Политика Преносимо

OSI: Вучић нелегално користио државни новац у кампањи

Преносимо вам чланак портала opensourceinvestigations.com о злоупотреби јавних ресурса за личне сврхе Александра Вучића.


Профил Александра Вучића на Википедији “испеглан” је захваљујући лобистичкој компанији. Влада Републике Србије лагала је кад је порицала да је клијент лобистичке компаније Bell Pottinger, смештене у Лондону. Године 2014. Влада Републике Србије и председник Владе Вучић, као и Српска напредна странка на чијем је он челу, истовремено су били клијенти компаније Bell Pottinger.

“Радим за Bell Pottinger и Влада Републике Србије је мој клијент.”

Уколико се погледа профил Александра Вучића на Википедији, могуће је видети да је имао “71 процената подршке јавног мњења у марту 2013. године”, “да је био кључна фигура у преговорима приступања Србије Европској унији” и “утицао на косовске Србе да ‘оставе прошлост и мисле о будућности’”.Требало би свакако знати да ови наводи потичу од лобистичке компаније унајмљене од стране српске Владе како би “опрале” Вучића и његов кабинет.

“Радим за Bell Pottinger и Влада Републике Србије је мој клијент. Предложио бих да уредим овај чланак како бих указао на Вучићеве активности као првог потпредседника Владе.”

У септембру 2013. године корисник Википедије који је користио корисничко име Vivj2012 направио је позитивне промене на страници Александра Вучића. Запослени у Bell Pottinger додали су материјал који се односи на “Вучићеву улогу у коалиционој Влади у борби против корупције, као и у преговорима са Косовом и приступом Србије Европској унији”. (У септембру 2013. године, Вучић је био први потрпредседник Владе. Али управо је он имао највећег утицаја на владу као лидер највеће странке у владајућој коалицији.)

Смештена у Лондону, Bell Pottinger је једна од највећих међународних компанија за односе с јавноћу, а њен рад обавијен је велом тајне. Запослени у Bell Pottinger-у открио је своју позицију и идентитет свог клијента зато што је ову компанију у то време истраживала Википедија. Сукоб интереса приликом уређивања, укључујући и плаћено уређивање, строго се контролише на Википедији. Познат по “прочишћавању” уноса Википедијиних клијената, ублажавању достигнућа и уклањању негативних информација, Bell Pottinger је дошао под истрагу након серије скандала који укључују нетачне уносе на Википедији и преваре.

Вучићева урнебесна порицања

У септембру 2014. године када су опозиција и медији оптужили Владу Републике Србије да има тајни уговор са Bell Pottinger-ом, Вучић и његова партија су то жестоко демантовали. Српска напредна странка (СНС) означила је те изјаве као “пуне гнусних лажи и оптужби”. Влада Републике Србије порекла је да има “било какав уговор са агенцијом Bell Pottinger” и да је платила било какав новац компанији за односе с јавношћу “за лобирање и грађење имиџа званичника актуелне Владе”.

Ови демантији Владе и СНС били су у супротности са доказима независних медија у Србији који су објавили званичне документе који су укључивали уговор између Вучићеве Владе са лобистичком компанијом смештеном у Лондону, као и податке из регистра транспарентности Европске уније. Према овом регистру, Влада Републике Србије била је један од највећих клијената Bell Pottinger-а “у износима од 200.000 до 250.000ЕУР”.

Лобирање за Вучића – председника Владе, и Вучића – лидера странке у исто време

Велики напор је уложен у прибављање што више информација о уговорима између српске Владе и Bell Pottinger-а. Председник Владе Вучић вршио је притисак на независне медије. Унос Bell Pottinger-а у регистру транспарентности Евопске уније (добровољном регистру лобиста) био је избрисан.

Но, упркос Вучићевим напорима и његових лобиста, OSI је обезбедио документацију и доказе који показују да је тадашњи премијер Србије користио државна средства за финансирање своје кампање током 2014. године. Bell Pottinger позитивно је обликовао Вучићев унос на Википедији у септембру 2013. године, неколико месеци пре него што је председник Николић најавио изборе. Неколико месеци касније, Влада Републике Србије и председник Владе Александар Вучић заједно су били клијенти ове лобистичке компаније.

OSI сада показује да је током 2014. године, Bell Pottinger истовремено пружао услуге Вучићевој Влади и СНС. Bell Pottinger је члан Асоцијације професионалних политичких консултаната (APPC), саморегулаторног тела запослених у јавном сектору у Великој Британији. APPC објављује регистар нудећи информације о клијентима које заступају чланови Асоцијације. Према регистру APPC, 2014. године Bell Pottinger је лобирао за председника Владе Александра Вучића, док је у исто време лобирао за председника Српске напредне странке, Александра Вучића.

APPC_Bell_Pottinger_Government_of Serbia_SNS

Некомпетентни и корумпирани лидери унајмљују лобисте како би “опрали” њихове режиме. Александар Вучић има много тога да сакрије. Због тога је Влада Републике Србије, једне од најсиромашнијих, најнедемократскијих и најкорумпиранијих земаља Европе, један од водећих клијената лобистичких компанија.

Извор: Open Source Investigations

Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар