Западна Србија Политика Правосуђе

Кривична пријава због изборне крађе у Сјеници и Новом Пазару

Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару поднета је кривична пријава против НН лица због злоупотребе права на гласање и фалсификовања исправа на три бирачка места у Сјеници и једном бирачком месту у Новом Пазару, на председничким изборима 2. априла. На овим местима је масовно убележено да су гласали грађани који тог дана нису били у Србији.

Покрет Доста је било има доказе да је злоупотребљен глас и фалсификован потпис за више од 20 грађана, за које се знало да не могу да гласају, а основано сумњамо да је злоупотреба била знатно масовнија. Испред свих имена грађана који нису били тог дана у земљи унета је у бирачком списку цртица, а број тако означених имена је много већи од 20. Такође, на једном од бирачких места укупан број неважећих листића био је мањи од броја бирача за која знамо да се тога дана нису ни појавили на изборима и далеко мањи од броја бирача испред чијег имена је уписана цртица. На бирачком месту 44, село Рашковиће, општина Сјеница, од укупно 387 уписаних бирача на изборе је изашло 373 бирача, а подршку кандидату СНС-а Александру Вучићу дало је 372 бирача.

Кривичну пријаву је поднео Саша Радуловић, председник посланичке групе Доста је било и кандидат за председника Србије. У пријави се тужилаштву предлаже да преко РИК-а изврши увид у бирачки списак са назначених бирачких места и утврди да ли је означено да су гласали грађани за које ДЈБ има податке да нису били у земљи, да саслуша све наведене грађане чије је гласачко право злоупотребљено и чија имена је ДЈБ доставио, да саслуша све чланове тих бирачих одбора  и провери комплетан бирачки материјал из Сјенице и Новог Пазара.

У Сјеници и Новом Пазару су системски прекршена правила изборног поступка, украдено изборно право и грубо су злоупотребљени лични подаци бирача. Изборно право је неприкосновено, а гласање уместо само једног бирача, према императивним прописима, мора довести до поништавања резултата и поновног гласања. Легитимност целе државе и друштва доведени су у питање јер се заснивају на фер и коректним изборима, а избори спроведени 2. априла као и услови у којима се одвијала предизборна кампања били су све само не коректни и законити.

Прилог

Кривична пријава

Krivicna-prijava-Sjenica

OJT-u-Novom-Pazaru

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Још једном ја а поводом бирачког списка и невероватне крађе преко које сви прелазе као да су хипнотисани. Само по овом основу би у Србији требало организовати демонстрације док се бирачки списак не ажурира. Већ сам писао да у Србији не може бити више од 5,5 милиона гласача, дакле то је много мање од процене ДЈБ о 5,8 милиона. И опет, доказаћу то на примеру Данске и Шведске, јер су њихови бројеви егзактни.

    Избори у Данској 2015:

    Становника: 5,748 милиона (цензус 2017)
    Изашлих бирача: 3.519.987 (85,9%)
    Укупно регистрованих бирача: 4.097.772
    Проценат бирачког тела у укупном становништву: 71,29

    Избори у Шведској 2014:

    Становника: 9,593 милиона (2013)
    Изашлих бирача: 6.108.392 (83,3%)
    Укупно регистрованих бирача: 7.333.003
    Проценат бирачког тела у укупном становништву: 76,44 (који може бити само мањи, јер је Шведска имала мање становника 2013, у односу на 2014)

    Србија има 7,1 милион становника (чак и мало мање).

    Данска пропорција за српско гласачко тело/укупан број бирача: 5,061 милион
    Шведска пропорција за српско гласачко тело/укупан број бирача: 5,427 милиона

    Моја процена укупног броја гласача у Србији, са уграђеном грешком је била око 5,5 милиона. Када имате најмање 1,2 милиона НЕПОСТОЈЕЋИХ гласача, онда су “освојени” назадњачки проценти играрија. Први круг је покраден ТУ, а изборна крађа од најмање 300.000 гласова, на самим изборима, је обично шибицарење.

    • Srbin koji živi u inostranstvu ima ličnu kartu i u njoj adresu u Srbiji,, znači prebivalište je u Srbiji, a boravište u inostranstvu.
      po osnovu prebivališta je u biračkom spisku na nekom biračkom mestu u Srbiji, što obavezno treba menjati u zakonu, jer ako hoće da glasa u inostranstvu prijavljuje to tamo i glasa sa pasošem, a ovde neko može da ukrade njegov glas neometano !!!

  • Ja ponovo moram da intervenišem, budući da spada u domen moje profesije. Nepodnošljivo je da ispod komentara recimo piše “18 sata i 31 minuta pre”. Jedan naš sajt (kad kažem naš mislim na Srbiju) mora da poštuje srpski jezik, gramatiku i pravopis i tu nema nikakvih proizvoljnosti. Tako je na svim sajtovima svih zemalja makar u Evropi i Americi. To naprosto mora da bude tako i ne postoje mogućnosti za izuzetak. Ja nisam internetski stručnjak, iako sam ceo dan zbog posla na internetu, ne znam kako se to rešava, ali to se mora rešiti. Ili se vratiti na stari sistem označavanja s navođenjem datuma i sata.

    • Ana, hvala na sugestiji. Već smo ispravili. Još uvek tu ima stvari koje treba “dotegnuti” pa nam vaši komentari znače kako bi nam skrenuli pažnju na sve što nije dobro.