupštinskog Poslovnika zajednički načelni pretres o više predloga zakona dozvoljen je samo ukoliko su zakoni i sporazumi međusobno povezani i uslovljeni. Kakva je veza između zaštite prirodne sredine i subvencija investitorima iz Katara?

Praksa kršenja propisa, pravila i procedura koju Maja Gojković i poslanici većine primenjuju od početka, degradira ulogu Skupštine kao kontrolne institucije. U ovom sazivu je vladajuća većina objedinjavanje rasprave koristila da bi onemogućila iole kvalitetnu raspravu i rad poslanika. Jedan od brutalnijih primera kršenja Poslovnika imali smo kada je usvajan budžet kada su poslanici imali manje od 24 sata da ga pročitaju i pripreme se, a čuvena je i sednica krajem decembra kada je objedinjeno 27 stavki, među kojima 18 važnih zakona, recimo, o stanovanju i održavanju zgrada, upravljanju aerodromima, transportu opasne robe, komunalnim delatnostima…

Poslanici Dosta je bilo su zbog kršenja zakona i procedura podneli dve Ustavne žalbe protiv Maje Goković i poslanika SNS, dve krivične prijave, 8 krivičnih tužbi i pokrenuli inicijativu za smenu Maje Gojković i Veroljuba Arsića.

Povezani tekstovi

Maja Gojković od Skupštine pravi otirač

Ukidanje rasprave o zakonima vodi ka ukidanju Skupštine

27 zakona i sporazuma zgurano u jednu tačku dnevnog reda i 20 sati rasprave

Ustavna žalba protiv Maje Gojković

Nova Ustavna žalba zbog kažnjavanja poslanika Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar